Ανοιξιάτικο ριζότο
με φρέσκα κρεμμυδάκια, άνιθο, αγκινάρες και αρακά
photos
ερασι τέχνης
Θα χρειαστούμε :
αγγινάρες φρέσκες (ή κατεψυγμένες), καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτά φετάκια
φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το πράσινό τους)
αρακά
άνιθο
ρύζι - αν γιά το ριζότο χρησιμοποιήσετε Ελληνικό και όχι Ιταλικό ρύζι, προτείνω "Καρολίνα"-
τριμμένο κεφαλοτύρι ή τριμμένη παρμεζάνα (καλύτερα όχι μαλακό τυρί, που λιώνει...)
ελαιόλαδο
προαιρετικά λίγο βούτυρο αγελαδινό
αλατοπίπερο
χυμό λεμονιού.
- αν έχουμε φρέσκον αρακά, τον καθαρίζουμε
- κόβουμε τις αγκινάρες σε λεπτά φετάκια και τις βουτάμε γιά λίγο σε ένα μπωλ με νερό και χυμό λεμονιού.
- σε κατσαρόλα ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και τα πράσινα φύλλα τους), ρίχνουμε ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε πολύ ελαφρά.
- προσθέτουμε το ρύζι και το γυρίζουμε 2-3 λεπτά με ξύλινη κουτάλα, ως να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του.
- ρίχνουμε μέσα 1 ποτήρι νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά μας.
- στεκόμαστε πάνω απ' την κατσαρόλα κι ανακατεύουμε.
όταν κοντεύει να τελειώσει το πρώτο υγρό, ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες και τον αρακά, αλατίζουμε και προσθέτουμε πάλι 1 ποτήρι νερό.
- ανακατεύοντας διαρκώς, προσέχουμε μόλις τελειώνει το νερό να προσθέτουμε πάλι λίγο, σε φωτιά μέτρια.
- συνεχίζουμε να ανακατεύουμε αργά, με υπομονή .
μόλις το ρύζι μαλακώσει, χωρίς όμως να γίνει λαπάς, κλείνουμε τη φωτιά, το κατεβάζουμε και προσθέτουμε προαιρετικά ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο . σκεπάζουμε γιά 3-4 λεπτά την κατσαρόλα, να πιεί το φαγητό όλο το υγρό του.
- ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ψιλοκομμένον άνιθο
- ραντίζουμε πάνω το τριμμένο τυρί
- και σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα, τρίβοντας πάνω φρέσκο πιπέρι.
πρόκειται γιά ένα πιάτο αληθινά ανοιξιάτικο, ιδέα δροσερή αν σας αρέσει το ρύζι με τα λαχανικά της εποχής μέσα, αγκινάρες και αρακά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μυρωδάτο άνιθο, το λεμόνι που ταιριάζει με όλ' αυτά τα υλικά και φυσικά το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, που τονώνει το πιάτο !
καλό
σε ό, τι κάνετε !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου