Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

αχλάδι γλυκό κουταλιού, παραδοσιακό και σπιτικό

.φωτογραφίες
Ερασι τέχνης
.
ε, ναι,

και αχλαδάκι εκάμαμεν !
.
.
η εποχή φταίει !
όλα τα φρούτα είναι τώρα !
.
.
.
γιά του λόγου το αληθές, ιδού !.
.
γεμάτη η κοντούλα η αχλαδιά στο περβόλι !
σκληρούτσικα, τσουπωτά, γλυκά αχλαδάκια.
δε σου πάει να τ' αφίσεις να πέφτουν κατάχαμα... ούτε να σου περνάει απ' το μυαλό !
μάζεψα λοιπόν μερικά, και στην κατσαρόλα !


.

3 κιλά μάζεψα. όταν όμως τα καθάρισα και μπήκαν στην κατσαρόλα ήσαν μόνο 1 κιλό και 700 γραμμάρια.
.
καλό γλυκό έγινε !
γι αυτό, σας δίνω τη συνταγή...
όλο και κάποιος αποφασίζει να κάμει αχλαδάκι γλυκό κουταλιού !
.

.
το αχλάδι το δουλεύουμε με το εργαλείο που δουλεύουμε τα μήλα.
εγώ τουλάχιστον με αυτό δεν δυσκολεύτηκα...
.

.

.
βάζεις σε μιά λεκάνη άφθονο νερό και στίβεις μέσα ένα λεμόνι.
.
μόλις βγάλουμε τα κουκούτσια, καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι και την εξωτερική φλούδα και ρίχνουμε ένα - ένα αχλάδι στη λεκάνη με το νερό και το λεμόνι, γιά να μη μαυρίσουν
.

.
αν τα αχλαδάκια σας είναι μαλακά, αφίστε τα λίγο στο νερό με το λεμόνι γιά να σφίξουν.
αν είναι όπως τούτα εδώ σκληρούτσικα, προχωράμε κατευθείαν στο γλυκό.
.
.
.
η δόση είναι :
γιά κάθε 1 κιλό αχλάδια, 1 κιλό ζάχαρη και 3 κούπες νερό.
.
.
έβαλα πρώτα σε φαρδειά κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, δυό μικρές βανίλλιες και λίγα γαρυφαλάκια, να βράσουν.
μόλις άρχισε να βράζει το σιρόπι, σούρωσα σε σουρωτήρι τα αχλάδια
.

.
και τα έριξα στο σιρόπι που έβραζε.
τα άφισα περίπου μισή ώρα να βράζουν σε δυνατή φωτιά, αλλά ήμουν πάνω απ' την κατσαρόλα και την κουνούσα που και που.
μόλις άρχισε να δένει το γλυκό, έστιψα μέσα το τέλειο φυσικό συντηρητικό, ένα λεμόνι δηλαδή,
και το άφισα ακόμα 5 - 10 λεπτά να βράζει
.

.
στο μεταξύ, αποστείρωσα στο φούρνο μερικά βαζάκια,
κατέβασα την κατσαρόλα απ' τη φωτιά,
με ένα κουτάλι έβαλα στα βαζάκια τα αχλάδια, τα γέμισα ως πάνω με σιρόπι,
τα έκλεισα σφιχτά και τα άφισα ανάποδα αρκετές ώρες - ως να κρυώσουν
.
et voilà, ευγενέστατοί μου !
.


.
τέλειο
αχλαδάκι γλυκό του κουταλιού !



.
.

ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
.
.
.
.
.


.


.

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Πέρσι μου χάρισε ένας φίλος στη λαϊκή ένα καφάσι κι έφτιαξα για φέτος ακόμη δεν έχει εμφανιστεί οπότε περιμένω.
    Καλοφάγωτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    λέω,
    σιάχνουμε και σιάχνουμε...
    δεν ανοίγουμε και καμιά φάμπρικα
    να κόβουμε μονέδα :)

    λέμε τώρα...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχα την ιστορία την προσπάθησα, λίγο μη φανταστείς, αλλά μόνο αν είναι να πουλάς στόμα με στόμα, γιατί οι υπόλοιποι τα θέλουν της πείνας οπότε λες δεν τα χαρίζω στους φίλους μου!!
    Εγώ βέβαια λόγω φιλανθρωπικής δραστηριότητας φτιάχνω πολλά για το ετήσιο bazar για το οποίο θα καλέσω βοήθεια από Φθινόπωρο.
    Δύσκολοι καιροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή