Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Μπακλαβάς

, ε.
Παραδοσιακός Μπακλαβάς
.
ο βασιλιάς των σιροπιαστών !.
.

.
χρειαζόμαστε
γιά τη γέμιση :
.
1 κούπα ζάχαρη
3 κούπες χοντροκομένα καρύδια
1 κουτ. σ. κανελογαρύφαλλα
.
.
γιά το σιρόπι :
.
1 και 1/2 κούπα νερό
3 κούπες ζάχαρη
χυμό και τη φλούδα από 1 λεμόνι
.
.
1 πακέτο λεπτά φύλλα, γιά μπακλαβά
και
ολόκληρα γαρύφαλλα
.
.
.
πρώτα
φτιάχνω το σιρόπι, γιά να προλάβει να κρυώσει αρκετά.
βράζω γιά λίγο τα υλικά του σιροπιού, 7΄ως 10΄.
το κατεβάζω απ' τη φωτιά και το αφίνω να κρυώσει εντελώς.
.

σε βαθύ μπωλ ανακατεύω καλό ελαιόλαδο με λυωμένο φρέσκο (ζωϊκό) βούτυρο, περίπου σε ίσες ποσότητες ή ας είναι πάρα πάνω το λάδι.
.
σε πιατελίτσα ανακατεύω τα καρύδια με τη ζάχαρη και το κανελογαρύφαλλο.
.
ανοίγω το πακέτο με το φύλλο, μετράω τα φύλλα που έχει μέσα και προγραμματίζω ότι θα στρώσω τρία φύλλα στον πάτο και άλλα τρία από πάνω. τα υπόλοιπα φύλλα είναι γιά τη μέση.
.
με ένα πινέλο, βουτυρώνω καλά ένα ταψί, με το μίγμα λάδι - βούτυρο.
στρώνω στον πάτο ένα φύλλο, το βουτυρώνω , στρώνω από πάνω δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνω, στρώνω και το τρίτο.
ραντίζω απάνω την πρώτη στρώση καρύδι
.
βάζω από πάνω ένα φύλλο, το βουτυρώνω, στρώνω και δεύτερο.
ραντίζω τη δεύτερη στρώση καρύδι
.
συνεχίζω έτσι, τοποθετώντας δύο φύλλα βουτυρωμένα κι απάνω στρώση καρύδι, ως να μου τελειώσουν τα φύλλα και τα καρύδια.
.
στρώνω πάνω - πάνω 3 φύλλα, βουτυρώνοντας ανάμεσα.
περιχύνω με το βούτυρο που μου περίσσεψε.
.
παίρνω κοφτερό λεπίδι και κόβω κανονικά τον μπακλαβά σε λοξά κομμάτια.
.
αρχίζω να μπήγω από ένα γαρυφαλλάκι, πάνω σε κάθε κομμάτι.
.


.
όταν τελειώσω με τα γαρύφαλλα,
ραντίζω από πάνω με το χέρι μου λίγο νεράκι γιά να δροσίσω το φύλλο
και το βάζω σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο, γιά μιάμιση περίπου ώρα.
.

.
το μυστικό του μπακλαβά,
εκτός απ' το μυρωδάτο βούτυρο,
είναι να ψηθεί καλά το εσωτερικό του.
έτσι έλεγε η γιαγιά του Στέλιου, που ήταν απ' την Πόλη.
προσέχω λοιπόν να ψήσω σε μέτριο φούρνο, περισσότερη ώρα.
.

.
μόλις τον βγάλω απ' το φούρνο, με κουτάλα ρίχνω από πάνω το κρύο σιρόπι, να ρουφήξει και να πάει παντού.
-πρέπει οπωσδήποτε το ένα να είναι ζεστό και το άλλο κρύο-.
το αφίνω λίγες ώρες να τραβήξει και να ησυχάσει.
.
.
.
είναι ένα υπέροχο σπιτικό, εύκολο και γιορτινό γλυκό !
.
.
.
.
εύχομαι να το φτιάξετε
και να το απολαύσετε !
.
.
.
.
.
.
.

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα καλημέρα!!!
    Αυτή η εικόνα του μπακλαβά μου φέρνει στη μνήμη το μπακλαβά της μανούλας μου σαν να τη βλέπω τώρα να τον φτιάχνει κι είναι οι μέρες δύσκολες για αυτές τις μνήμες, μιας και πλησιάζει κάτι.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    αχ, ας είναι ευλογημένες οι μανούλες μας, όπου κι αν είναι η κάθε μιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    Ξανθούλα,
    οι παλιές γυναίκες ίσως άνοιγαν μόνες τους
    τα πολύ λεπτά φύλλα του μπακλαβά...

    πού εμείς...

    εγώ, ούτε καν...

    έχω δει όμως στην Αραβία φούρναρη που άνοιγε πάνω στον πάγκο του φύλλα - τσιγαρόχαρτα γιά μπακλαβά.
    εντυπωσιακά γρήγορα !
    εκείνο που θυμάμαι, είναι ότι χρησιμοποιούσε
    ΠΟΛΥ αλεύρι.

    ετοιμάζεις μπαζάρ ; :)

    σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι ναι άνοιγε φύλλα μόνη της και όχι λίγα ο μπακλαβάς της είχε δεν ξέρω κι εγώ πόσα φύλλα.
    Από εκείνη έμαθε κι η κόρη την τέχνη και δεν την φτάνω με τίποτα.
    Στη Μνήμη της!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο!! Τι λαχταριστός που φαινεται ο μπακλαβάς σας! Και εγώ θα κάνω, τον έχω στο πρόγραμμα την άλλη εβδομάδα αλλά όπως τον κάνουμε στην Ξάνθη!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή