Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Τα Τσουρέκια της Ελληνικής Πασχαλιάς

.
τα Ελληνικά, παραδοσιακά τσουρέκια
.
photos ερασι τέχνης
.
.
.
.
.

.

.
1 κιλό αλεύρι σκληρό (έτσι λέει η συνταγή, αλλά θα πάρει ακόμα τουλάχιστον μισό κιλό)
6 αυγά
2 νεροπότηρα γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας
150 γραμ. φρέσκο, μυρωδάτο βούτυρο
λίγοι κόκκοι μαστίχα Χίου
μαγιά φρέσκια ή ξηρή γιά 1,5 κιλό αλεύρι
1 πακετάκι μαχλέπι
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
.
.
.
σε ένα δοχείο βάζω λίγο από το αλεύρι, το ανακατεύω με την ξηρή μαγιά, με μιά πρέζα ζάχαρη και λίγο χλιαρό γάλα, όσο χρειάζεται γιά να φτιάξω ένα κανονικό ζυμαράκι.
αν έχω φρέσκια μαγιά, την διαλύω πρώτα με το χλιαρό γάλα, προσθέτω το αλεύρι και την πρέζα ζάχαρη και φτιάχνω το ζυμαράκι.


.
το σκεπάζω και το αφίνω περίπου γιά 1 ώρα σε ζεστό χώρο, να φουσκώσει.
.
.
στο μεταξύ, ως να φουσκώσει το ζυμαράκι,
βράζω το μαχλέπι μέσα σε ένα κρασοπότηρο νερό,
το σουρώνω και κρατάω το υγρό.
.
βάζω στο multi μιά πρέζα ζάχαρη, τους κόκκους της μαστίχας και λίγα σποράκια μαχλέπι , να γίνουν σκόνη.
.
ξύνω τη φλούδα απ' τα πορτοκάλια
.
.
Δουλεύω το φρέσκο βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει,
ρίχνω ένα - ένα τα αυγά,
τη σκόνη μαστίχα,
το υγρό απ' το μαχλέπι,
το τρίμμα πορτοκαλιού
και τέλος προσθέτω την ανεβασμένη μαγιά και ζυμώνω,
προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι.
Ζυμώνω καλά, να γίνει ένα κανονικό ζυμάρι, που δεν κολλάει στα χέρια.


.
το αφίνω σε σκεπασμένο δοχείο, κοντά σε ζέστη, να φουσκώσει πολύ (μπορεί να πάρει 1 ώρα ή παραπάνω...)
.
.
κατόπιν,
το χωρίζω σε κομμάτια.
αν θέλω μεγάλα τσουρέκια, χωρίζω σε μεγάλα κομμάτια.
αν θέλω να φτιάξω τα παραδοσιακά παιδάκια (γιά τη χαρά των παιδιών !), κόβω μικρά κομμάτια ζύμης
.
τα βάζω σε λαμαρίνες
.
.
χτυπάω ένα αυγό με λίγο γάλα,
τα αλείφω με πινέλο
και τα αφίνω μέσα στις λαμαρίνες, κοντά σε ζέστη, να ξαναφουσκώσουν
.
.
ψήνω πάνω - κάτω,
στους 170 βαθμούς,
περίπου γιά 35' - 40'
(εξαρτάται από τον κάθε φούρνο... να μην τα κάψετε)
.

* το τσουρέκι φουσκώνει. αυτό το παίρνουμε υ' όψιν όταν το σχηματίζουμε, και δεν το σφίγγουμε, αλλά το πλάθουμε χαλαρά.
επίσης, στο ταψί, τα τοποθετούμε σε μιά απόσταση μεταξύ τους.
.
.
.
.
αυτή είναι η συνταγή της μαμάς μου,
που μας την έφτιαχνε από παιδιά.
την φτιάχνω κι εγώ αρκετά χρόνια.
.
.

καλήν επιτυχία, σας εύχομαι !

.
.
.
.

3 σχόλια:

  1. Ένα ανθρωπάκι μπορώ να έχω!! Φεύγω και σου εύχομαι από την καρδιά μου Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά στην οικογένεια σου!!
    Πολλά φιλιά και μετά το Πάσχα να βρεθούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    έκανα τα ανθρωπάκια γιά τα μικρούλια ανήψια
    κι αν σου πω,
    ότι τα παιδιά μου ζήλεψαν (!)
    κι αντί τα τσουρέκια, στραβοκοιτάζανε τα ανθρωπάκια :)

    τυχερή, που φεύγεις !

    υγεία ας έχουμε
    κι ας είναι - όσο γίνεται - καλά, όλος ο κόσμος
    και η πατρίδα...

    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, Ξανθούλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν είμαι τυχερή που φεύγω γιατί δεν ξέρω τι ζημιές θα βρω και τι καιρό στο χωριό.
    Ωστόσο ας είμαστε καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή