Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

κουμ κουάτ μαρμελάδα

.
το κουμ κουάτ (το γένος Φορτουνέλλα)
και με καταγωγή από την Κίνα,
είναι ένα μικρό,
χρυσό,
πικρούτσικο,
λίγο ξυνό,
εσπεριδοειδές.
.
έγινε μιά περίφημη σπιτική μαρμελάδα !
.
.
δεν ξέρω αν υπάρχει κι άλλη συνταγή, γιά να φτιάξει κάποιος μαρμελάδα με το κουμ κουάτ...
ίσως υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει, κάτι πιό περίπλοκο και πιό περισπούδαστο, όμως εγώ ακολούθησα τον απλό δρόμο, και σας βεβαιώνω ότι το αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο !
έγινε μιά μαρμελάδα εσπεριδοειδών, 
με γεύση και μυρωδιά που αγγίζει το πορτοκάλι και το λεμόνι και το μανταρίνι μαζί !
.
έπλυνα με άφθονο νερό ένα κιλό κουμ κουάτ και δύο ολόκληρα, ακέρωτα κι αράντιστα λεμόνια από σπιτική λεμονιά . (τα λεμόνια δεν είναι στη συνταγή, μα αφού τα είχα, τα έβαλα... θα μπορούσαν να ήσαν κι 1-2 περισσότερα ή θα μπορούσαν να ήσαν και σπιτικά πορτοκάλια...)
έβρασα νερό σε μιά κατσαρόλα και τα έριξα μέσα όλα να βράσουν 5-6 λεπτά.
έχυσα το νερό.
αυτό το έκανα χ 3 φορές, γιά να φύγει όλη η πικρίλα απ' τη φλούδα τους.
.
όταν έχυσα και το τρίτο νερό, τα άφισα στο σουρωτήρι να κρυώσουν λίγο.
.
πάνω σε σανίδα άνοιξα με μαχαιράκι ένα - ένα τα κουμ κουάτ κι έβγαλα από μέσα προσεκτικά όλα τα κουκούτσια τους.
το ίδιο έκανα και με τα δυό λεμόνια.
.
έβαλα τους καρπούς στο μίξερ γιά να γίνουν πολτός,
κι έπειτα έριξα τον πολτό σε μιά φαρδιά κατσαρόλα
με 1 κιλό ζάχαρη κι ένα ποτήρι νερό.
το άφισα περίπου 1/2 ώρα, να βράσει και να δέσει η μαρμελάδα.
το τελευταίο δεκάλεπτο έστιψα μέσα ένα λεμόνι.
.
αυτό ήταν !
.
κατόπιν, ως συνήθως η κονσερβοποίηση,
είχα αποστειρώσει τα βαζάκια στο φούρνο, στους 100'
και προσεκτικά έβαλα τη μαρμελάδα στα βάζα,
τα έκλεισα καλά και τα άφισα ανάποδα όλη μέρα, ως να κρυώσουν εντελώς...
.

.
.
.
 καλήν επιτυχία
σας εύχομαι,
αν το φτιάξετε !
.
.
.
.
.
.

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!Μα που βρήκες κουμ κουάτ τα ψάχνω!!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται να βγήκε υπέροχη μαρμελάδα!
    Στην Κέρκυρα κυκλοφορεί έτοιμη από τοπικές μονάδες, όπως και το γλυκό του κουταλιού.
    Υπέροχο φρουτάκι και μακάρι να το χρησιμοποιούσαμε και σε άλλες συνταγές.
    Την καλημέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    πρώτη φορά τα αγόρασα και κάτι έκανα μ' αυτά...

    αν το ήξερα, θα σου έφερνα, Ξανθούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    Dark Chef,
    καλημερίζω και καλωσορίζω σε !

    το κοίταζα πάντα από μακριά...
    πρώτη φορά ασχολήθηκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή