Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

liqueur Amaretto, σπιτικό

.
liqueur Amaretto !
.
- και το κουκούτσι αμύγδαλο ! -
.

photos

ερασι τέχνης
.
.
.
αυτή είναι μιά παλιά, καλή συνταγή
της μαμάς μου.
σας την δίνω τώρα, γιατί γίνεται με το πικρό αμύγδαλο - κουκούτσι
του βερίκοκκου
και τώρα είναι η εποχή του βερίκοκκου !
.
.

η δόση γιά το ποτό είναι :
.
110 κουκούτσια από βερίκοκκο (τα μαζεύω σιγά - σιγά μες το καλοκαίρι και τα φυλάω στο ψυγείο ως να γίνουν 110)
1 λίτρο κονιάκ (μιά χαρά είναι το χύμα κονιάκ, το αγοράζω απ' την κάβα)
3/4 του κιλού ζάχαρη
.
.

παίρνω τα κουκούτσια απ' το βερίκοκκο και τα σπάζω ένα - ένα, με μιά πετρούλα, ένα σφυράκι ή έναν καρυοθραύστη.
δεν έχει καμιά σημασία αν σπάζοντας το κουκούτσι, σπάσει από μέσα και το αμύγδαλο. χρησιμοποιώ το αμύγδαλο ολόκληρο ή σπασμένο.
.
βάζω όλα τα πικραμύγδαλα (αυτά που έβγαλα απ' το κουκούτσι δηλαδή) μέσα σε μιά γυάλα με ανοιχτό στόμιο,
ρίχνω μέσα και 1 λίτρο κονιάκ
και το αφίνω στον ήλιο 1 ολόκληρο μήνα.
.



.
μετά τον μήνα, το σουρώνω
η μαμά μου έλεγε : το σουρώνω σε ένα ψιλό σουρωτήρι, με ένα κομμάτι βαμβάκι, ως να βγει τελείως καθαρό υγρό
εγώ λέω : το σουρώνω χρησιμοποιώντας χάρτινο φίλτρο γαλλικού καφέ, μία και δύο φορές, ως να βγει τελείως καθαρό υγρό
.
κατόπιν, το ξαναβάζω στη γυάλα,
ρίχνω 3/4 του κιλού ζάχαρη, ανακατεύω καλά,
το ξαναβάζω στον ήλιο 10 μέρες κουνώντας το κάθε μέρα, ως να λειώσει η ζάχαρη.
.
μετά τις 10 μέρες, το liqueur είναι έτοιμο !
βάζω χωνί σε ένα ωραίο μπουκάλι (ωραίο μπουκάλι σημαίνει, να σας αρέσει εσάς...),
μέσα στο χωνί βάζω πάλι χάρτινο φίλτρο του καφέ και το σουρώνω ξανά, ως να βγεί καθαρό και λαμπερό !

.
το τρατάρω τον χειμώνα.
.
.
αν το φτιάξετε,
καλήν επιτυχία !
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.








.





4 σχόλια:

  1. Μ αρέσει....!!
    Και έχω πετάξει τόσα κουκούτσια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    καλώς το !

    έχουμε ακόμα τόσο καλοκαίρι...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Δεν ήξερα πως το κουκούτσι έχει μέσα αμύγδαλο, είμαι τελικά εντελώς άσχετη. :(
    Με το που ανοίγεις τη σελίδα, βλέπεις το σουβλάκι, ελαφρώς μας καταστρέφεις.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    ο λαός με τη σοφία του
    όταν θέλει να περιγράψει τη γλύκα
    και την εσωτερική σπουδαιότητα
    ορισμένων πραγμάτων
    λέει "και το κουκούτσι αμύγδαλο!"

    :)

    Υ.Γ.
    γιά το σουβλάκι,
    ας μιλήσουμε μιάν άλλη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή