Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

φοντύ - la fondue savoyarde


το κλασικό fondue
των Ελβετικών και των Γαλλικών Άλπεων

photos

ερασι τέχνης


είναι ένα κέρασμα παρεϊστικο, βραδυνό καλύτερα, χειμωνιάτικο καλύτερα, χουχουλιαστό, φρέσκιας διάθεσης και παιχνιδιού.

γιά να φτιάξουμε αυτό το κλασικό fondue, χρειαζόμαστε :

κίτρινα τυριά μαλακά. η ποσότητα εξαρτάται από τα άτομα που θα φαν.
500 γραμ. είναι καλά γιά 2 - 3 άτομα
750 γραμ. είναι καλά γιά 4 - 5 άτομα
κανονικά, αυτό το fondue φτιάχνεται με τυρί beaufort, γραβιέρα comté και emmental.
εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε emmental, γραβιέρα comté υπάρχει σε μερικά μπακάλικα, αλλά βέβαια μπορούμε μιά χαρά να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά ελληνικά τυριά, κίτρινα μαλακά, όπως π.χ. γραβιέρα Νάξου, καλό κασέρι κ.τ.λ.
θα προσαρμόσετε κατά βούληση...


υλικά :

-250 γραμ. μαλακή γραβιέρα και
250 γραμ. γραβιέρα comté ( ή άλλη ) και
250 γραμ. emmental
κόβουμε όλα τα τυριά σε μικρούς κύβους

- ψωμάκι χωριάτικο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

- 1 σκελίδα σκόρδο

- 5 cl kirsch ( προαιρετικά : είναι λικέρ κερασιού, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και λικέρ άλλης γεύσης ή καθόλου) 

- 25 cl λευκό κρασάκι

- μοσχοκάρυδο

- 1 κουταλάκι του γλυκού corn flour

- ένα κατσαρόλι με χοντρό πάτο ή αν έχουμε ένα κατσαρόλι βαρύ, εμαγιέ.


ψιλοκόβουμε την σκελίδα του σκόρδου και τρίβουμε με αυτό εσωτερικά το κατσαρολάκι μας.

ρίχνουμε στο κατσαρόλι το kirsch και το κρασί και το βάζουμε σε μεσαία φωτιά

προσθέτουμε τους κύβους τυρί , κρατάμε χαμηλά τη φωτιά κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, ως να λιώσουν τα τυριά.

τρίβουμε από πάνω λίγο φρέσκο μοσχοκάρυδο.

όταν τα τυριά λυώσουν, διαλύουμε μέσα την κουταλίτσα corn flour, που θα "δέσει" τον χυλό.

αν έχουμε ειδικό σκεύος γιά fondue, ρίχνουμε μέσα τον χυλό του τυριού και σερβίρουμε στο τραπέζι.
αν δεν έχουμε το ειδικό σκεύος, σερβίρουμε στο τραπέζι κατ' ευθείαν με το κατσαρόλι.
κάθονται όλοι γύρω, καρφώνει ο καθένας με το πηρούνι του μιά μπουκιά ψωμί, την βουτάει κυκλικά στο ζεστό τυρί και... τρώει.


χρειάζεται μαζί κι ένα ζεστό κρασάκι.


αν το φτιάξετε,
εύχομαι να το ευχαριστηθείτε ! 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου