Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Μαρμελάδα λεμόνι


Μαρμελάδα Λεμόνι






Τις προάλλες
φτιάξαμε με σπιτικά λεμόνια, ένα υπέροχο, μυρωδάτο 






Καθώς έπρεπε να αξιοποιήσω όλον τον καρπό των καλών λεμονιών και όχι μονάχα την εξωτερική τους φλούδα, σκέφτηκα, με την πούλπα τους να φτιάξουμε μαρμελάδα.
Είναι κάτι που το δοκίμασα γιά πρώτη φορά με λεμόνια, και η αλήθεια είναι, πως αρχικά, η μαρμελάδα αυτή, μου έγινε σαλάτα...
Ξέρετε τι θα πει "τα έκανα σαλάτα !" ; έ, κάπως έτσι !

Όμως, οι παλιές καραβάνες δεν κωλώνουν εύκολα... Κράτησα την "αποτυχημένη" μου μαρμελάδα στα βαζάκια της και σκέφτηκα με ποιόν τρόπο θα την διορθώσω. 

 Όπερ έδει δείξαι !
 Το διορθωμένο τελικό αποτέλεσμα είναι καλό ! Προέκυψε μιά καλή, αγνή, σπιτική μαρμελάδα λεμόνι, που θα σας την περιγράψω με τα λάθη και τις διορθώσεις της.
προς γνώσιν (και συμμόρφωσιν...)



Πήρα πρώτα τα καθαρισμένα λεμονάκια






τα έκοψα σε οριζόντιες λεπτές φέτες, ώστε να βγάλω όλα τα κουκούτσια.
έτσι, έμεινε καθαρή η πούλπα.




ζύγισα και ήταν 1 κιλό.
έβαλα το υλικό σε βαθειά κατσαρόλα με 1 κιλό ζάχαρη και 2 βανίλιες, το ανακάτευα σε μέτρια φωτιά κι αυτό σιγοέβραζε...
κάποια στιγμή αναρωτήθηκα μήπως η μαρμελάδα αυτή ήταν πολύ ξυνή... 
την δοκίμασα. 
μου φάνηκε όντως υπερβολικά ξυνή.
τότε έκανα το λάθος και προσέθεσα άλλα 3/4 του κιλού ζάχαρη.
mea culpa ! ατζαμοσύνη ! το προϊόν έγινε πολύ σκληρό ! 
όσο ήταν καυτό και ήταν ακόμα ρευστό, το έβαλα μέσα στα βαζάκια.
είχε την εκπληκτική διαφάνεια του λεμονιού - σαν λαμπερό ζελέ -, αλλά όταν κρύωσε ήταν πολύ σκληρό... 


η επόμενη φάση 
"διορθώνω την μαρμελάδα λεμόνι", έγινε έπειτα από λίγες μέρες...

έπλυνα 1 κιλό μήλα, τα έκοψα κομμάτια, τα έβαλα στο μπλέντερ με τη φλούδα τους και τα έκανα πολτό.
έστιψα μερικές κλημεντίνες (γλυκά μανταρίνια) και πήρα τον χυμό τους.

σε βαθειά κατσαρόλα έβαλα τον πολτό των μήλων, τον χυμό από τις κλημεντίνες, 1 ποτήρι νερό και την μαρμελάδα λεμόνι, που είχα να διορθώσω.
άναψα τη φωτιά κι ανακάτευα σταθερά.



χρειάστηκε τουλάχιστον 1/2 ώρα γιά να ωριμάσει και νάρθει στα συγκαλά της η μαρμελάδα, που η βάση της τώρα είναι λεμόνι, με μήλο μέσα και με μιά υποψία μανταρινιού.
όπως δηλαδή, έπρεπε να έχω κάνει απ' την αρχή...

η γεύση τώρα είναι υπόξινη, του φρέσκου λεμονιού, καλμαρισμένη από τον "μεστό" πολτό του μήλου, και η μυρωδιά έχει μιά λεμονίσια φρεσκάδα.  




αν σας αρέσουν τα λεμόνια,
σας την προτείνω !
















 

2 σχόλια:

  1. Και το αποτέλεσμα σε δικαίωσε αλλά και σε δίδαξε!! χαχαχα
    Καλό Πάσχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    Καλό Πάσχα, Ξανθούλα μου !

    ας είναι καλά όλος ο κόσμος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή