Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Πιροσκί ! пирoжки !

Πιροσκί το υπέροχο !

photos
ερασι τέχνης

Τις πρώτες γευστικές εμπειρίες επί του πιροσκί, απέκτησα στο ζαχαροπλαστείο "Ρωσικόν", της οδού Πανεπιστημίου. Πάλαι ποτέ...
Πιροσκί με κιμά, τέλειο, όπου, αν δε με απατά η γευστική μνήμη, ο τεχνίτης ψιλοέκοβε μέσα στον κιμά και σφιχτό αυγό βραστό.
Τέλειο, λέμε...


Με κιμά, με πατάτα ή με λουκάνικο, το πιροσκί είναι ιδιαίτερο έδεσμα, 
Ρώσικο, Ποντιακό ή άλλο, δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές στις συνταγές και στον τρόπο παρασκευής του.

Πιροσκί με γέμιση πατάτα θα φτιάξουμε !

Θα χρειαστούμε :

Γιά την ζύμη

400 γραμ αλεύρι
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 ποτήρι χλιαρό νερό (αν θέλετε, αντί νερού, μπορείτε να βάλετε 2 ποτήρια χλιαρό γάλα - ρίχνουμε σιγά σιγά το υγρό, μπορεί να μην το πάρει όλο)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ σ ζάχαρη
1 κ σ ξύδι
λίγο αλατάκι

Γιά την γέμιση

4-5 μέτριες πατάτες
φρέσκα κρεμμυδάκια με το πράσινό τους, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
προαιρετικά δυόσμο ή μοσχοκάρυδο
προαιρετικά τριμμένο τυρί, ό, τι τυρί θέλετε (εγώ έτριψα φέτα)
αλατοπίπερο 




Βάζουμε πρώτα τις πατάτες σε νερό με αλάτι να βράζουν.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την ζύμη.

Βάζουμε το αλεύρι σε μιά λεκανίτσα, ρίχνουμε μέσα την μαγιά, την ζάχαρη και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.

Έχουμε ελαφρά χλιάνει το γάλα (ή το γάλα με το νερό) , το ρίχνουμε στο αλεύρι, προσθέτουμε αλατάκι, μιά κουταλιά ξύδι κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Γίνεται μιά μαλακή, εύπλαστη ζύμη.

Ραντίζουμε με αλεύρι μιά ευρύχωρη λεκανίτσα και τοποθετούμε μέσα την ζύμη.
Σκεπάζουμε με πετσέτα κι αφίνουμε το ζυμάρι ήσυχο, να φουσκώσει.
Ίσως χρειαστεί κάτι περισσότερο από μιάν ώρα.




Όταν οι πατάτες βράσουν,
τις λιώνουμε με ένα πηρούνι, δοκιμάζουμε κι αν χρειαστεί αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε σε τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Κατόπιν τα προσθέτουμε στον πουρέ πατάτας, προσθέτουμε δυόσμο ή μοσχοκάρυδο, αν χρησιμοποιήσουμε τυρί το προσθέτουμε κι αυτό κι ανακατεύουμε καλά. 




Όταν το ζυμάρι φουσκώσει,




παίρνουμε με το χέρι μας ζυμαράκια, όσο ένα μεγάλο καρύδι κι αρχίζουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο να τα ανοίγουμε.
Τα ζυμαράκια όσο περιμένουν πάνω στον πάγκο συνεχίζουν να φουσκώνουν κι όταν μπουν στο τηγάνι φουσκώνουν κι άλλο. Γι αυτό, δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερα από ένα μεγάλο καρύδι ή ένα μικρό μανταρίνι. 




Τα ανοίγουμε όλα .
Θα βγούν περίπου 20.




Με μικρό κουταλάκι μοιράζουμε την πατάτα πάνω σε όλα τα ζυμαράκια.
Τα διπλώνουμε και τα σφίγγουμε γύρω γύρω πολύ καλά με τα δάχτυλά μας, γιά να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.




Βάζουμε σε τηγάνι να κάψει αρκετό λάδι και προσεκτικά τοποθετούμε μέσα τα πιροσκί, λίγα λίγα.
Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά γιά να ψηθούν μέσα και να μη μας καούν απ' έξω.
Τα γυρίζουμε πάλι και πάλι.




Πάνω σε χαρτί κουζίνας βγάζουμε τα πρώτα και τ' αφίνουμε να στραγγίζουν.





Συνεχίζουμε, ως να ψηθούν όλα.



Δεν έχουν δυσκολία, ούτε μεγάλο κόπο.

Είναι ευπρόσδεκτα σε παιδιά και μεγάλους, τρώγονται την ίδια ώρα αλλά κι έπειτα από αρκετές ώρες, μπορούμε να γεμίσουμε τα πιροσκί κλασικά με λουκάνικα ή με έναν στεγνό κιμά, που θα τον έχουμε ψήσει με φρέσκο κρεμμύδι και άνιθο , μπορούμε να τα γεμίσουμε με μείγμα από τυρί και αυγό, ή με ό, τι άλλο μας αρέσει.




εύχομαι καλό
σε ό, τι κάνετε !









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου