Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

μαρμελάδα νεράντζι

η ωραία μαρμελάδα νεράντζι !
photos ερασι τέχνης




Στον κήπο μας, έκανε φέτος καρπό μιά μικρή νεραντζούλα.
Νιούτσικο δέντρο, χαμηλό ακόμα, ίσα που άπλωσα το απόγευμα το χέρι μου, γιά να μαζέψω όλον της τον καρπό.
9 νεράντζια όλα κι όλα.

Είπα λοιπόν, να τα κάνω μαρμελάδα.
Εύκολο ήταν, και το αποτέλεσμα προέκυψε εξαιρετικά καλό, πέραν πάσης προσδοκίας (είχα πάντα έναν φόβο γιά την μαρμελάδα νεράντζι...)


Θα περιγράψω εδώ πώς την έφτιαξα :

- Ξέπλυνα καλά τους καρπούς κάτω από την βρύση.

- Γιά να ξεπικρίσουν έβρασα μπόλικο καθαρό νερό σε 3 κατσαρόλες κι έβρασα μέσα τα νεράντζια, 10' σε κάθε κατσαρόλα. Έβγαλαν έτσι την περισσότερη πικρίλα τους.



- Τα άφισα σε σουρωτήρι να κρυώσουν. Κατόπιν τα έβαλα πάνω στο ξύλο και τα ψιλοέκοψα, καθαρίζοντας προσεκτικά τα κουκούτσια τους και κρατώντας τους χυμούς που έβγαζαν.




- Έβαλα σε μεγάλη κατσαρόλα  όλον τον ψιλοκομμένο καρπό, που ήταν ίσα - ίσα 600 γραμμάρια.
Προσέθεσα 800 γραμμάρια ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλλας και 2 νεροπότηρα νερό, γιατί το φρούτο ήταν στεγνό.
Έφερα σε βρασμό, χρειάστηκε λίγο ξάφρισμα, χαμήλωσα σε μεσαία τη φωτιά  κι ανακάτευα συχνά, προσέχοντας μη μου κολλήσει η μαρμελάδα.

- Ταυτόχρονα, είχα βάλει στον φούρνο τα βαζάκια, γιά να τα αποστειρώσω.

- Στο τέλος, έστιψα μέσα 1 ζουμερό λεμόνι, ανακάτεψα, πέταξα το ξύλο κανέλας κι έκλεισα τη φωτιά.




- Έβαλα την μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βαζάκια.
Θεϊκή έγινε !
Ένα διάφανο χαρούμενο ζελέ, με ψιλά κομματάκια  φλούδας μέσα, μυρωδάτο, μυρίζει άνοιξη, δεν είναι πικρό, μα είναι ένα ραφινάτο εσπεριδοειδές.





καλό
σε ό, τι κάνετε !






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου