Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

χταπόδι κοκκινιστό

χταπόδι κοκκινιστό
photos ερασι τέχνης


Jacques Prevert - συλλογή "Κουβέντες"

À la pêche à la baleine - Το ψάρεμα της φάλαινας

.............................................................................

Μα να που η πόρτα ανοίγει, και στάζοντας νερά
εμφανίζεται ο πατέρας ξεψυχισμένος,
κρατώντας τη φάλαινα στη ράχη του.
Ρίχνει το ζώο πάνω στο τραπέζι, μιά όμορφη φάλαινα 
με γαλάζια μάτια,
ένα ζώο τέτοιο, που δε συναντάει κανείς συχνά,
και λέει με φωνή αξιοθρήνητη :
"βιαστείτε να την κομματιάσετε,
πεινάω, διψάω, θέλω να φάω".

Μα να ο Προσπέρ που σηκώνεται,
κοιτώντας τον πατέρα του στο άσπρο των ματιών,
στο άσπρο των γαλάζιων ματιών του πατέρα του,
γαλάζιων σαν κι αυτά της φάλαινας με τα γαλάζια μάτια :
"και γιατί λοιπόν θα κομμάτιαζα ένα φουκαριάρικο ζώο, που δεν μου έκανε τίποτα ;
Ας είναι, παραιτούμαι απ' το μερτικό μου"
............................................................................

μετάφραση Μιχάλη Μεϊμάρη
εκδ. πλειάς 1979




και τώρα, η συνταγή χταπόδι κοκκινιστό :

καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι.
το βάζουμε στην κατσαρόλα, κόβουμε μέσα ένα ξερό κρεμμύδι και μιά σκελίδα σκόρδο και τα γυρίζουμε λίγο με ξύλινη κουτάλα πάνω στη φωτιά, ως να πιεί το χταπόδι τα νερά του.


σβύνουμε με λίγο ξύδι και κρασάκι (χρειάζονται και τα δύο),
προσθέτουμε κατόπιν ελαιόλαδο, 
ντομάτα,
μιά πρέζα ζάχαρη,
ένα φύλλο δάφνης
και πιπέρι.




σκεπάζουμε καλά το φαγητό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε περίπου γιά μιαν ώρα, ανακατεύοντας που και που...
το κόβουμε σε κομμάτια.
σερβίρουμε με ζυμαρικό ή με ρύζι.




εύχομαι καλήν επιτυχία
σε ό, τι κάνετε !







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου