Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

κλαφουτί - clafoutis

το clafoutis Limousin 

των κερασιών πάλι !

photos
ερασι τέχνης


Γιά clafoutis έχουμε μιλήσει εδώ πάλι και πάλι κι .
Είναι παραδοσιακό Γαλλικό γλύκισμα, κατ' εξοχήν της εποχής των κερασιών.

Πειραματίζομαι κάθε φορά, με μικροδιαφορές στις συνταγές του. Μικρές διαφορές, που καθορίζουν όμως το τελικό αποτέλεσμα.

Οι κύριες εκδοχές γιά το clafoutis είναι δύο. 
Ή θα είναι εσωτερικά στεγνό και ψωμένιο, όπως ένα κέικ, ή θα είναι κρεμώδες, με κρέμα ψημένη και στέρεη.
Εμένα μου αρέσει καλύτερα η δεύτερη εκδοχή, αυτή της λευκής, ψημένης κρέμας.

Γιά να μας βγεί η κρέμα λευκή, είδα ότι πρέπει το κεράσι να μπαίνει στη ζύμη ολόκληρο, ατρύπητο, με το κουκούτσι του μέσα, αλλιώς το γλυκό εσωτερικά κοκκινίζει. Επίσης, αν ξεκουκουτσιάσουμε το φρούτο, αφήνει νερά κι αυτό επηρεάζει την εσωτερική σύσταση.

Τέλος, γιά να φτιάξουμε την κρέμα, και να μη μας βγει το γλυκό ψωμένιο σαν κέικ, πρέπει να διαλέξουμε μιά συνταγή, που θα περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος. 





Η παρακάτω συνταγή είναι απλή, με υλικά που μπορεί να έχουμε στο σπίτι (συν τα κεράσια...)  και το γλύκισμα που προκύπτει, καθώς φαίνεται στην φωτογραφία, είναι εσωτερικά κρεμώδες


Τα υλικά που θα χρειαστούμε :

4 αυγά
60 γραμ ζάχαρη
100 γραμ αλεύρι
30 cl γάλα
60 γραμ λιωμένο βούτυρο

και

500 - 600 γραμ κεράσια
ένα κομμάτι βούτυρο γιά να βουτυρώσουμε το σκεύος και 
μιά χουφτίτσα ζάχαρη γιά να ραντίσουμε από πάνω



Αρχίζουμε με τα αυγά, τα σπάζουμε σε ένα σκεύος και τα χτυπάμε όπως την ομελέτα.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ρίχνουμε το αλεύρι χτυπώντας πάντα, συνεχίζουμε με το γάλα και τελειώνουμε με το λιωμένο βούτυρο.





Όταν ο χυλός μας είναι έτοιμος, παίρνουμε ένα σκεύος, το βουτυρώνουμε καλά, στρώνουμε μέσα τα κεράσια (αυτή τη φορά τα έβαλα ολόκληρα, με το κουκούτσι μέσα, αλλά εσείς μπορείτε να κάνετε όπως θέλετε...)*
και ρίχνουμε από πάνω τον χυλό.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200'.
Όταν περάσουν τα 40', ανοίγουμε τον φούρνο και σκορπίζουμε πάνω στο γλυκό μιά μικρή χουφτίτσα ζάχαρη.* Το αφίνουμε άλλα 10' ή 20', ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας, και πάντως πριν το κατεβάσουμε, το μαχαίρι που θα μπήξουμε στο κέντρο πρέπει να βγεί τελείως στεγνό.




Το clafoutis τρώγεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.




*
η ζάχαρη που ραντίζουμε πάνω προς το τέλος του ψησίματος, καραμελώνει και φτιάχνει μιαν ωραία κρούστα στο γλύκισμα.

*
θέλω ακόμα να σημειώσω, ότι υπάρχουν δύο σχολές "με" ή "χωρίς" κουκούτσι.
τείνω να καταλήξω ότι το γλυκό με το κουκούτσι έχει περισσότερο ... ενδιαφέρον από το άλλο ! 
κάθε μπουκιά του, θα έλεγα, κρύβει περισσότερο ενδιαφέρον !
δοκιμάστε έτσι κι αλλιώς, και θα δείτε...



καλό
σε ό, τι κάνετε !










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου