Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

πράσινο νερατζάκι γλυκό κουταλιού, παραδοσιακό και σπιτικό

.
Νερατζάκι !
.


φωτογραφίες
Ερασι τέχνης
.
.


.

.

φτιάχνουμε νερατζάκι γλυκό, μαστοράτζες μου ;
.
ναι ; !
ωραία, εμπρός, πάρτε τα εργαλεία !
.
.

τώρα γιά να πω την αλήθεια, με τούτο δω βασανίστηκα...
βασανίστηκα πολύ, λέμε...
και αφήστε με έτσι, να δώσω μιά συμβουλή :
.
αν δεν έχετε ΜΕΓΑΛΗ υπομονή και αντοχή,
αν δε διαθέτετε κάποια δόση μαζοχισμού,
αν τα χεράκια σας δεν είναι αρκούντως δυνατά,
αν δεν σας είναι απαραίτητο να λειτουργήσετε - λόγω ξεροκεφαλιάς, εννοείται - καλά και σώνει κατά παράδοσιν,
και τέλος, αν στην αποθήκη σας δεν έχετε ΚΟΥΤΙ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ,
τότε σας συμβουλεύω να ακολουθήσετε μιαν άλλη συνταγή γιά να φτιάξετε
νερατζάκι πράσινο γλυκό του κουταλιού
ή απλά, φτιάξτε άλλο γλυκό !...
.
.
βρε, πολύ ωραίο έγινε,
αλλά βασανίστηκα, λέμε...
.
τέλος, σας ενημέρωσα...
πάμε τώρα γιά τη συνταγή μας.
.
.
.
πρώτα, παρακαλέστε τον σύντροφό σας, τον αδερφό σας ή τέλος πάντων όποιον έχει ο καθείς γιά βοήθειά του, να κατέβετε στον κήπο ή να βγείτε στο πεζοδρόμιο ή, όπου υπάρχουν νερατζιές (γεμάτος ο τόπος !) ...
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ! just τώρα !
όπου τα νερατζάκια είναι μικρά (όσο περίπου ένα μικρό καρύδι) και πράσινα, και δεν έχουν δέσει ακόμα εσωτερικά το κουκούτσι τους...
.

.
όχι, δεν σας αρχίζω από το "φυτεύουμε το δέντρο" !
πάμε κατ' ευθείαν γιά μάζεμα...
μαζεύω λοιπόν 70 - 75 κομμάτια (η δόση κατά Νικόλαον Τσελεμεντέ ...)
.
τα βλέπετε τα πρασινούλια ;
.


.
το βάσανο ξεκινά ακριβώς εδώ !
.
η συνταγή τώρα λέει, ότι πρέπει νάχουμε ένα ντενεκάκι στρογγυλό, σαν ένα λεπτό τσιγάρο, γιά να τρυπήσουμε διαμπερώς το νερατζάκι και να αδειάσουμε τα κουκούτσια και την ψίχα...
ε καλά, πού να βρεθεί τέτοιο ντενεκάκι ; !
εγώ δηλαδή έχω ένα, ξέρετε, εκείνο που ξεκουκουτσιάζουμε διαμπερώς τα μήλα, αλλά αυτό είναι ολόκληρο παλουκάκι... δεν χωράει στο μικρούλι νεράτζι...
άσε που, το μικρούλι νεράτζι είναι ΤΟΣΟ ΣΚΛΗΡΟ, μα τόσο σκληρό, που δεν τρυπιέται με τέτοιο εργαλείο, σας το υπογράφω...
.
δοκίμασα με μαχαίρι...
δεν γίνεται, θα σπάσει το μαχαίρι και θα φάμε δάχτυλο, λέμε...
μετά δοκίμασα με το μυτερό εργαλείο (στη φωτογραφία), που ανοίγουμε τα κολοκύθια.
ε, αυτό είναι κάπως καλύτερο...
.


.
μετά, στην απελπισία μου, άνοιξα το κουτί με τα εργαλεία, και ανακάλυψα ένα πράγμα αληθινά θαυμάσιο γιά τη δουλειά που το θέλουμε...
.
.
αυτό !
.
μιά πρόκα, που έχει και λαβή (η λαβή αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη !)
.

.
έτσι, άνοιγα λίγο το νεράτζι κι από τις δυό πλευρές με το μυτερό εργαλείο, κι έπειτα έχωνα μέσα στριφογυριστά την πρόκα !
τι να σας λέω !...
μετά τα πρώτα 15 κομμάτια, πιάστηκαν τα χέρια μου απ' την προσπάθεια και τον πόνο...
να χω και τη μάνα μου απέναντί μου, να λέει συνέχεια "αχ, τι να κάνω με έναν άνθρωπο (ο άνθρωπος, εγώ ...) που ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ! ΠΕΤΑΞΕ ΤΑ, παιδί μου, ΠΕΤΑΞΕ ΤΑ !"
.
τέλος, το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού μου χεριού παραμένει ακόμα σε στάση αγκύλωσης...
.

.
et voilà,
74 μικρά, πράσινα νερατζάκια, τρυπημένα διαμπερώς, ξεσποριασμένα, ξεκουκουτσιασμένα, μέσα στο νεροχύτη γιά πλύσιμο.
(το εβδομηκοστό πέμπτο δεν το άνοιξα, ΤΟ ΠΕΤΑΞΑ, γιατί δεν άντεχαν άλλο τα χέρια μου !)
.

.
μετά η συνταγή λέει "τα βράζουμε σε άφθονο νερό, ως να μαλακώσουν και να γίνουν σαν ένα ώριμο σύκο"
.
μάλιστα...
.
.
τα σκέπασα στην αρχή (γιά κανα μισάωρο) με ένα πιάτο γιά να μην επιπλέουν κι όταν τα έβαλα να βράζουν η ώρα ήταν 14.30 το μεσημέρι, αυτά όμως έβραζαν, έβραζαν και δεν μαλάκωναν...
έπιναν το νερό, έβραζα δίπλα σε κατσαρόλι άλλο νερό κι έριχνα γιά να συνεχίσει η βράση τους.
.
18.30 το απόγευμα - τέσσερις ώρες μετά ! - έδωσα τέλος στη βράση, και είπα, ό, τι μαλάκωσε πιά, μαλάκωσε...
πάμε πάρα κάτω...
.

.
μετά το βράσιμο και το μαλάκωμα, τα σούρωσα κι έπειτα τα έριξα σε λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό.
κάθε 4 - 5 ώρες τους άλλαζα νερό, γιατί ο καρπός αυτός είναι πολύ πικρός και πρέπει να ξεπικρίσει.
έτσι, γιά 1 εικοσιτετράωρο, τα ξενέριαζα συνέχεια.
το μεσημέρι της άλλης μέρας είχαν ξεπικρίσει.
.
έφτιαξα τότε ένα σιρόπι.
η συνταγή λέει 6 - 7 ποτήρια ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό.
εγώ έριξα 7 ποτήρια ζάχαρη και 3 ποτήρια νερό, το σιρόπι όμως αυτό (παρόλο που και το νερατζάκι αφίνει νερά), δεν με έφτασε στο τέλος, ώστε να σκεπάζει το γλυκό.
σας προτείνω λοιπόν 7 ποτήρια ζάχαρη και τουλάχιστον 4 ποτήρια νερό.
.
έδωσα μιά βράση στο σιρόπι μόνο του, μετά τα έβαλα μέσα και τα άφισα να βράζουν 10 περίπου λεπτά.
.


.
τα έβγαλα με την τρυπητή κουτάλα


.
άφισα το σιρόπι να δέσει λίγο μόνο του
.

.
τα ξαναέριξα με το χυμό ενός λεμονιού, ως να δέσει το γλυκό τελείως...
.

.
αποστείρωσα βαζάκια, και μόλις κατέβασα το γλυκό, το έβαλα μέσα, γυρίζοντάς το ανάποδα γιά την κονσερβοποίηση.
.

.
την επόμενη μέρα, αφού είχε κρυώσει εντελώς, το έβαλα στο ψυγείο.
.
.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
.
το παραδοσιακό πράσινο νερατζάκι
εγινε καταπληκτικό ! πεντανόστιμο !
.
του χρόνου όμως (αν είμαστε καλά), λέω θα το βράσω πρώτα ολόκληρο καμιάν ώρα, ως να μαλακώσει λιγάκι η σκληράδα του, μετά θα το ξεκουκουτσιάσω και μετά θα το ξαναβράσω, ως να μαλακώσει καλά.
.
.
.
.
αυτά γιά το πράσινο νερατζάκι γλυκό κουταλιού, που αφίνει μιάν ελαφριά σπιρτάδα στο στόμα!
.
.
.
και του χρόνου
με υγεία !
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

23 σχόλια:

  1. ειναι τελειο εκανα φετος και περσι.ειναι υγειινο,κανει καλο στη χολη και στο συκωτι και συνισταται σαν το πιο καλο επιδορπιο γιατι κανει καλο στο στομαχι!!!!!!συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    σε ευχαριστώ, καλή μου :)

    να είσαι πάντα καλά !

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, σου εύχομαι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΓΩ ΠΩΣ ΤΑ ΤΡΥΠΗΣΑΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ? ΜΕ ΤΟ BLACK & DEKER ....... ΜΗΝ ΓΕΛΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ. Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΥΔΗ. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΞΕΠΕΤΑΞΑΜΕ ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ. ΟΧΙ ΘΑ ΣΚΑΣΟΥΜΕ.... ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΓΛΥΚΟ!!! ΑΥΤΗ Η ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ.... ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ.. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    καταπληκτικό !

    χρειάζεται όμως συνεργασία 2...
    χωρίς βοηθό, πώς να δουλέψω Black & Decker ? !
    πάλι με τα σουβλιά και με τις πρόκες με βλέπω φέτος...

    πάντως, πολύ καλά έκανες και το γραψες, όλο και κάποιος θα το δει και θα ωφεληθεί...

    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν σας χαλασει το παλιο τρανζιστορ (εχουν συνηθως οι παππουδες), κρατηστε την κεραια. Μια τετοια χρησιμοποιησαμε προχτες για τρυπητηρι και ηταν το καταλληλο εργαλειο!!! Εβγαζε το μεσιανο ασπρο στο πι και φι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @
    ναι, ε ; !

    έχετε φαντασία !
    έχετε και τρανζίστορ ! ευτυχώς αφού, ως φαίνεται, δεν διαθέτετε άλλο τρυπητήρι...

    όσο για μας,
    και τους συμμετέχοντες στο blog αυτό,
    μην ανησυχείς,
    έχουμε απ' όλα τα εργαλεία.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βρε! πρωτα βραζουμε και μετα ξεσποριαζουμε χαχαχ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ..το νερατζακι ειναι οντως απο τα καλυτερα γλυκα του κουταλιου! θελει ομως υπομονη, και μου κανει εντυπωση που σου ξεπικρισαν τοσο γρηγορα.Πρωτα ομως τα βραζουμε εως οτου μαλακωσουν, εδω θελει υπομονη, και μετα ξεσποριασμα με μια βιδα μακρυα και λεπτη, για να μη τα χαλασουμε. ακολουθει το ξεπικρισμα αλλοι λενε 3 εως 5 μερες με συνεχη αλλαγη του νερου, και στο ψυγειο να μην χαλασει το νερο.ακολουθει το σιροπιασμα,η αληθεια δεν κανει πολυ σιροπι...Περυσι που το εφτιαξα, σε μια βδομαδα το φαγαμε..που να μεινει για χειμωνα¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @
    ακολούθησα και φέτος ακριβώς τη συνταγή, όπως τη γράφω αρχικά εδώ.

    ξεπίκρισε.
    κι έγινε πολύ καλό.

    σε ευχαριστώ πολύ γιά τα σχόλια.
    να περνάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητηρια για την ζωντανια της περιγραφης.
    Να δωσω κα γω τα φωτα μου!!!....Σκεφτηκα το μπλακ εντ ντεκερ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΑ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.
    Ετσι χρησιμοποιησα το εργαλειο που βγαζουμε ΦΕΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙΟΥ!!!......ΑΡΙΣΤΟ+ΤΑΧΥΤΑΤΟ+ΑΣΦΑΛΕΣ!!!!.
    Μετα απο την υπαρχουσα διαμπερη τρυπα αφαιρασα ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ που ειχαν μερικα με ενα ΚΛΕΙΣΤΟ ΨΑΛΙΔΑΚΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙΑΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ.Ετσι με την εισοδο της κλειστης μυτης ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΡΥΠΕΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑ ΚΑΘΕ ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΚΙ ΕΥΚΟΛΑ+ΓΡΗΓΟΡΑ.

    ΧΑΙΡΕ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @
    γιατρέ,
    εκείνο το "παραμυθητικός"
    μας τσάκισε :)

    ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O γιατρος οφειλει ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΠΑΡΑΜΥΘΗΤΙΚΟΣ"...δηλαδη: παρηγορητικος.Ακομα και υποδειξη για εκτελεσης συνταγης και να κανει...πρεπει να "παραμυθιασει" τους επιδοξους ζαχαροπλαστες ... Ετσι η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΤΟΝ "ΚΟΙΝΟ ΜΥΘΟ"!!! χαχααααα!!!!!!!!....ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @
    το είχαμε αντιληφθεί, γιατρέ, το "παρηγορητικός"...
    κι επειδή η "παραμυθία" είναι συστατικό που λείπει σήμερα,
    γι αυτό
    ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ...

    χαιρετώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χαριτωμενη και περιγραφικη η διηγηση.
    το νερατζακι ταλαιπωρει γενιες ελληνων αλλα εμεις απτοητοι συνεχιζουμε.
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @
    ταλαιπωρεί, ε ;
    κι εγώ που νόμιζα ότι μονάχα εγώ είμαι άγαρμπη και δεν το καταφέρνω...

    σε ευχαριστώ πολύ, grEAT !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δοκίμασε το τρύπημα με ηλεκτρικο τρυπάνι . Κάνει καλή και ξεκούραστη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τρυπανι και μαλιστα χοντρο!! θαελεγα τουλαχιστον 12αρι. ξεμπερδεψα σε ενα τεταρτο 80 νερατζακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα πολύ καλή συνταγή!!φτιάχνω πρώτη φορά αλλά επειδή διάβασα κι άλλες συνταγές(δεν το κρύβω),πρώτα τα έβρασα,μαλακωσαν και μετά με ένα καλαμάκι που πίνουμε καφέ έκανα τέλεια δουλειά και πανευκολα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κάπου δεν πρέπει να μπει και η γαλαζόπετρα; Γνωρίζω τί θα μου απαντήσετε, αλλά το χρώμα μετά το βράσιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα σας, ακολουθω τη συνταγη σας και ευχομαι να πανε ολα καλα , οσο για το καθαρισμα με βοηθησε ο συζυγος με τρυπανακι μπλακεντεκερ και τα τρυπησε πολυ γρηγορα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είμαι στην διαδικασία ξεπικρισματος....τα πρώτα 70 τα έφτιαξα γιατί ο καλός μου τα θέλει πίκρα....ωστόσο τα υπόλοιπα 200 που μάζεψα με 4ην γειτονισσα σε 10 μέρες θα τα φτιάξω....από περιέργεια θέλω να δω πως θα γίνουν....τις τρυπούλες τις άνοιξα με ένα κλασσικό στυλό μπικ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γαλαζοπετρα συα φυτωρια πωλούνται και ναι χρειάζονται 5 χερια νερό....το πιο βασανιστικό θεωρώ....πολύ ξέβγαλμα παιδιά....είναι ωραίο γλυκο και να φανταστείτε ότι οι γειτονιές της Αργυρουπολης εινσι γεμάτες από αυτό το δέντρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή