photos
ερασι τέχνης
.
Συκαλάκι
σπιτικό γλυκό κουταλιού !
.σπιτικό γλυκό κουταλιού !
(γλυκό διαμάντι !)
.λίγο παραπάνω μπελά έχει,
μα σας παροτρύνω,
φτιάξτε το !
.
αν θέλετε να το κάμετε, μην αμελήσετε, γιατί αυτήν την εποχή έχει ακόμα μικρά συκαλάκια στα δέντρα. .
ο τόπος μας είναι γεμάτος έρμες συκιές, και κανείς δε θα σας μαλλώσει, ότι κόβετε το άγουρο συκαλάκι. εξάλλου, δεν θέλουμε πάρα πολλά κομμάτια...
εγώ έφτιαξα 150 κομμάτια, μα μπορούμε να φτιάξουμε όσα θέλουμε, 30, 40 ή 50.
.
.
πρώτα λοιπόν κόβουμε τα μικρά συκαλάκια.
εδώ χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ !
τα συκαλάκια έχουν ένα γάλα, που είναι καυστικό.
γι αυτό, τα μαζεύουμε όπωσδήποτε με γάντια...
.
.
σας γράφω τι υλικά θα χρειαστούμε γιά το γλυκό μας :
.
- γιά κάθε ένα συκαλάκι, θα υπολογίσετε 40 γραμμάρια ζάχαρη
- γιά κάθε 1 κιλό ζάχαρη που θα βάλετε, θα υπολογίσετε 3 κούπες νερό.
- βανίλλιες σκόνη
- γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
- άσπρα ολόκληρα αμύγδαλα, που τα ροδίζω λίγο στο φούρνο (να μη μαυρίσουν)
- ένα μεγάλο, ζουμερό λεμόνι
.
.
πρώτα φοράμε απαραίτητα γάντια !
.
έπειτα, ρίχνουμε τα σύκα σε μιά λεκάνη.
.
.
με ένα κοφτερό μαχαιράκι, κόβουμε λίγο το κοτσανάκι τους
.
.
με το κοφτερό μαχαιράκι μας, ανοίγουμε λίγο τον πάτο του σύκου και σκαλίζουμε λίγο, να ελέγξουμε ότι είναι καλό
και να βγουν τυχόν σπόρια.
.
.
τώρα τα έχουμε έτοιμα
.
.
βράζω μπόλικο νερό και ρίχνω μέσα τα συκαλάκια μου, σπρώχνοντας ελαφρά με την κουτάλα, να μη μένουν στην επιφάνεια.
βράζω έτσι γιά 4 - 5 λεπτά.
.
.
τα σουρώνω
.
.
τα ρίχνω σε λεκάνη με κρύο νερό.
.
αυτό (βράσιμο 5΄ - σούρωμα - κρύο νερό), το κάνω συνέχεια τρείς (3) φορές .
.
τελικά,
τα σύκα έχουν βράσει περίπου γιά 15 λεπτά.
.
.
τώρα, παίρνω ένα - ένα συκαλάκι και μπήγω μέσα ένα αμύγδαλο.
παράλληλα, σφίγγω ελαφρά με τα δάχτυλα το σύκο. θα δείτε ότι βγάζει νερό.
.
.
καρφώνω πάνω κι ένα γαρυφαλλάκι, και το ακουμπάω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίζει
.
.
.
.
.
μόλις τελειώσω με το γέμισμα του σύκου, φτιάχνω σιρόπι, με τις αναλογίες που είπαμε πιό πάνω.
.
.
ρίχνω τα συκαλάκια στο σιρόπι που βράζει και τα βράζω μαζί, ως να δέσει (περίπου 15 - 20 ').
.
λίγα λεπτά πριν κλείσω τη φωτιά, στίβω μέσα και το ζουμερό λεμόνι, γιά να συντηρηθεί το γλυκό
και να μη ζαχαρώσει
.
.
ορίστε, έτοιμο !
.
.
έχω αποστειρώσει βαζάκια.
ρίχνω με μεγάλη προσοχή, να μην καώ, το καυτό σύκο σε καυτά βαζάκια.
κλείνω σφιχτά και γυρίζω ανάποδα πάνω σε χοντρό χαρτί κουζίνας.
.
.
τα αφίνω ανάποδα να κρυώσουν τελείως, ως το άλλο πρωί
.
et voilà !
.
.
στην κατσαρόλα μου, όταν βγάζω το σύκο, μένει ακόμα λίγο σιρόπι.
έχει ωραία μυρωδιά και γεύση, το βάζω κι αυτό σ' ένα βαζάκι, το διατηρώ στο ψυγείο, γιά να το σερβίρω πάνω από άσπρο παγωτό.
.
.
σημείωση :
.
σκέφτομαι ότι, τα τρόφιμα που μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, καλό είναι να τα παράγουμε κι όχι να τα αγοράζουμε, μερικές φορές σε αμφίβολη ποιότητα...
εξάλλου, να μην υποτιμούμε τη χαρά της δημιουργίας !
.
"φτιάξτο με τα χεράκια σου !"
.
και
καλήν επιτυχία !
.καλήν επιτυχία !
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. . . . . . . . . .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου