Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

ρολό από κιμά


Ρολό από κιμά






Το ρολό  αυτό
είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδικών μας χρόνων !
Η μαμά, μας το έφτιαχνε στο άψε σβήσε, μα εγώ έχω μιά δυσκολία στην παρασκευή αυτού του φαγητού.

Η δυσκολία μου, συνίσταται στο τύλιγμα σε ρολό.
Κατά τα άλλα είναι ένα φαγάκι απλό, ψητό, στεγνό και φυσικά πεντανόστιμο.


Γιά 2 μπαστούνια  ρολό, χρειαζόμαστε :

περίπου 700 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
ψίχα ψωμιού μουσκεμένη και καλά στιμμένη με τα χέρια μας
1 ολόκληρο αυγό
1 ξερό κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
μιά στάλα ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη (και προαιρετικά, αν θέλουμε, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο)
αλατοπίπερο
λίγο τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)
αλεύρι

και
6 σφιχτά βρασμένα αυγά



σε ένα μπωλ
ανακατεύουμε τον κιμά με το καλά στιμμένο ψωμί.
με τον τρίφτη τρίβουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο,
ρίχνουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το λάδι, το τυρί,
σπάμε μέσα το ολόκληρο αυγό
κι ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, όπως ζυμώνουμε τα μπιφτέκια.

κατόπιν, βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο να σφίξει, περίπου γιά μιάν ώρα.


όταν βγάλουμε τη ζύμη απ' το ψυγείο, την χωρίζουμε σε δυό ίδιες μπάλες.



ραντίζουμε καλά τον πάγκο μας με αλεύρι, γιά να μην κολλήσει ο κιμάς .
ακουμπάμε πάνω στο αλεύρι τη μία μπάλα κι αρχίζουμε να την πατάμε με τα χέρια μας γιά να ανοίξει.
το σχήμα πρέπει να ανοίξει πλατύ, τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο, όπως είναι ένα φύλλο  γιά πίτα.

στη μέση αυτού του "φύλλου", τοποθετούμε τα 3 σφιχτά αυγά, το ένα κολλητά με το άλλο.

προσεκτικά, αρχίζουμε από την άκρη να τυλίγουμε, όχι χαλαρά, αλλά σφιχτά.
κανονικά, αφού είχαμε ρίξει πάνω στον πάγκο αλεύρι,  ο κιμάς δεν κολλάει, μα τυλίγεται σε ρολό.
προσέχουμε να κλείσουμε καλά τις δυό του άκριες, την πάνω και την κάτω, καθώς και να είναι καλά κλειστό γύρω - γύρω, γιά να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

το μεταφέρουμε προσεκτικά σε λαδωμένο ταψί
και κάνουμε ακριβώς το ίδιο και με την δεύτερη μπάλα κιμά.

αφού μεταφέρουμε στο ταψί και τα 2 μπαστούνια,
ψιλοκόβουμε, αν θέλουμε, από πάνω μιά φρέσκια ντομάτα, ρίχνουμε λίγο λαδάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200', περίπου γιά 1,5 ή 2 ώρες.

μόλις το φαγητό αρχίσει να ψήνεται, θα χρειαστεί να βάλουμε λίγο νερό μέσα στο ταψί και κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε 1 φορά τα μπαστούνια και αν χρειαστεί προσθέτουμε πάλι νεράκι.

βγάζουμε το ρολό σε πιατέλα προσεκτικά, χωρίς να το σπάσουμε
και το κόβουμε σε φέτες με καλό μαχαίρι ή με ηλεκτρικό μαχαίρι.

συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές ή ψητές ή πουρέ ή ρύζι ή λαχανικά κ.τ.λ.





εύχομαι το καλό
γιά όλον τον κόσμο








2 σχόλια:

  1. Καλημέρα, αγαπημένο φαγητό!
    Εφόσον γράφεις θεωρώ ότι όλα πάνε καλά θα τα πούμε κάποια στιγμή και από τηλεφώνου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    Ευγνωμοσύνη έχω, Ξανθούλα,
    γιά εκείνο το "καλά"...

    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή