Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

σπανακόπιτα

σπανακόπιτα

με σπιτικό φύλλο

photo
ερασι τέχνης


έχουμε και άλλοτε δημοσιεύσει την σπανακόπιτα ή χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο. 

τώρα είναι η εποχή , που οι λαϊκές αγορές γεμίζουν μυρωδάτα χόρτα.
μικρό σπανάκι, τρυφερά πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μυρώνια, καυκαλήθρες, τσουκνίδα, βρούβες, παπαρούνα, λάπατα, σέσκουλα, άνιθο.
αν βρείτε, να πάρετε ένα ματσάκι απ' όλα αυτά. γίνεται μυρωδάτη και νόστιμη έτσι η πίτα κι αξίζει αληθινά τον κόπο της. γιατί - πώς να το κάνουμε - έχει αυτή η πίτα κάποιον κόπο...


αρχίζουμε φτιάχνοντας το φύλλο, γιά να προλάβει να σταθεί λίγο.

σε λεκανίτσα βάζουμε 1 κιλό αλεύρι γιά φύλλο,
1 μικρό κρασοπότηρο ελαιόλαδο,
1/2 κρασοπότηρο ξύδι,
λίγο αλάτι
και σιγά - σιγά ανακατεύοντας με το χέρι μας, ρίχνουμε νερό και ζυμώνουμε, ως να γίνει ένα καλό ζυμάρι.
ρίχνουμε το ζυμάρι πάνω στον πάγκο μας και ζυμώνουμε γιά λίγο με τα δυό μας χέρια.
σκεπάζουμε το ζυμάρι με μιά πετσέτα και το αφίνουμε γιά λίγο να σταθεί , ως να ετοιμάσουμε τα χόρτα.


πλένουμε πολύ καλά όλα τα χόρτα. 
κρατάμε το σπανάκι χώρια. το ψιλοκόβουμε, το ραντίζουμε με αλάτι και σε μικρά ματσάκια το τρίβουμε και στίβουμε να φύγουν τα πολλά του ζουμιά και η αψάδα του.

ψιλοκόβουμε με υπομονή τα υπόλοιπα χόρτα και τέλος τα ανακατεύουμε καλά, όλα μαζί.
προσθέτουμε ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι με προσοχή (γιατί ήδη είχαμε αλατίσει το σπανάκι), 1 στραγγιστό γιαούρτι, δυό χούφτες τραχανά (γιά να μαζέψει τα υγρά των λαχανικών) και τριμμένη φέτα.
πολλοί, βάζουν στην χορτόπιτα και αυγά. εμένα, καλύτερα μου αρέσει χωρίς, αλλά εσείς αν θέλετε, μπορείτε να σπάσετε 4 αυγά και να τα ανακατέψετε στη γέμιση.



έτσι, έχουμε έτοιμη τη γέμιση.

ανάλογα με την ποσότητα των χορταρικών που έχουμε, διαλέγουμε την χωρητικότητα του ταψιού.
λαδώνουμε το ταψί.
προγραμματίζουμε ότι θα ανοίξουμε δύο φύλλα γιά τον πάτο, δύο φύλλα γιά πάνω και ένα ή δύο θα στρώσουμε στη μέση.

γιά να ανοίξουμε λεπτό φύλλο και να μην παιδευτούμε, θεωρώ καλύτερα να το ανοίξουμε με νισεστέ.
ο νισεστές λειτουργεί λίγο σαν θαυματουργό αλεύρι γιά άνοιγμα. αν όμως δεν έχουμε, ρίχνουμε πάνω στον πάγκο μας κανονικό αλεύρι κι αρχίζουμε το άνοιγμα.
το κάτω - κάτω φύλλο, πρέπει να περισσεύει έξω απ' το ταψί. το λαδώνουμε ελαφρά και στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο.
ρίχνουμε τη μισή γέμιση.
ανοίγουμε κι άλλο φύλλο, το στρώνουμε.
ρίχνουμε την τελευταία γέμιση.
σηκώνουμε τις άκριες του φύλλου που περισσεύει και κλείνουμε μέσα τη γέμιση.
λαδώνουμε.


με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε άλλα δυό φύλλα και τα στρώνουμε, λαδώνοντας ανάμεσα.
χαράζουμε όχι μέχρι κάτω, λαδώνουμε το πάνω φύλλο, το ραντίζουμε με λίγο νεράκι, αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω σουσάμι.

ψήνουμε την πίτα στους 200', σε φούρνο προθερμασμένο, γιά μιάν ώρα γεμάτη. 
μετά την ώρα, κατεβάζουμε το ταψί κατάχαμα στον φούρνο γιά 10', να στεγνώσει καλά και το κάτω φύλλο.



αυτή είναι η σπανακόπιτα, πανελλήνια και θαυμάσια !
δεν είναι δύσκολη, μα χρειάζεται κάποιαν υπομονή. 
να μη φοβηθείτε το φύλλο. κάθε φορά που θα ανοίγετε φύλλο, θα σας γίνεται καλύτερο ! στο τέλος γίνεται κάτι σαν παιχνίδι, μιά κατασκευή, που κάνεις με τα χέρια σου. 
δοκιμάστε το.


καλό
σε ό, τι κάνετε !









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου