Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

σύκο μαρμελάδα

.
.
μαρμελάδα σύκο !
.


.


photo
ερασι τέχνης
.
"Ανεβαίνω στη συκιά
και πατώ στην καρυδιά,
πίνω το γλυκό κρασί,
απ' την κούπα τη χρυσή
και φωνάζω κούι - κούι,
μα κανένας δε μ' ακούει"
.

παιδικό λάχνισμα
.
.


.
ω, τα υπέροχα φρέσκα σύκα !

.

.
Σάββατο απόγευμα, ήρθε ο φίλος Τάσος και κάθισε να του φτιάξω να πιεί έναν καφέ.
κρατούσε στα χέρια και μιά τσάντα με φρεσκοκομμένα σύκα.
"τώρα τά κοψα, μου λέει. να, πάρε γιά να φτιάξεις τις μαρμελάδες σου !"
.
.
δεν αφίνω τίποτα να πάει χαμένο... μήτε θα περιφρονούσα τέτοιον καρπό, φυσικά !
έτσι, έβαλα αμέσως κι έφτιαξα τη μαρμελάδα, που δεν είναι και δύσκολη...
.
η συνταγή είναι απλή, γίνεται όπως όλες οι συνήθεις μαρμελάδες, μόνο που βάζουμε λιγότερη ζάχαρη, γιατί το σύκο είναι από μόνο του πολύ γλυκό.
.
έτσι, στο 1 kgr και 200 gr. καθαρισμένου φρούτου, έβαλα μόνο 800 gr. ζάχαρη.
.


.
photo
ερασι τέχνης
.

ψιλόκοψα στην κατσαρόλα το σύκο (γιά να έχει κομματάκια μέσα),
έβαλα και τη ζάχαρη,
το άφισα να βράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατώνοντας συνέχεια,
λίγα λεπτά πριν κλείσω τη φωτιά έριξα μέσα μισό ποτήρι βότκα (αυτό είναι προαιρετικό φυσικά, αν είχα ρούμι θα έριχνα ρούμι...)
και 5' πριν το κατεβάσω έστιψα μέσα ένα λεμόνι.
.
ορίστε, αυτό ήταν !
.
.
.
αν κάνετε κέφι να φτιάξετε κάτι τις στο σπίτι,
τώρα είναι η εποχή !
έχει ακόμα καλοκαιρινά φρούτα, σε λίγο δε θάχουμε παρά ελάχιστα χειμωνιάτικα...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!Τα καλύτερα σύκα είναι τα "κλεμμένα".
    ΚΙ εγώ το Σάββατο μάζεψα πολλάάά κι έφτιαξα την πρώτη κλασική μαρμελάδα ελπίζω να συνεχίσω αργότερα με διάφορες παραλλαγές.
    Καλοφάγωτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    χε, χε...
    γενικώς, οι καλύτερες αγάπες
    οι κλεμμένες είναι...
    λέμε τώρα :)



    διάβασα παλιά σου ανάρτηση γιά τα σύκα. θέλω να πω, ότι συμφωνώ μαζί σου όταν λες :
    "μη δίνετε στους ανθρώπους αδοκίμαστες, κουτουρού συνταγές !"


    εκείνο το "Ζυγούρι γιουβέτσι με τραχανά" σου !
    θαυμαστό ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως να μην το πω όταν έχω προσπαθήσει να κάνω κάτι που είδα κάπου και μάλιστα από τα δυνατά ονόματα και δεν βγήκε παρά μόνο με μεγάλες παρεμβάσεις δικές μου.Τι φταίει ας πούμε ένα νέο παιδί που θα ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη μαγειρική να απογοητευτεί ότι δεν πέτυχε;;;
    Το ζυγούρι είναι συνταγή από τη "συνέταιρο" στη σελίδα η οποία είναι Κρητικιά και το ζυγούρι είναι κάτι που αγαπούν στην Κρήτη, όχι πως στα δικά μου μέρη δεν το αγαπούν αλλά στην Αθήνα δύσκολα θα βρεις να αξίζει.
    Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου στη σελίδα μας.
    Από το Σάββατο θα ψάχνω παλιά θέματα στο χωριό και στις παλιές νοικοκυρές.
    Καλά να περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    "Από το Σάββατο θα ψάχνω παλιά θέματα στο χωριό"

    μήπως αυτό σημαίνει από Σάββατο διακοπές ;!
    υπέροχο !

    μαλακή εποχή, ζεστές θάλασσες, ησυχία χωρίς κόσμο, χωρίς κόσμο, χωρίς κόσμο !

    καλή χαλάρωση και
    πάντα δημιουργική να είσαι !

    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή