σταφύλι σταφίδα γλυκό κουταλιού
photos
ερασι τέχνης
τέλος Οκτώβρη είναι μάλλον το τελευταίο σταφίδα σταφύλι, κι αν ακόμα δεν τόχετε φτιάξει, να το φτιάξετε.
όλον τον χειμώνα, σε καταστάσεις υπογλυκαιμίας, μιά κουταλίτσα γλυκό σταφύλι είναι ό, τι ακριβώς χρειάζεται.
είναι εύκολο σταφύλι να το χειριστεί κανείς, δεν έχει κουκούτσι, το πουλάν και σε ρόγα δίχως κοτσάνια, κι αν βρείτε ρόγες χοντρούτσικες, όχι πολύ ψιλές, είναι ακόμα καλύτερα...
βιαστείτε πάντως, διότι το σταφύλι όπου νάναι τελειώνει...
γιά κάθε 1 κιλό ρόγα σταφίδα
χρειαζόμαστε 700 ή 800 γραμμάρια ζάχαρη
1/2 ποτήρι νερό
1-2 φυλλαράκια αμπαρόριζα
και χυμό από 1/2 λεμόνι
πλένουμε καλά τις ρόγες και καθαρίζουμε τα τυχόν κοτσανάκια
κατόπιν βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα εναλλάξ στρώσεις σταφύλι και ζάχαρη,
ρίχνουμε λίγα φυλλαράκια αμπαρόριζα,
το νερό (να μην βάλετε περισσότερο από 1/2 ποτήρι νερό, γιά κάθε κιλό ρόγα)
και φέρνουμε σε βρασμό.
αφίνουμε το σταφύλι να βράσει, τουλάχιστον γιά μισήν ώρα (έως 45'), έως ότου δέσει κάπως το σιρόπι.
το γλυκό σταφύλι δεν είναι μαρμελάδα ! η γνώμη μου είναι πως δεν πρέπει το σιρόπι να σφίξει πολύ, αρκεί να φύγουν με τον βρασμό τα νερά και να δέσει κάπως.
στο τέλος του βρασμού, ρίχνουμε μέσα και τον χυμό λεμονιού.
αποστειρώνουμε στον φούρνο βαζάκια , όπως είναι καυτά ρίχνουμε προσεκτικά μέσα το καυτό γλυκό σταφύλι, γυρίζουμε ανάποδα κι αφίνουμε ώρες, ως να κρυώσει καλά.
να είναι καλό
ό, τι φτιάχνετε !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου