Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

κέϊκ χωρίς αυγά

Κέικ χωρίς αυγά


photos
ερασι τέχνης




250 γραμ βούτυρο
2 φλ τσαγ ζάχαρη (εγώ έβαλα 1 φλ καστανή κι 1 φλ λευκή ζάχαρη, μπορούμε όμως να βάλουμε όποια μας αρέσει)
1,5 φλ τσαγ χυμό πορτοκάλι
3 κ σ κονιάκ ή λικέρ φρούτου
1 βανίλια
1 κ γλ κανέλα
½ κ γλ γαρύφαλλο
το ξύσμα από τα πορτοκάλια που στίψαμε
2 κ γλ μαγειρική σόδα
1 κ γλ μπαίικιν
4 φλ τσαγ φαρινάπ
1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια και
προαιρετικά ½ φλ τσαγ σταφίδες


Για να πω  την αλήθεια, έβαλα να φτιάξω ένα “κανονικό” κέικ, με βούτυρο και αυγά,  όταν ανακάλυψα ότι αυγά δεν είχα.
Το  τροποποίησα εξ ανάγκης λοιπόν...

“πώς θα φουσκώσει ένα κέικ χωρίς αυγά ;  γίνεται ;”

Γίνεται !  η συνταγή, ακολουθεί κάπως την λογική της “φανουρόπιτας”, μπορούμε βέβαια να το φτιάξουμε με λάδι (τότε θα είναι vero νηστήσιμο), καθώς και με βούτυρο. Εγώ το έφτιαξα με βούτυρο.





Στην φωτογραφία φαίνεται η υφή στο εσωτερικό του γλυκίσματος. Πρόκειται για μια κανονική υφή κέικ, δεν είναι “καθισμένο”, ούτε “λασπωμένο”, φούσκωσε αρκετά (αν είχε μέσα αυγά θα φούσκωνε περισσότερο) κι εξωτερικά είναι καλά ψημένο, η κρούστα του τραγανή.

Φτιάξτε το κλασικά, χτυπώντας τα υλικά στο μίξερ ή σε μια λεκανίτσα ανακατέψτε τα με το χέρι.



Χτυπάμε πρώτα καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το μπαίικιν, την βανίλια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ, το ξύσμα.

Κρατάμε την κούπα με το πορτοκάλι πάνω από το μείγμα μας και με ένα κουταλάκι διαλύουμε μέσα την σόδα.

Ανακατεύουμε εναλλάξ στο μείγμα πορτοκάλι και φαρινάπ. Κρατάμε λίγο αλεύρι μέσα στο σακουλάκι του.

Χοντροσπάζουμε τα καρύδια, τα ρίχνουμε μέσα στο σακουλάκι με το αλεύρι που κρατήσαμε, τα ανακατεύουμε μέσα εκεί, μαζί και τις σταφίδες. Έτσι, τα καρύδια όταν τα ρίξουμε στο μείγμα μοιράζονται ομοιόμορφα και δεν κάθονται στον πάτο της φόρμας…


Ντύνουμε την φόρμα του κέικ με αντικολλητική λαδόκολλα. Το έχω εφαρμόσει πιά, για δυό λόγους που μου φαίνονται επαρκείς. Πρώτον, τα κέικ ξεκολλάν χωρίς καμμιά δυσκολία και δεύτερον δεν λερώνονται οι φόρμες κι έτσι δεν χρειάζονται καν πλύσιμο !

Ρίχνουμε το μείγμα μας στην φόρμα  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180’ ή 200’, εξαρτάται αν ο φούρνος μας είναι δυνατός ή όχι.
Ο δικός μου φούρνος δεν είναι δυνατός, έτσι έψησα στο 200’, για μιάν ώρα και ακόμα 10’, σύνολο 70’.
Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ πριν το βγάλουμε απ’ τον φούρνο, για να βεβαιωθούμε ότι είναι εντελώς ψημένο.

Η ζύμη αυτή επειδή έχει μιάν ευαισθησία, χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Να μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου πριν την μία ώρα. Και να μην βιαστείτε να το κατεβάσετε. Ας ξεροψηθεί απ’ έξω. Ραντίστε το μετά με άχνη.

Είναι μυρωδάτο, εύγευστο κι αν δείξουμε προσοχή, γίνεται πολύ καλό !







Καλό
σε ό, τι κάνετε !








1 σχόλιο:

  1. Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
    Από σύγχρονες κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη ενώ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
    Μάθετε περισσότερα εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή