ντολμαδάκια με κληματόφυλλα
- η παλιά Μεσσηνιακή συνταγή της γιαγιάς μου της Αλεξάνδρας -
photos ερασι τέχνης
Γιά 6 - 7 άτομα, θα χρειατούμε :
κληματόφυλλα
700 περίπου γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
άνιθο ψιλοκομμένο
δυόσμο
μιά τριμμένη φρέσκια ντομάτα
λίγο ρύζι
λίγο τριμμένο τυρί φέτα
λάδι
αλατοπίπερο
Πρώτα ξεπλένουμε καλά τα κληματόφυλλα, κατόπιν τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα ζεματάμε γιά λίγα λεπτά.
Σουρώνουμε και τ' αφίνουμε στο σουρωτήρι να κρυώνουν.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την γέμιση:
Αναμειγνύουμε τον κιμά με το ρύζι, ρίχνουμε λίγο λαδάκι, προσθέτουμε τα ξυσμένα κρεμμύδια, τον άνιθο, τον δυόσμο, την τριμμένη ντομάτα και τη φέτα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Με το χέρι μας ζυμώνουμε καλά, ν' ανακατευτούν τα υλικά.
Παίρνουμε στο χέρι μας ένα - ένα φύλλο, το απλώνουμε στην παλάμη μας ώστε να βλέπουμε την θαμπή του μεριά, βάζουμε στην μιά πλευρά λίγο απ' το μείγμα του κιμά, το κλείνουμε σαν πακετάκι, το σφίγγουμε πολύ απαλά και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Πρώτα, έχουμε στρώσει στον πάτο της κατσαρόλας μιά σειρά από κληματόφυλλα, κι αρχίζουμε ν' ακουμπάμε πάνω ένα - ένα με τη σειρά τα ντολμαδάκια μας.
Όταν καλύψουμε με μιά στρώση όλον τον πάτο της κατσαρόλας, ξεκινάμε να τοποθετούμε από πάνω και δεύτερη στρώση, πάλι ένα - ένα με τη σειρά.
Όταν τελειώσει ο κιμάς, ακουμπάμε πάνω στους ντολμάδες ένα πιάτο κουζίνας, να τους σκεπάζει καλά, γιά να μην ανοίξουν.
Πάνω απ' το πιάτο ρίχνουμε ελαιόλαδο, αν θέλουμε κι ένα κομμάτι φυτίνη (δίνει άρωμα) και προσθέτουμε νερό, να φτάνει μέχρι το πιάτο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βάζουμε το φαγητό στη φωτιά, πρώτα στο 2-2,5 ως να πάρει βράση κι αμέσως μετά (γιά να μη μας κολλήσει) χαμηλώνουμε στο 1, να σιγοβράζει σκεπασμένο γιά μιάν ολόκληρη ώρα.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά δυό αυγά, έχουμε στίψει δυό λεμόνια (τα ντολμαδάκια είναι ωραία ξυνούτσικα) και τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά κόμπο - κόμπο, χτυπώντας συνέχεια, ως να ενωθούν.
Κατόπιν, παίρνουμε με μιά κουτάλα λίγο - λίγο ζουμί από τους ντολμάδες και το ρίχνουμε στο αυγολέμονο χτυπώντας συνέχεια.
Όταν ανακατέψουμε αρκετό ζουμάκι με το αυγολέμονο, το χύνουμε όλο αυτό μέσα στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες.
Κουνάμε καλά την κατσαρόλα, να πάει παντού το αυγολέμονο, την σκεπάζουμε με το καπάκι της κι αφίνουμε πάνω στο κλειστό μάτι, ως να σερβίρουμε το φαγητό.
Να είναι καλό ό, τι φτιάχνετε !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου