η γαριδοσαλάτα της μαμάς μας
- Eighties ! -
- Eighties ! -
photos ερασι τέχνης
τα χρόνια της δεκαετίας του ΄80, οι μάνες μας συνήθιζαν να φτιάχνουν αυτήν την γαριδοσαλάτα.
η συνταγή, ασφαλώς και δεν απαγορεύτηκε (!), τις επόμενες δεκαετίες...
ίσως όμως ... εξέπεσαν οι μόδες, τι να πω ;
παρ' όλ' αυτά, πρόκειται γιά μιά μικρή, εξαιρετική σαλάτα, εύκολη να γίνει, αν έχουμε ένα πακέτο γαρίδες (στις μέρες μας, δεν συζητώ γιά... φρέσκες γαρίδες !)
πώς την φτιάχνουμε :
ανοίγουμε το πακέτο τις (βρασμένες) γαρίδες και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, να ξεπαγώσουν.
όταν ξεπαγώσουν τελείως και στραγγίξουν όλα τα νερά, τις βάζουμε σε ένα μπωλ, τις ραντίζουμε με ουίσκυ και τις αφίνουμε να τραβήξουν μέσα στο ουίσκυ, ως να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
βράζουμε μερικά σφιχτά αυγά, κατόπιν τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε ροδέλλες ή σε τέταρτα, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι.
καθαρίζουμε και πλένουμε ένα μαρούλι.
το κόβουμε ψιλό - ψιλό πάνω στη σανίδα μας , το αλατίζουμε, το βάζουμε μέσα σε ένα μπωλ και το ανακατεύουμε με ελάχιστο λάδι και ξύδι.
ψιλοκόβουμε άνιθο και φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε καλά με το μαρούλι.
ετοιμάζουμε μία σάλτσα με μαγιονέζα, λίγη κέτσαπ (γιά να πάρει χρώμα) και προαιρετικά (δεν είναι απαραίτητο) μπορούμε να βάλουμε μέσα και λίγο στραγγιστό γιαούρτι.
βγάζουμε τις γαρίδες απ' το ουίσκυ (τις σουρώνουμε στο σουρωτήρι, ώστε να μην έχουν υγρά)
την σαλάτα αυτή, την στρώνουμε κανονικά σε ψηλά ποτήρια ή πάντως σε ατομικά ποτήρια με πόδι.
φυσικά, μπορούμε να την στρώσουμε και σε ατομικά μπωλάκια ή σε μία γυάλινη σαλατιέρα.
βάζουμε κάτω - κάτω στο ποτήρι μιά κουταλιά από την sauce,
βάζουμε από πάνω μιά χουφτίτσα μαρούλι με τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο,
από πάνω λίγες γαρίδες,
από πάνω τις ροδέλλες σφιχτό αυγό,
πάλι μιά χουφτίτσα μαρούλι,
πάλι λίγες γαρίδες,
από πάνω sauce
και τέλος, πάνω - πάνω στολίζουμε με δυό, τρεις γαρίδες.
αυτό είναι !
της μαμάς την γαριδοσαλάτα - Eighties - μπορούμε να την προσφέρουμε ως δροσερό ορεκτικό ή ως κεντρική σαλάτα ή, φυσικά (γιατί όχι ;) και ως απλό γεύμα.
πώς την φτιάχνουμε :
ανοίγουμε το πακέτο τις (βρασμένες) γαρίδες και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, να ξεπαγώσουν.
όταν ξεπαγώσουν τελείως και στραγγίξουν όλα τα νερά, τις βάζουμε σε ένα μπωλ, τις ραντίζουμε με ουίσκυ και τις αφίνουμε να τραβήξουν μέσα στο ουίσκυ, ως να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
βράζουμε μερικά σφιχτά αυγά, κατόπιν τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε ροδέλλες ή σε τέταρτα, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι.
καθαρίζουμε και πλένουμε ένα μαρούλι.
το κόβουμε ψιλό - ψιλό πάνω στη σανίδα μας , το αλατίζουμε, το βάζουμε μέσα σε ένα μπωλ και το ανακατεύουμε με ελάχιστο λάδι και ξύδι.
ψιλοκόβουμε άνιθο και φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε καλά με το μαρούλι.
ετοιμάζουμε μία σάλτσα με μαγιονέζα, λίγη κέτσαπ (γιά να πάρει χρώμα) και προαιρετικά (δεν είναι απαραίτητο) μπορούμε να βάλουμε μέσα και λίγο στραγγιστό γιαούρτι.
βγάζουμε τις γαρίδες απ' το ουίσκυ (τις σουρώνουμε στο σουρωτήρι, ώστε να μην έχουν υγρά)
την σαλάτα αυτή, την στρώνουμε κανονικά σε ψηλά ποτήρια ή πάντως σε ατομικά ποτήρια με πόδι.
φυσικά, μπορούμε να την στρώσουμε και σε ατομικά μπωλάκια ή σε μία γυάλινη σαλατιέρα.
βάζουμε κάτω - κάτω στο ποτήρι μιά κουταλιά από την sauce,
βάζουμε από πάνω μιά χουφτίτσα μαρούλι με τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο,
από πάνω λίγες γαρίδες,
από πάνω τις ροδέλλες σφιχτό αυγό,
πάλι μιά χουφτίτσα μαρούλι,
πάλι λίγες γαρίδες,
από πάνω sauce
και τέλος, πάνω - πάνω στολίζουμε με δυό, τρεις γαρίδες.
αυτό είναι !
της μαμάς την γαριδοσαλάτα - Eighties - μπορούμε να την προσφέρουμε ως δροσερό ορεκτικό ή ως κεντρική σαλάτα ή, φυσικά (γιατί όχι ;) και ως απλό γεύμα.
εύχομαι γιά όλους το καλό !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου