Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

σοκολατένιο γλύκισμα

ωραίο γλυκό σοκολάτας
photos
ερασι τέχνης

αυτό το γλύκισμα, έτυχε να δω να το φτιάχνουν στην τηλεόραση.
είναι από μία συνταγή , που παρουσίασαν στην εκπομπή  chef on air.
μου άρεσε η ιδέα , το βρήκα εύκολο κι ένα βράδυ που με έπιασε στερητικό σύνδρομο ή μάλλον με έπιασε λύσσα γιά σοκολάτα, το έφτιαξα. 
την πείραξα όμως τη συνταγή.
έχω φυσικά κρατήσει την βασική ιδέα, αλλά την πείραξα λίγο . 

πρόκειται γιά ένα γλύκισμα, που γίνεται χωρίς καθόλου αλεύρι !
αυγά μόνο, ζάχαρη, βούτυρο και σοκολάτα.
ονομάζεται κέϊκ, όμως ξεφορμάρεται σαν τούρτα κι εσωτερικά μοιάζει κάπως με μους.

εδώ θα περιγράψω, πώς δοκίμασα και το έφτιαξα (την πειραγμένη μου εκτέλεση):

- πρώτα έβαλα σε ένα κατσαρολάκι 100 γραμ. βούτυρο, 100 γραμ. λάδι, 6 κ.σ.κακάο σκόνη και 3 κουβερτούρες κομμένες σε κομματάκια (περίπου 375 γραμ.) να λιώσουν, ανακατεύοντας διαρκώς, σε σιγανή φωτιά.
(στη συνταγή γλυκό πικρής σοκολάτας έχουμε λιώσει ξανά κουβερτούρα με βούτυρο, μέσα σε κατσαρόλι, κατευθείαν πάνω στην ηλεκτρική εστία.)

- όταν η σοκολάτα έλιωσε (προσέχουμε να μη μας πιάσει), έριξα μέσα 4 κ.σ. λικέρ  amaretto και  έξυσα τη φλούδα από 1 πορτοκάλι.
κατόπιν, το άφισα στην άκρη να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

- στον κάδο του μίξερ έβαλα 5 αυγά, 2 βανίλιες  και 150 γραμ. ζάχαρη.
άνοιξα στην μεσαία ταχύτητα και το άφισα να χτυπηθεί συνέχεια, επί 15 ' (αυτήν την οδηγία έδινε η συνταγή γιά τον χρόνο και είναι σωστή. χρειάζεται χτύπημα 15', στο μίξερ). φουσκώνει, ασπρίζει και γίνεται έτσι μία αφράτη κρέμα.

- προσεκτικά, ενσωμάτωσα την σοκολάτα με την κρέμα των αυγών, σιγά - σιγά, με πολύ μαλακές κινήσεις, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, βαθειά από κάτω προς τα πάνω, όπως κάνουμε με την μαρέγκα .
αυτό κράτησε λίγα λεπτά...

- άλειψα με βούτυρο και αλεύρωσα ένα μικρό, στρογγυλό ταψάκι, λίγο βαθουλό . έχυσα μέσα το μίγμα.
(είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε, αν έχετε, φόρμα με αποσπώμενο πάτο, που πάλι θα βουτυρώσετε, γιά να μην κολλήσει το γλυκό)

- ψήνουμε στους 180', γιά 40'.








- όταν το βγάλουμε απ' τον φούρνο, αφίνουμε 10' να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε, το ραντίζουμε με άχνη ζάχαρη.




καλήν επιτυχία !




6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, εγώ που είμαι των αρμυρών προτιμώ το φαγητό της πάνω φωτογραφίας!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    καλησπέρα, Ξανθούλα μου !

    κολασμένο πράγμα η σοκολάτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γλυκό μήνα σαν το γλύκισμά σου, καλό μου!

    ζεστή αγκαλιά! :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    καλό μήνα, 30φυλλιά μου !

    βγαίνουμε από Δευτέρα ;
    -γιά καφέ ή γιά ένα ουζάκι ίσως ;-




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα μιλήσουμε, ναι;

    καλό μας ξημέρωμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή