Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Τυροπιτάκια

.
Τυροπιτάκια Άσπας
.
( 56 κομμάτια )
. .

* η συνταγή είναι παλιά,
από την Ελευθερούπολη της Καβάλας
.
.
η εκτέλεση είναι της Άσπας
.
photos ερασι τέχνης
.
.

.
γιά τη ζύμη :
.

- μαγιά, όση ένα αυγό (έτσι λέει η παλιά συνταγή. τώρα φυσικά μπορούμε να βάλουμε και ξηρή μαγιά)
- 2 και 1/2 φλυτζανάκια (του Ελληνικού καφέ) σπορέλαιο
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 1 αυγό
- αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1/2 κιλό)
. .
γιά τη γέμιση : φέτα, λίγο πιπέρι και αυγό - η γέμιση πρέπει να είναι σφιχτή και όχι νερουλή
.
γιά το ταψί στο ψήσιμο : 1 βιτάμ
. .

φτιάχνω τη ζύμη και τη χωρίζω σε 7 μπαλίτσες.
.


.
ανοίγω την κάθε μπάλα σε σχήμα πιάτου
.

.
κόβω κάθε "πιάτο" σε 8 ακτίνες ( 8 κομμάτια)
.

.
από τη φαρδιά πλευρά, γεμίζω με αυγό και τυρί
.

.

.
τυλίγω 1 - 1 τα τυροπιτάκια
.

.
γίνονται σα μικρά κρουασάν
.

.
συνεχίζω το ίδιο, με όλα τα ζυμαράκια
.

.
βουτυρώνω απαλά ένα ταψί και τα βάζω μέσα ή στρώνω στο ταψί λαδόκολλα
.
τα αλείφω από πάνω με γάλα εβαπορέ ή με αυγό
.

.
μέσα στο ταψί κόβω κομματάκια ένα βιτάμ. γιά τα 56 τυροπιτάκια, ή σε ένα ταψί τα βάλω ή σε δύο, θα χρειαστεί 1 βιτάμ
.


.
τα ψήνω 20' σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200'
.

.
είναι πεντανόστιμα,
τρώγονται το ίδιο καλά, ζεστά και κρύα.
. . .
σας ευχόμαστε
καλήν επιτυχία !

.
.
.
.
.
.


4 σχόλια:

  1. Καλημέρα!εγώ τα νόμισα για κρουασανάκια κι ήμουν έτοιμη να πιάσω λίγα για τον καφέ, αλλά και τα τυροπιτάκια δεν με χαλάνε.
    Φιλιά, θα τα πούμε τηλεφωνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι όμορφα που είναι! Λαχταριστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    όταν είχα μικρά τα παιδιά, τους τάφτιαχνα στα πάρτυ.
    τώρα τα φτιάχνουν οι μικρομανάδες και μας κερνάνε :)

    είναι πανεύκολα και καλά.

    χαιρετώ σε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή