Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

παγωτό Αλάσκα


παγωτό Αλάσκα flambé

photos
ερασι τέχνης




όταν είμαστε παιδιά - φοιτητές, από τις όμορφες βόλτες μας, λίγο έξω από την Αθήνα, ήσαν η Κηφισιά και η Πεντέλη.
γιά το όρος Πεντέλη, θα τύχει να πω κάτι μιάν άλλη φορά...
στην Κηφισιά, στο Κεφαλάρι συγκεκριμένα, υπήρχε τότε ένα ωραίο στέκι, ένα café ας πούμε, που το έλεγαν "Αλάσκα". 
στην "Αλάσκα", πηγαίναμε γιά το σπουδαίο παγωτό, που δεν έτυχε από τότε να το ξαναβρώ, πουθενά...

δεν ξέρω πώς να σας το περιγράψω εκείνο το παγωτό...
θυμάμαι τον Γιώργο Κωνσταντίνου στην υπέροχη κινηματογραφική σκηνή, να προσπαθεί να περιγράψει με τα χέρια του το προφιτερόλ !
κάπως έτσι θα σας περιέγραφα κι εγώ το παγωτό"Αλάσκα", μέχρι που έβαλα πείσμα να προσπαθήσω να το φτιάξω μόνη μου.  

το έφτιαξα δύο φορές.
και τις δύο φορές δεν το πίστευα πώς θα γίνει, αλλά έγινε, και θαρρώ έγινε πολύ καλό.
είναι μιά στάλα μπελαλίδικο, χρειάζεται έναν συντονισμό και μιά οργάνωση, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, βγαίνει σε τραπέζι και το εκτιμάν, αν το φτιάξετε θα το δείτε...
θα έχετε και χαρά που το καταφέρατε...


- πρώτα ΑΓΟΡΑΣΑ το παγωτό.
1/2 κιλό παγωτό κρέμα και 1 κιλό καλό παγωτό φιστίκι.
νομίζω, πως η πραγματική "Αλάσκα" φτιάχνεται με παγωτό φιστίκι.
αυτή η δόση είναι περίπου γιά 15 άτομα.

- έφτιαξα ένα κανονικό κέϊκ βανίλιας (η συνταγή γιά κέϊκ υπάρχει πάνω στο πακέτο απ' το αλεύρι, κι ακόμα την έχουμε εδώ : το κέϊκ)



το κέϊκ όμως αυτό, θα το ψήσουμε σε στρογγυλό μεταλλικό ταψάκι*, θα το αφήσουμε λίγο να κρυώσει, θα το ξεφορμάρουμε, και προσεκτικά με μιά κλωστή ή με ένα μεγάλο μαχαίρι θα το κόψουμε οριζόντια σε δύο κομμάτια.**
το ένα κομμάτι θα γίνει ο πάτος (η βάση) της "Αλάσκας".
θα ξαναβάλουμε αυτόν τον πάτο στο ταψί που τον ψήσαμε, θα τον ραντίσουμε καλά με κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας μας, κατόπιν θα βάλουμε πάνω του μιά καλή στρώση παγωτό βανίλια και θα το απλώσουμε καλά, όχι ως την άκρη του ψωμιού, αλλά 1 πόντο μέσα από την άκρη (βλέπε φωτογραφία).

- κατόπιν, θα πάρουμε ένα μπωλ λίγο μικρότερο από το ταψί, θα το ντύσουμε με πλαστική μεμβράνη και θα βάλουμε μέσα το παγωτό φιστίκι, πιέζοντας και δίνοντάς του με ένα κουτάλι το σχήμα του μπωλ.



- ξεφορμάρουμε το παγωτό φιστίκι πάνω στην βάση από κέϊκ και κρέμα (ξεφορμάρεται εύκολα, λόγω της πλαστικής μεμβράνης)
και το βάζουμε με το ταψί στην κατάψυξη, ως την ώρα που θα το χρησιμοποιήσουμε.




όταν έρθει η ώρα να βγάλουμε το παγωτό στο τραπέζι, πρέπει να είμαστε οργανωμένοι και συγκεντρωμένοι, γιά να κάνουμε σύντομα, σωστές κινήσεις.

- πρώτα ανάβουμε τον φούρνο της κουζίνας μας στο maximum (στην πιό δυνατή θερμοκρασία που έχει, 250 ή 300) .

- όσο ο φούρνος θερμαίνεται, έχουμε 5 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου και τα χτυπάμε με λίγες σταγόνες λεμόνι, ως να γίνουν μαρέγκα.
όταν τ' ασπράδια φουσκώσουν, προσθέτουμε σιγά - σιγά 2 φλυτζάνια ζάχαρη και 1 βανίλια, γιά να γίνει και να σφίξει η μαρέγκα.

- βγάζουμε το ταψί με το παγωτό από την κατάψυξη και ΝΤΥΝΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ με ένα καλό στρώμα μαρέγκας.
είναι βασικό να μην μείνει κανένα κενό ! νομίζω ότι η μαρέγκα (με τον αέρα που περιέχει) είναι εκείνη που λειτουργεί ως μονωτικό, και δεν αφίνει το παγωτό να λειώσει μέσα στον δυνατό φούρνο. γι αυτό, πρέπει να το καλύψουμε όλο, από τη βάση ως την κορφή και να προσέξουμε να μην αφίσουμε ούτε τρυπούλα ακάλυπτη.   

- χωρίς να καθυστερούμε, βάζουμε το ταψί με το παγωτό στον φούρνο , που ήδη έχει κάψει, και το αφίνουμε στην ίδια δυνατή θερμοκρασία, στη μεσαία σχάρα, περίπου 7-10 λεπτά, ως να δείτε να ψηθεί και να πάρει χρώμα απ' έξω η μαρέγκα.

- στο μεταξύ, παράλληλα, ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι ελάχιστο κονιάκ ή βότκα

- μόλις ψηθεί η μαρέγκα, βγάζουμε το ταψί απ' τον φούρνο, το ακουμπάμε στο τραπέζι πάνω σε ένα sous plat (γιά να μην κάψουμε το τραπεζομάντηλο),
έχουμε κοντά το μπρίκι με το ζεστό οινόπνευμα, το περιχύνουμε προσεκτικά
και του ανάβουμε φωτιά (προσεκτικά οι φωτιές !) 




το κόβουμε επί τόπου σε μερίδες και σερβίρουμε.
εξωτερικά έχουμε μιά καλοψημένη εύγευστη στρώση μαρέγκας, εσωτερικά το παγωτό δεν έχει διόλου πειραχτεί ή μαλακώσει και η βάση από κέϊκ είναι όσο χρειάζεται νωπή κι αφράτη !


θαρρώ, αν προσέξουμε και γίνουν όλα σωστά, το αποτέλεσμα δικαιώνει τον μπελά του...


* το ταψί πρέπει να είναι μεταλλικό, γιατί πάει απ' την κατάψυξη στον φούρνο.

** το δεύτερο κομμάτι από το κέϊκ δεν μας χρειάζεται

καλήν επιτυχία εύχομαι
γιά ό, τι φτιάχνετε !












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου