Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

γεμιστό φιλέτο γαλοπούλας με σάλτσα μήλου

γεμιστό φιλέτο γαλοπούλας
με σάλτσα μήλου
photos
ερασι τέχνης


ας μην ξεχνάμε, πως η μαγειρική χρειάζεται ΚΑΙ φαντασία

χαλιναγωγημένη ή τολμηρή η φαντασία, την σημασία τελικά την φέρει το γευστικό  αποτέλεσμα.

η συγκεκριμένη συνταγή - ανάλογα με τις προτιμήσεις μας - επιδέχεται διάφορες παραλλαγές


αφού ζητήσουμε αρχικά από τον χασάπη να ανοίξει (να πλατύνει) το φιλέτο της γαλοπούλας,
μπορούμε με τα χέρια μας να το αλείψουμε με ένα μείγμα από βούτυρο, ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό


ή,
μπορούμε, αν θέλουμε, να το αλείψουμε με δυνατή μουστάρδα,
με μαρμελάδα εσπεριδοειδών (νεράτζι, λεμόνι ή πορτοκάλι)
ή, και με ό, τι από αυτά μας αρέσει.



αρχικά,
στρώνουμε πάνω στον πάγκο μας ένα φύλλο λαδόκολλας.

πάνω στην λαδόκολλα αραδιάζουμε φέτες μπέϊκον (το μπέϊκον εμπλουτίζει την γεύση και σπάει την τυχόν... κοτοπουλιά. παρ' όλ' αυτά, αν δεν το θέλουμε, μπορούμε και να το παραλείψουμε)

αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο γαλοπούλας και με τα χέρια μας το αλείφουμε εσωτερικά με ό, τι υλικό μας αρέσει - προτείνω επάλειψη με μιά στρώση μαρμελάδα νεράτζι ή πορτοκάλι, μουστάρδα δυνατή της Dijon, ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό.


καθαρίζουμε καρότα
κόβουμε κίτρινο τυρί σε μπαστουνάκια
και τα τοποθετούμε με την σειρά στη μέση του φιλέτου



πιάνουμε την λαδόκολλα και σιγά - σιγά, προσεκτικά τυλίγουμε το κρέας ρολό.

στην φάση αυτή, μπορούμε κατόπιν να αφαιρέσουμε προσεκτικά την λαδόκολλα και να ψήσουμε το ρολό σκεπασμένο σε γάστρα, τουλάχιστον γιά μιάμιση ώρα, στους 200', προσθέτοντας υγρό, ελάχιστο λάδι, νεράκι και κρασί.
αν θέλουμε να ξεροψηθεί, στο τέλος το ξεσκεπάζουμε.

άλλη επιλογή :

όταν τυλίξουμε το ρολό, δεν βγάζουμε τη λαδόκολλα. μπορούμε τις δύο άκριες της λαδόκολλας να τις στρουφίξουμε (όπως τις καραμέλλες) , να τυλίξουμε όλο το πακέτο μέσα σε αλουμινόχαρτο και να το ψήσουμε γιά μιάμιση τουλάχιστον ώρα στους 200'.

και στις 2 περιπτώσεις, κρατάμε τα υγρά που υπάρχουν μέσα στην λαδόκολλα ή μέσα στο ταψί, γιατί τα χρειαζόμαστε στην σάλτσα.




αφίνουμε το ψημένο κρέας να "σταθεί", να κρυώσει και κατόπιν με πολύ κοφτερό μαχαίρι (καλύτερα με ηλεκτρικό μαχαίρι) το κόβουμε σε λεπτές φέτες.


γιά την σάλτσα του μήλου,

βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι ό, τι ζουμάκι άφισε το κρέας, 
μισό λεμόνι,
ένα κρεμμύδι,
μιά ντομάτα στα τέσσερα,
ένα - δυό μήλα κομμένα
λίγο δεντρολίβανο
και τα αφίνουμε σκεπασμένα ένα δεκάλεπτο να βράσουν.

..



μόλις μαλακώσουν λίγο,
ρίχνουμε μέσα ένα μπουκάλι μηλίτη (cidre)


κι αφίνουμε να βράσουν, ως να μειωθεί το υγρό.
πολτοποιούμε στο μπλέντερ και ρίχνουμε την σάλτσα πάνω στις φέτες γαλοπούλας.


όπως κι αν το φτιάξετε, γίνεται ένα ψητό πρωτότυπο, κυρίως πεντανόστιμο, αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους.


μιά σχετικά παρόμοια συνταγή
έχουμε δημοσιεύσει και εδώ :



να είναι καλό
ό, τι φτιάχνετε !










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου