Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

muffins με βατόμουρα


μικρά κέϊκ με βατόμουρο μέσα
κι από πάνω γλάσο !
photos
ερασι τέχνης




Με φίλεψαν βατόμουρα !
Ένα βάζο δηλαδή, με μαρμελάδα βατόμουρο !

Λέω πως, επειδή ο καρπός μέσα στο βάζο είναι ολόκληρος 
- μεγάλα, μαύρα ολόκληρα βατόμουρα -, 
κι επειδή το σιρόπι του είναι ντωτό, δεν έχει την υφή της μαρμελάδας,  
μου μοιάζει πιό πολύ γιά "γλυκό βατόμουρο" ... 





"γλυκό" ή "μαρμελάδα" πάντως, εγώ έφτιαξα με αυτό μικρά κέϊκ - muffins, 
που ισχυρίζομαι ότι έγιναν πολύ καλά !
γεύση ελαφριά, φρουτένια, μιά υποψία αρωματικά, ακόμα κι αυτό το ψιλούτσικο σποράκι του βατόμουρου γίνεται γοητευτικό όταν το σπας με το δόντι !

πανεύκολα γίνονται, ας δούμε τι θα χρειαστούμε :

1/2 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
1 βανίλια
1 κούπα γάλα *
1/2 κούπα λιωμένο φρέσκο βούτυρο
μιά πρέζα αλάτι
2 κούπες φαρινάπ
1 γεμάτο κ.γλ. μπαίικιν
1 1/2 - 2 κούπες μαρμελάδα βατόμουρο


γιά το γλάσο :

1 κούπα άχνη ζάχαρη
ελάχιστες ( 2 ) κ.σ. γάλα



Πρώτα λιώνουμε το βούτυρο, με πινέλο βουτυρώνουμε τις θήκες όπου θα ψήσουμε τα muffins, αλευρώνουμε, γυρίζουμε ανάποδα και τινάζουμε, γιά να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι. (Αν το σκεύος είναι αντικολλητικό, μόνο βουτυρώστε καλά, δεν χρειάζεται το αλεύρι). 
Αφήνουμε στην άκρη.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200'.

Δεν χρειαζόμαστε μίξερ.
Σε βαθύ μπωλ, με το σύρμα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε 1 βανίλια.
Χτυπώντας διαρκώς ρίχνουμε σιγά σιγά 1 κούπα γάλα, την πρέζα το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ρίχνουμε το μπαίικιν και τέλος, αφού έχει γίνει ένας χυλός χωρίς σβώλους (μην το χτυπήσετε πολύ...) προσθέτουμε την μαρμελάδα (ή το γλυκό) βατόμουρο. 
Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινο κουτάλι. 





Με κουτάλα ρίχνουμε τον χυλό στις θήκες. 
Δεν γεμίζουμε, γιατί στο ψήσιμο τα κεκάκια θα φουσκώσουν.
Εμένα μου έμεινε λίγος ακόμα χυλός κι έφτιαξα ένα μεγάλο muffin σε χωριστή φόρμα, καθώς φαίνεται...




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180' ή 200' (εξαρτάται από την δύναμη του φούρνου σας), γιά 25' ή 30'.
Βυθίζουμε το μαχαίρι, που πρέπει να βγει καθαρό...



Αφήνουμε να σταθούν 5' στη φόρμα, 
ραντίζουμε μιά πιατελίτσα με άχνη ζάχαρη κι ένα ένα τα ξεφορμάρουμε.





Όσο τα muffins κρυώνουν, ρίχνουμε σε μπωλ 1 κούπα άχνη, 2 κ.σ.γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε, ως να γίνει ένα πηχτούτσικο γλάσο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμα 1 κουταλιά γάλα.
Ρίχνουμε πάνω από τα muffins.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.





Εσωτερικά, σε υφή γίνεται σωστό γλυκάκι.
Και σε γεύση !



* σκέφτομαι να δοκιμάσω, 
την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω, αντί γιά γάλα, να κάνω και να βάλω ξυνόγαλα. 




καλό
γιά ό, τι κάνετε !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου