Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011

καλοκαιρινό φαγητό - στραπατσάδα, κολοκυθάκια τηγανιτά και τζατζίκι

.
μιά μέρα, καλοί μου, που θά χετε παρέα,
να φτιάξετε ένα ταπεινό, πανέμορφο όμως,
καλοκαιρινό, Ελληνικό φαγάκι!
. .
αυγά στραπατσάδα, κολοκυθάκια τηγανιτά και τζατζίκι.
.
.
.
το τζατζίκι

γίνεται με στραγγιστό γιαούρτι, όση ποσότητα θέλετε...
εγώ το κάνω πολύ ελαφρύ, δεν βάζω καθόλου αγγούρι μέσα *, απλά τρίβω μέσα στο γιαούρτι μόνο μιά σκελίδα σκόρδο, ίσα γιά να πάρει μυρωδιά, έναν κόμπο λάδι κι έναν κόμπο ξύδι. το δοκιμάζεις και προσθαφαιρείς όπως σου αρέσει...
είναι κλασικά δροσερό και ταιριάζει μ' ένα σωρό Ελληνικά, καλοκαιρινά πιάτα.
. .
.
.
τα τηγανιτά κολοκυθάκια

γίνονται ωραία μέσα σε κουρκούτι μπύρας.
τα κόβεις λεπτές φέτες, την ώρα που είναι να τα τηγανίσεις.
σε μιά λεκανίτσα ρίχνεις αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (farine up), μιά στάλα αλάτι, και το αναλύεις με λίγη μπύρα, ως να γίνει ένας σφιχτούτσικος χυλός.
- την μπύρα που περισσεύει, φυσικά την πίνεις ! -
.
βάζεις στο τηγάνι μπόλικο λάδι (γιά το τηγάνισμα προτιμώ το ηλιέλαιο) και το αφίνεις να κάψει.
στο μεταξύ, έχεις τα κολοκύθια σου λεπτοκομένα, να περιμένουνε μες στο χυλό.
μόλις το λάδι κάψει, παίρνεις μία - μία φέτα, όπως είναι τυλιγμένη με τον χυλό και την ακουμπάς προσεκτικά μες στο καυτό λάδι.
σε λίγο την γυρίζεις κι απ' την άλλη πλευρά.
δεν τ' αφίνεις να παραψηθούνε και να καούνε, αυτά φουσκώνουν και γίνονται σα λουκουμαδάκια, χρυσά και τραγανά.
όταν τα βγάλεις, τ΄ακουμπάς πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να φύγουν τα πολλά λάδια.
. .
.
.
τέλος, γιά την στραπατσάδα,
υπολογίζεις γιά κάθε άτομο 2 αυγά.
επειδή εμένα δεν μου αρέσει η μυρωδιά της αυγουλιάς, στη στραπατσάδα βάζω κι ένα κρεμμύδι και μιά σκελίδα σκόρδο.
.
κόβω πρώτα μέσα σ' ένα κατσαρόλι το κρεμμύδι, το γυρίζω λίγο μόνο του, προσθέτω ελαιόλαδο, το γυρίζω ακόμα λίγο, προσθέτω αρκετές ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, μία σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι, μιά σταλιά ζάχαρη (πάντα στη ντομάτα !) κι αφίνω τη ντομάτα να πιεί όλα τα υγρά της, να γίνει δηλαδή σάλτσα.
.
έχω χτυπημένα έτοιμα σε μπωλ τα αυγά, και μόλις η σάλτσα δέσει τα ρίχνω μέσα, χαμηλώνω τη φωτιά στο 1, ανακατεύω συχνά και το αφίνω να σιγοβράσει, 5 - 10'.
.
.
.
τέλος,
τώρα που είναι καλοκαίρι και βρίσκεστε σε νησιά και σε χωριά,
προμηθευτείτε φρέσκια κάπαρη γιά τις ντοματοσαλάτες σας,
.
να έχετε ποτήρια μπύρας πάντα στην κατάψυξη
.
και
.
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ !
.
.
.

.
.
* αν εσείς θέλετε να βάλετε μέσα στο τζατζίκι αγγούρι - όπως είναι η ΣΩΣΤΗ συνταγή !-,
θα το τρίψετε στον τρίφτη (αφού του καθαρίσετε τη φλούδα, ή πλύντε το καλά και τρίψτε το με τη φλούδα), θα του βάλετε λίγο αλατάκι,
θα το αφίσετε στο σουρωτήρι να στραγγίξει καλά, γιά να μη σας νερουλιάσει το γιαούρτι
και μετά θα το ανακατέψετε με τα υπόλοιπα.


.
.
.
.
.
.
.
.

2 σχόλια:

  1. Και οι τρεις προτάσεις σου υπέροχες ιδιαίτερα η στραπατσάδα άκρως καλοκαιρινή!!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    Καλό μήνα Αύγουστο, Ξανθούλα :)

    χαίρομαι αληθινά που είσαι εδώ !

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή