Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

μοσχαράκι Bourguignon

το υπέροχο Bourguignon !

photos


ερασι τέχνης

το bourguignon,
είναι κομμάτια μοσχάρι ή βοδινό, ψημένο αργά - αργά στην κατσαρόλα μέσα σε κόκκινο κρασί, σε φωτιά χαμηλή, πλαισιωμένο από μερικά ακόμα συστατικά.
πρόκειται γιά ένα από τα κύρια πιάτα της Γαλλικής κουζίνας, με παράδοση από την περιοχή της Bourgogne - η οποία φημίζεται γιά την κτηνοτροφία και γιά το περίφημο κόκκινο κρασί της -.


τα υλικά που χρειαζόμαστε :

1 κιλό μοσχάρι γιά ψητό κατσαρόλας, κομμένο σε κομμάτια
1/4 μπέϊκον
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 - 3 σκελίδες σκόρδο
μερικά καρότα κομμένα ροδέλες
1 μπουκάλι κρασί κόκκινο
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ.αλεύρι ή κόρν φλάουρ
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊδανό
μανιτάρια κομμένα σε φέτες ή μικρά ολόκληρα





βάζουμε ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και τσιγαρίζουμε μέσα το κρέας, απ' όλες τις πλευρές.

προσθέτουμε το μπέϊκον (ή το λαρδί) και τσιγαρίζουμε μαζί.

προσθέτουμε και το κρεμμύδι, κατόπιν το σκόρδο και τα καρότα.

αφού τα γυρίσουμε γιά λίγο μαζί, σβύνουμε με ένα ολόκληρο μπουκάλι κόκκινο κρασί.

μόλις ρίξουμε μέσα το κρασί, ραντίζουμε από πάνω και μιά κουταλιά της σούπας αλεύρι, γιά να δέσει αργότερα η σάλτσα.

ανακατεύουμε, ρίχνουμε το φύλλο δάφνης, τον μαϊδανό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, ίσα - ίσα δηλαδή να σιγοβράζει το φαγητό.

το αφίνουμε έτσι να ψήνεται αργά, γιά 2 ώρες.

στις 2 ώρες προσθέτουμε μέσα τα μανιτάρια, σκεπάζουμε πάλι και σιγοβράζουμε γιά μιάν ώρα ακόμα.

το φαγητό είναι έτοιμο !
σερβίρεται ζεστό, με χωριάτικο ψωμάκι και φυσικά ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί !



πρόκειται γιά ένα φαγητό τόσο χωριάτικο
όσο και της πόλης...
αν το φτιάξετε,
να το απολαύσετε !









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου