Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

χειμωνιάτικη σούπα κίτρινης κολοκύθας

χωριάτικη κολοκυθόσουπα
photos


ερασι τέχνης
 


Με την κίτρινη κολοκύθα έχω ξανά ασχοληθεί
εδώ :
ΣΥΝΤΑΓΕΣ : Πίτα με κίτρινη κολοκύθα
κι εδώ :
βελουτέ κίτρινης κολοκύθας

Πρόκειται γιά έναν καρπό, που δεν τον είχαμε στο πατρικό περβόλι μας, δεν τον φτιάχναμε στο σπίτι μας, δεν τον καλογνώριζα, μόνο αργά τον ανακάλυψα κι άρχισα να πειραματίζομαι μ' αυτόν...
Φυσικά, η κολοκύθα που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα στην μαγειρική, μαγειρεμένη με χίλιους δυό τρόπους , συχνά εμφανίζεται μάλιστα ως προϊόν gourmet, είναι καρπός, που σε πολλά μέρη της πατρίδας μας οι νοικοκυρές τον χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν, από τα πολύ παλιά χρόνια.

Νομίζω πως πρόκειται γιά μιά πραγματικά καλή τροφή, αυθεντική, ιδιαίτερη, αν θέλετε gourmet και φυσικά χωριάτικη !
Ο λόγος που ξαναδίνω σούπα κίτρινης κολοκύθας, είναι γιατί αυτήν τη φορά διαχειρίστηκα τον καρπό διαφορετικά, και μου άρεσε που ο φλοιός του έγινε σουπιέρα !

 Πώς την καθαρίζουμε :

Παίρνουμε τη στρογγυλή κολοκύθα, την καθίζουμε σταθερά πάνω σε μιά επιφάνεια, βάζουμε ένα πιάτο πάνω απ' το καπάκι και με ένα στυλό σχεδιάζουμε τον κύκλο, που θέλουμε να ανοίξουμε.
Κατόπιν παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και προσεκτικά το μπήγουμε στον κύκλο που σχεδιάσαμε.
Έτσι, λίγο λίγο χαράζουμε το καπάκι, που ξεκολάει εύκολα και βγαίνει ολόκληρο.

Μετά, με ένα κουτάλι, βγάζουμε απ' την καρδιά της κολοκύθας τους σπόρους και τις ίνες.
Αφού βγάλουμε από μέσα όλους τους σπόρους, αφαιρούμε με το κουτάλι και την ψύχα και την κρατάμε σε ένα μπωλ.
   

Όταν τελειώσουμε, η κολοκύθα μας είναι εντελώς άδεια, καθαρή.



Ρίχνουμε όλην την ψύχα σε βαθειά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ένα ξερό κρεμμύδι, πατάτες, σέλινο, πράσινα κολοκυθάκια, καρότα, μιά φρέσκια ντομάτα, ένα πράσο.
Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά, ως να πάρει βράση


αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λαδάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κι αφίνουμε να σιγοβράζει μιαν ώρα περίπου.


Μόλις τα λαχανικά γίνουν, τα βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ κι αλέθουμε εντελώς.
Είναι έτοιμο.
Προσθέτουμε στη σούπα μιά κουταλιά φρέσκο βούτυρο.
Κάνουμε τον φλοιό της κολοκύθας σουπιέρα , την βάζουμε μέσα και την σερβίρουμε καυτή, με λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.





Ευχαριστώ πολύ,
les arts
γιά την κολοκύθα
και
Καλήν Eπιτυχία
σας εύχομαι !









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου