Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Κερκυραϊκό Μπουρδέτο

Το Κερκυραϊκό Μπουρδέτο !

την συνταγή μου έδωσε η φίλη μου
Αννούλα Χ.

 photos
ερασι τέχνης

Να, μιά κλασική, αντιπροσωπευτική Κερκυραίϊκη συνταγή ! 

Στο μεγάλο νησί, (όπως φυσικά και σε όλα μας τα νησιά...) τα αγαπάν τα ψάρια! Αποτελούν  απαραίτητο, αναπόσπαστο και σύνηθες μέρος της διατροφής των κατοίκων.
Ψάρι bianco και ψάρι μπουρδέτο είναι οι δυό προσφιλείς τους ψαροσυνταγές, όπου τις φτιάχνουν  παντού, στα αστικά σπίτια, ομοίως στα ταπεινά σπίτια, στα χωριά. 

Το μπουρδέτο κανονικά γίνεται με σκληρά ψάρια – ροφό, σκορπίνες, αλλά μπορεί να γίνει και με άλλα ψάρια, π.χ. με παστανάκα (σαλάχι) , με γαλέο ή με βακαλάο.
Προτείνω, όταν αποφασίσετε να το φτιάξετε, να ρωτήσετε τον ψαρά σας, τι ψάρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
 - εγώ, επειδή δεν μου αρέσουν τα αγκάθια μέσα στο φαγητό, χρησιμοποίησα υγράλατο (ξαρμυρισμένο) μπακαλιάρο (που δεν έχει κόκκαλα...) -

Είναι πολύ απλό φαγητό, με υλικό σχεδόν μόνο το ψάρι, έχει όμως κι αυτό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις... ιδιοτροπίες του. 

Το κύριο χαρακτηριστικό του "μπουρδέτο" είναι τα πιπέρια του ! κόκκινη πάπρικα γλυκειά  και  κόκκινο, πολύ καυτερό πιπέρι.

Η ιδιοτροπία του φαγητού είναι, ότι την ντομάτα στο μπουρδέτο, δεν την δέχονται όλοι οι γνώστες...
Όσοι δεν βάζουν μέσα ντομάτα, το κόκκινο χρώμα στο μπουρδέτο το φτιάχνουν με τα κόκκινα πιπέρια, τα οποία τα τσιγαρίζουν απ' την αρχή, γιά να βάψει το λάδι...

Θα τα πούμε όλα εδώ, κι ο καθείς ας κάνει κατά την όρεξή του και κατά την αντοχή του στομάχου του...


Γιά να φτιάξουμε το μπουρδέτο θα χρειαστούμε :

ψάρι 
μιά κατσαρόλα - ταβά (φαρδειά, χαμηλή κατσαρόλα, γιά να πάρει μέσα όλο το ψάρι σε μία στρώση)
πάπρικα κόκκινη γλυκειά
πιπέρι κόκκινο καυτερό
1-2 ξερά κρεμμύδια
ελαιόλαδο
και προαιρετικά 
τριμμένη φρέσκια ντομάτα και ξηρό κόκκινο κρασί.Ας αρχίσουμε από την συνταγή με την φρέσκια ντομάτα, που, νομίζω, είναι η πιό ελαφριά...
-εγώ, αυτήν έφτιαξα-

Βάζουμε σε ταβά ή σε κατσαρόλα φαρδειά και ρηχή , ελαιόλαδο και σωτάρουμε 2 ξερά κρεμμύδια.

Σβύνουμε με κόκκινο κρασί.
Ρίχνουμε ντομάτα (χυμό ή τριμμένη φρέσκια), ελάχιστο νεράκι, αλάτι, κόκκινο γλυκό  πιπέρι και κόκκινο πιπέρι καυτερό (προσοχή στο καυτερό πιπέρι ! το βάζουμε σταδιακά, δοκιμάζοντας το φαγητό. η γεύση πρέπει να είναι δυνατή πιπεράτη, όσο μπορούμε ν’ αντέξουμε !) . Αμέσως μετά, ρίχνουμε μέσα το ψάρι κομμένο σε μερίδες. Δεν βάζουμε μέσα κουτάλι να ανακατέψουμε, μόνο βράζουμε σε μέτρια φωτιά και κουνάμε που και που την κατσαρόλα.
Δεν χρειάζεται πολλή ώρα. Το ψάρι γίνεται γρήγορα. Βράζουμε ως να γίνει το ψάρι και να δέσει η σάλτσα.


Η ... σκληροπυρηνική εκδοχή του "μπουρδέτο" είναι η εξής :

Τσιγαρίζω σε ελαιόλαδο δυό ξερά κρεμμύδια.
Κατά το τσιγάρισμα, ρίχνω μέσα και αρκετό γλυκό κοκκινοπίπερο και αρκετό (όσο αντέχω !) καυτερό κοκκινοπίπερο. Το λάδι του τσιγαρίσματος βάφεται έτσι κόκκινο και το φαγητό παίρνει το βαθύ κόκκινο χρώμα του !
Βάζω κατόπιν μέσα το ψάρι σε μία στρώση και ψήνω, ως να δέσει η σάλτσα.όπως κι αν φτιάξετε το παραδοσιακό Κερκυραίϊκο Μπουρδέτο,
να σας γίνει καλό !Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου