Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

τάρτα ανοιχτή, με μήλα, δαμάσκηνα και καρύδια

τάρτα με μήλα, δαμάσκηνα και καρύδια

- και sauce !-

photo
ερασι τέχνης





Πανεύκολο γλυκό της στιγμής, αν μας βρίσκονται στο σπίτι μερικά μήλα.

Πρώτα φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι.
Βάζουμε σε λεκανίτσα 150 γραμμάρια βούτυρο, που το έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου,
1 αυγό,
75 γραμ ζάχαρη,
1 βανίλλια και 
250 γραμ αλεύρι 

Ζυμώνουμε καλά, τυλίγουμε τη ζύμη σε μιά μεμβράνη και την βάζουμε γιά λίγο στο ψυγείο.





Στο μεταξύ, καθαρίζουμε 7-8 μήλα, τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με 1/2 λίτρο νερό, 220 γραμ ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού και 1 ξύλο κανέλας.
Τα βράζουμε να μαλακώσουν λίγο.
Κατόπιν, με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε απ' το νερό, τα αφίνουμε σε ένα μπωλ να κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τ' αφίνουμε στην άκρη, ως ν' ανοίξουμε το φυλλαράκι.
Συνεχίζουμε να βράζουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα, ως να λιγοστέψει κάπως κι ύστερα το βάζουμε να κρυώσει στο ψυγείο.






Ανοίγουμε ένα φύλλο, το βάζουμε σε μικρό πυρίμαχο ή άλλο, βουτυρωμένο ταψάκι.



Είδα, εκτός απ' τα μήλα, να προσθέτουν στη συνταγή μύρτιλλα.
Αν σας αρέσουν τα κόκκινα φρούτα, να τα βάλετε.
Τα κόκκινα φρούτα εμένα μ' αρέσουν πάρα πολύ, μα τώρα δεν είχα. Είχα όμως στο ψυγείο, σε ένα βαζάκι, δαμάσκηνο γλυκό κουταλιού.
Έτσι, χρησιμοποίησα κομμάτια γλυκό δαμάσκηνο, με τα μυγδαλάκια του.



Πάνω στο φύλλο ρίχνουμε τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα μύγδαλα, μιά χούφτα καρύδια, κανέλα και
ραντίζουμε με καστανή ζάχαρη.



Γύρω - γύρω κλείνουμε το φυλλαράκι



Και φουρνίζουμε στους 180' ή 200', ως να ψηθεί το φύλλο.



Τρώγεται ωραία χλιαρό.
Θα δείτε, ότι το σιρόπι όπου μέσα έβρασαν τα μήλα, όταν κρυώσει πήζει και γίνεται σαν ζελέ (από την πηκτίνη του μήλου)



Να σερβίρετε κομμάτι μηλόταρτας, με το δροσερό σιρόπι-ζελέ από πάνω.


Είναι γλυκό γρήγορο και καλοδεχούμενο.
Αρχικά είδα να φτιάχνει το γλυκό ο αγαπημένος Σ. Παρλιάρος, μα το έχω αλλάξει από αρκετά έως πολύ. Το προσάρμοσα στα υλικά που είχα στο σπίτι.
Η βασική ιδέα όμως, ήταν δική του.




εύχομαι καλό
σε ό, τι κάνετε !









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου