Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Λεμόνι γλυκό του κουταλιού


photos
ερασι τέχνης



μου αρέσουν πολύ οι λεμονιές !
μου αρέσουν από την ώρα που τις φυτεύει κανείς, μου αρέσουν όσο μεγαλώνουν κι αναπτύσσονται, όσο ανθίζουν και μοσχοβολά ο ανθός τους, όσο ζουζουνίζουν τα έντομα μες στα κλαδιά τους, όσο δένουν τον καρπό, τέλος, μου αρέσουν όταν είναι έτοιμες, φορτωμένες τον φρέσκο καρπό, βγαίνεις στον κήπο και κόβεις λεμόνι.  

το λεμόνι , μου φαίνεται καρπός πολύτιμος ! ιαματικός !



αυτές τις μέρες, με κέρασαν δυό τσάντες φρέσκα λεμόνια.
ήταν μεγάλος ο πειρασμός, γιά να μην φτιάξω κάτι τι...
έψαξα εδώ κι εκεί, ανάμεσα σε διάφορες χρήσιμες συνταγές. τελικά, κατέληξα ότι θα φτιάξω γλυκό του κουταλιού λεμόνι, ακριβώς με τον τρόπο που είχαμε κάνει το γλυκό  περγαμόντο .

το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό .
πρόκειται γιά μιά γεύση ελαφριά και λεπτή . δεν είναι ξυνό, δεν είναι πικρό, μα αφίνει στο στόμα μιά δροσεράδα, και κάτι από διακριτικό άρωμα λεμονανθού.



πώς έγινε το γλυκό :

πήρα 12 ακέρωτα, φρέσκα λεμόνια και τα έξυσα απ' έξω με τον τρίφτη, ελαφρά






κατόπιν έκοψα την κορφή και τον πάτο τους, όπως κάνουμε με τα πορτοκάλια,
χάραξα τη φλούδα τους σε φέτες, από πάνω ως κάτω
και έβγαλα ένα - ένα κομμάτι φλούδας.

πήρα οδοντογλυφίδες, τύλιξα κάθε φλούδα σε ρολό και με μιά οδοντογλυφίδα στερέωσα κάθε ρολάκι.






γιά να τα ξεπικρίσω,
έβαλα σε τρεις κατσαρόλες νερό και το άφισα να βράσει.

έριξα τα ρολάκια στην πρώτη κατσαρόλα, έβρασαν 5' και τα σούρωσα.
έτσι, από 5' τα έβρασα στην δεύτερη και στην τρίτη κατσαρόλα.

όταν τα σούρωσα την τρίτη φορά, τα άφισα λίγο στο σουρωτήρι, να κρυώσουν.






έβγαλα τις οδοντογλυφίδες και ζύγισα τα ρολά . ήσαν 300 γραμμάρια.
σε βαθειά κατσαρόλα έβαλα 1/2 κιλό ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό και μία βανίλια.
μόλις το σιρόπι άρχισε να βράζει, έριξα μέσα τα ρολά και άφισα το γλυκό να δέσει.
λίγο πριν το τέλος έστιψα μέσα τον χυμό ενός λεμονιού.

στο μεταξύ, είχα αποστειρώσει τα βαζάκια στον φούρνο, στους 100 βαθμούς.

έβαλα με προσοχή το καυτό γλυκό στο καυτό βάζο και γύρισα ανάποδα να κρυώσει, ως το άλλο πρωί. 







έγινε μόνο ενάμιση βάζο γλυκό, μα βγήκε τόσο καλό, που λέω, θα το ξαναφτιάξω...




με την πούλπα από τα λεμόνια, έφτιαξα μαρμελάδα λεμόνι.
στην μαρμελάδα έκανα ένα λάθος και θα προσπαθήσω αυτές τις μέρες να την διορθώσω...
θα σας ενημερώσω σχετικά...





εύχομαι
να είναι καλό
ό, τι κι αν φτιάχνετε...














2 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
    Μου χάρισαν λεμόνια πριν καιρό και τα έκανα όλα λιμοντσέλο πέρσι είχα κάνει μαρμελάδα μένει να βρω άλλα για γλυκό.
    Φιλώ σε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    Ξανθή,
    η μαρμελάδα, μου απέτυχε.
    σκέφτηκα όμως έναν τρόπο γιά να την διορθώσω...

    λιμοντσέλο δεν έφτιαξα τώρα, έκανα όμως σπιτική λεμονάδα στο μπουκάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή