Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

Τηγανόψωμα

.
τυρόψωμα
..
τη συνταγή,
μου έδωσε το 2006
η συνάδελφός μου, Γιώτα Λ.
.
photos ερασι τέχνης

.
1/2 κ. αλεύρι σκληρό ή Αλλατίνη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
μιά καλή πρέζα αλάτι
μιά πρέζα ζάχαρη
χλιαρό νερό γιά το ζύμωμα, όσο πάρει (περίπου 1,5 ποτήρι)
.
.
ζυμώνω μιά ζύμη μαλακή, να μην κολλάει,
και την αφίνω σκεπασμένη στη ζεστασιά, λίγο να φουσκώσει.
.
στο μεταξύ, τρίβω περίπου 250 - 300 γραμ. φέτα,
χτυπάω δυό αυγά και τα ανακατεύω με το τυρί,
ρίχνω και φρέσκο πιπέρι.
.
μόλις το ζυμαράκι φουσκώσει λίγο, το χωρίζω σε 12 μικρά κομμάτια.
με αλεύρι ανοίγω κάθε ένα κομμάτι, σε λεπτό φύλλο.
γεμίζω κάθε φύλλο με μιά καλή κουταλιά τυρί. στρώνω τη γέμιση πάνω στο φυλλαράκι , το διπλώνω σε φάκελλο.
πιέζω με τα δάχτυλά μου γύρω - γύρω να ενωθεί καλά η ζύμη, γιά να μη μου ανοίξουν στο τηγάνισμα.
.
γίνονται μεγαλούτσικες τυρόπιτες,
τις τηγανίζω δυό - δυό σε καυτό σπορέλαιο,
αλλά η θερμοκρασία μου στο 2 (όχι στο 3!), γιά να ψηθούν και μέσα.
.
στρώνω σε πιατελίτσα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις βάζω, γιά να αφίσουν το λάδι τους.

.
είναι εύκολες στο φτιάξιμο και τρώγονται ζεστές
.
καλήν όρεξη !
.
.
.
.
.

2 σχόλια: