Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

ψάρι με πράσα

ψάρι ξυνούτσικο με πράσα

photos
ερασι τέχνης

Θα χρειαστούμε :

ψάρι
(κατά τη γνώμη μου, γι αυτή τη συνταγή καλύτερο είναι το φιλέτο ψαριού, φρέσκο ή κατεψυγμένο)
αρκετά πράσα
1 ξερό κρεμμύδι
καρότα (προαιρετικά)
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
1 φρέσκια ντομάτα τριμμένη
ρύζι (προαιρετικά)
ελαιόλαδο

1 κουταλιά αλεύρι
χυμό από 1-2 λεμόνια


γιά την μαρινάδα θα χρειαστούμε :

ή μουστάρδα (dijonnaise)
ή soya sauce
ή πετιμέζι
(ό, τι μας αρέσει...)


Πρώτα μαρινάρουμε τα φιλέτα ψαριού, με ένα από τα τρία υλικά.
Βάζουμε δηλαδή σε ένα πιάτο λίγη δυνατή μουστάρδα με ελάχιστο ελαιόλαδο
ή, soya sauce με ελαιόλαδο
ή πετιμέζι ,
βουτάμε μέσα τα φιλέτα ψαριού, τα γυρίζουμε να πάρουν κι απ' τις δύο πλευρές και τ' αφίνουμε να τραβήξουν και να μαριναριστούν, ως να ετοιμάσουμε τα πράσα.


Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε μικρά, χοντρούτσικα κομμάτια.

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.

Ψιλοκόβουμε (αν θέλουμε) μιά καυτερή πιπεριά.



Στραγγίζουμε στο σουρωτήρι τα φιλέτα ψαριού.
Σε φαρδύ τηγάνι βάζουμε να κάψει λίγο ελαιόλαδο, ακουμπάμε μέσα το ψάρι και το αφίνουμε γιά λίγα λεπτά, να κάνει μιάν ωραία κρούστα.
Γυρίζουμε προσεκτικά κι απ' την άλλη μεριά.
Όταν το ψάρι πάρει χρώμα, με φαρδειά σπάτουλα το βγάζουμε χωρίς να το διαλύσουμε, και το αφίνουμε να περιμένει σε ένα πιάτο.





Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε πρώτα τα πράσα, το ξηρό κρεμμύδι κομμένο, κατόπιν τα καρότα και με ξύλινη κουτάλα τα ανακατεύουμε τακτικά.
Μόλις τσιγαριστούν λίγο, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά




Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, μιά πρέζα ζάχαρη κι αλατοπιπερώνουμε.

Αν το ψάρι το μαρινάραμε σε soya sauce, προσέχουμε να μην αλατίσουμε κι άλλο το φαγητό.

Αν το έχουμε μαρινάρει σε πετιμέζι, δεν βάζουμε άλλη ζάχαρη.

Προσθέτουμε λίγο νερό, τοποθετούμε προσεκτικά το ψάρι πάνω από τα πράσα,
κλείνουμε καλά το σκεύος μας με καπάκι κι αφίνουμε σε σιγανή φωτιά να σιγοψηθεί το φαγητό, περίπου γιά 40' , ή, ως να μελώσουν τα πράσα.




Τέλος, όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα (το ψάρι γίνεται γρήγορα)
βάζουμε σε ένα μπωλ τον χυμό λεμονιού,
προσθέτουμε μέσα μιά γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, ως να διαλυθούν οι σβώλοι.
Ρίχνουμε σιγά σιγά αυτόν τον πολτό μέσα στο φαγητό μας, κουνώντας διαρκώς το τηγάνι, γιά να ανακατευθεί το λεμόνι και να πάει παντού.
Έτσι, έχουμε μιά πηχτή σάλτσα.
Σβήνουμε τη φωτιά.

Βέβαια, μπορούμε να στίψουμε στο φαγητό και σκέτο λεμόνι, χωρίς το αλεύρι.

Τέλος, αν μας αρέσει, μπορούμε να βράσουμε λίγο ρύζι.


Σερβίρουμε στο πιάτο πρώτα τα πράσα με τα καρότα κι απάνω ακουμπάμε τα φιλέτα ψαριού με την σαλτσούλα τους.

Αν φτιάξουμε ρύζι, σερβίρουμε πρώτα το ρύζι κι απάνω ακουμπάμε τα πράσα με το ψάρι.





Όπως κι αν το κάνετε, 
να είναι καλά καμωμένο !










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου