Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

τοματοπελτές

.
τι όμορφα είναι, να πηγαίνουμε στις λαϊκές αγορές !
.
όταν είμασταν παιδιά, στις γειτονιές της πόλης υπήρχαν μικρά παντοπωλεία (μπακάλικα) και συνήθως δίπλα υπήρχε και ένας μανάβης.
έτσι ψώνιζαν οι μανάδες μας. από τον μπακάλη και το μανάβη.
.
με τα χρόνια, άλλαξε το εμπόριο, άλλαξαν οι οικονομικές σχέσεις, οι γυναίκες μπήκαν στην παραγωγή, άλλαξε ο ρυθμός εργασίας των ανθρώπων, άλλαξαν οι οικογενειακές συνήθειες, ακόμα και οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν.
.
οι πόλεις γέμισαν αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το σούπερ μάρκετ έχει συνήθως μέσα μανάβικο και ψαράδικο, το σούπερ μάρκετ είναι πλήρες κονσέρβας, κάθε λογιώ, δεν ξέρω μόνο αν έχει μπει σε κονσέρβα και του πουλιού το γάλα...
.
.
όλα τα χρόνια, σε σούπερ μάρκετ ψώνιζα τρόφιμα.
οι ρυθμοί της ζωής και της δουλειάς ήταν τόσο πιεστικοί, που δεν επέτρεπαν τίποτε άλλο.
μηχανοποιημένα όλα. μηχανικός κι ο χρόνος. βαλμένος σε στενά κουτάκια. σαν τα στενά παπούτσια...
.
.
κι όμως, πόσο πολύ μ' αρέσουν οι λαϊκές αγορές !
θεωρώ τη λαϊκή αγορά, μιά αναβάθμιση στον τρόπο της ζωής και της διατροφής . μιά αλλαγή ποιότητας, ας πούμε ...
.
μου αρέσει να χώνομαι ανάμεσα στους πάγκους με τα λαχανικά και να ψάχνω.
ποιά είναι τα πιό φρέσκα, τα λαχταριστά, κάθε λογιώ ζαρζαβάτια, όλα τα χρώματα, τα μεγέθη, οι μυρουδιές και φυσικά οι τιμές...
ένα όργιο από χρώματα και μυρουδιές είναι η λαϊκή αγορά, κι εμένα αυτό μου αρέσει.
και τα χρώματα και τα αρώματα.
.
έτσι προχτές περιδιαβαίνοντας, έπεσα πάνω σ' έναν πάγκο με Pomodori.
ξέρετε τα Pomodori.
καρδιά του καλοκαιριού, 0,50 λεπτά το κιλό.


.
έτσι, αποφάσισα να φτιάξω πελτέ.
σκέφτηκα τι ωραίο είναι, να χεις δικό σου τοματοπελτέ, δίχως συντηρητικά, μυρωδάτο, δημιούργημά σου, από φρέσκο τοματάκι, που χεις εσύ διαλέξει.
έτσι, έβαλα στη σακούλα 5 κιλά Pomodori . φυσικά, δεν ξέρω πόσος πελτές θα βγει απ' τα 5 κιλά ντοματάκι, από ποσότητες δεν είμαι και πολύ σχετική, θα δοκιμάσουμε όμως και θα δούμε...
.
όταν ήρθα στο σπίτι, έπλυνα καλά το ντοματάκι, έκοψα τα κοτσάνια και το έβαλα στον κάδο του μίξερ, να το κάνω πολτό.
μετά, το έριξα σε μεγάλη κατσαρόλα, με μιά χούφτα χοντρό, θαλασσινό αλάτι και το έβαλα να βράσει. σε μέτρια φωτιά, γιά να μην κολλήσει.

.
photo
Ερασι τέχνης
.
η ντομάτα, όσο έβραζε λιγόστευε, λιγόστευε.
.
στο μεταξύ, έπλυνα με ζεστό νερό και σαπούνι μερικά γυάλινα βάζα, άνοιξα το φούρνο στους 100', έστρωσα μιά βαμβακερή πετσέτα μέσα σ' ένα ταψάκι, τοποθέτησα τα γυάλινα βάζα πάνω στην πετσέτα με το στόμιο προς τα κάτω και τα άφισα ένα τέταρτο της ώρας μέσα στο φούρνο, να αποστειρωθούν.
.
μόλις η ντομάτα ήπιε όλα τα υγρά της κι έμεινε ο πελτές, έβγαλα την κατσαρόλα απ' τη φωτιά κι έβγαλα απ' το φούρνο τα βαζάκια.
φόρεσα στο χέρι ένα χοντρό γάντι κουζίνας - αν δεν έχουμε γάντι διπλώνουμε πολλές φορές μιά πετσέτα, ώστε να πιάσουμε προσεκτικά το γυάλινο βαζάκι και να μην καούμε.
.
με κουτάλα, ρίχνουμε τον καυτό πελτέ μέσα στα καυτά βαζάκια.
ΠΡΟΣΟΧΗ ! όλα αυτά ζεματάν.
.
γεμίζεις το βαζάκι ένα δάχτυλο κάτω απ' το χείλος, ρίχνεις από πάνω λίγο ελαιόλαδο, κλείνεις σφιχτά το βάζο, το γυρίζεις αμέσως ανάποδα και το τοποθετείς πάνω σε χοντρό χαρτί κουζίνας.
γυρίζοντας το ανάποδα, θα χυθεί προς τα έξω λίγο λάδι. δεν πειράζει,
* Προσοχή ! όμως, να μην καούμε.
το αφίνουμε έτσι αρκετές ώρες ή όλο το βράδυ, ως να κρυώσει εντελώς, κι ύστερα το βάζουμε στο ψυγείο.
.
* όταν ανοίξουμε το βάζο γιά να μαγειρέψουμε, κάθε φορά που βγάζουμε από μέσα ντομάτα, θέλει να προσθέτουμε στην επιφάνεια λίγο ελαιόλαδο.
.
* επειδή ο πελτές έχει αλάτι, δεν αλατίζουμε το φαγητό μας, αν δεν το δοκιμάσουμε.


.
photo
Ερασι τέχνης
.
e, voilà !
τα 5 κιλά pomodori έβγαλαν αυτά τα τρία βάζα πελτέ.
.

.
photo
Ερασι τέχνης
.
.
τώρα ίσως μου πεις "αφού έχει όλον το χρόνο φρέσκιες τομάτες απ' τα θερμοκήπια, γιατί κάνεις τον κόπο;"
.
γιατί μου αρέσει να φτιάχνω τα πράγματα μόνη μου.
χόμπυ είναι αυτό !
.
.
.




.
.
.
.
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου