Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Κέικ λεμονιού

photos
ερασι τέχνης

Για μικρή φόρμα 18 cm.

-Το κέικ αυτό γίνεται με το χέρι. Δεν θέλει να χρησιμοποιήσουμε μίξερ-




Θα χρειαστούμε :

125 γραμ βούτυρο
150 γραμ ζάχαρη άχνη
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από 2 λεμόνια
τον χυμό από το 1,5 λεμόνι
150 γραμ φαρινάπ
1 κ γ μπαίικιν
1 βανίλια

Για το σιρόπι

80 γραμ νερό
30 γραμ ζάχαρη
χυμό από ½ ζουμερό λεμόνι

λίγη μαρμελάδα λεμόνι


Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα 80 γραμ νερό, τα 30 γραμ ζάχαρη και τον χυμό απ’ το ½ λεμόνι, να βράσουν 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε τον φούρνο στους 180’ ή 200’, να θερμαίνεται.

Λιώνουμε στα μικροκύματα τα 125 γραμ βούτυρο.
Προσθέτουμε στο βούτυρο τα 150 γραμ άχνη (λόγω του λεμονιού, να μην βάλετε λιγότερη ζάχαρη), το ξύσμα, και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας πάντα, χωρίς να χτυπάμε με δύναμη, την βανίλια, τον χυμό απ’ το 1,5 λεμόνι, και τέλος τα 150 γραμ αλεύρι με το μπαίικιν.
Ανακατεύουμε πάντα, όχι δυνατά, ως να ενωθούν όλα τα υλικά.




Ετοιμάζουμε την φόρμα.
Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε (όπως για κέικ).
Ρίχνουμε μέσα τον χυλό και ψήνουμε για μία ώρα. Όχι λιγότερο ψήσιμο! Επειδή το κέικ αυτό δεν φουσκώνει, χρειάζεται να ψηθεί πολύ καλά, για να μην “καθίσει”. Αφήστε να ροδοψηθεί εντελώς από πάνω, για να προφτάσει να ψηθεί καλά στο κέντρο.







Μόλις το βγάλουμε απ’ τον φούρνο, χωρίς να το χαράξουμε, ρίχνουμε μαλακά από πάνω του το σιρόπι.
Με ένα μαχαίρι ή με ένα πινέλο αλείφουμε απαλά την μαρμελάδα λεμόνι, για να γυαλίσει όμορφα η επιφάνεια.



Αφήνουμε να τραβήξει και να κρυώσει εντελώς, πριν το κόψουμε.




 Δίνουμε προσοχή :

-      Όπου λέει η συνταγή, χρησιμοποιούμε άχνη ζάχαρη. Η κρούστα γίνεται αρκετά τραγανή κι όλη η υφή στέκει, κάπως σαν να έχει γίνει με σιμιγδάλι.

-      Αυτό το γλύκισμα, αν και σιροπιαστό, γίνεται σχετικά στεγνό, δεν θέλει να πάρει μέσα αέρα, γι αυτό δεν χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ να αφρατέψουν. Λιώνουμε το βούτυρο κι ανακατώνουμε καλά, χωρίς να επιμείνουμε σε χτύπημα.

-      Πρόκειται για μια γαλλική συνταγή, είναι ωραίο συνοδευτικό για τσάι ή καφέ, απλό γλύκισμα, με διακριτική ευωδιά και γεύση λεμονιού.


Εγώ δεν υπολόγισα σωστά, και χρησιμοποίησα λίγο μεγαλύτερο ταψάκι από 18 cm
έτσι το κέικ έγινε πολύ λεπτό. 
Θα το ξαναφτιάξω, γιατί είναι γευστικό κι ευχάριστα λεμονί.




εύχομαι καλό
σε ό, τι φτιάχνετε !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου