Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Γεμιστό φιλέτο γαλοπούλας

φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό

photos ερασι τέχνης



η γνώση μου, που έχει να κάνει με τις γαλοπούλες, αφορά αρχικά στον δρόμο του σπιτιού μας.
ο δρόμος που περνάει μπροστά απ' το σπίτι μας, όταν είμασταν παιδιά, ήταν χωμάτινος.
δεν ξέρω ακριβώς ποιάν εποχή, υπολογίζω όμως ότι θα πρέπει να ήταν από το τέλος του καλοκαιριού και μετά, που ένα κοπάδι γαλόπουλα περνούσε τακτικά στον δρόμο, μπροστά απ' το σπίτι μας.
ο βοσκός ερχόταν πίσω κρατώντας ένα καλάμι, οδηγούσε το κοπάδι του και κάθε φορά που μιά γαλοπούλα έκανε να ξεστρατίσει δεξιά ή αριστερά, ο βοσκός την έσπρωχνε με το καλάμι και την ξανάβαζε μες στο κοπάδι.
οι άνθρωποι, που και που έβγαιναν στις αυλόθυρές τους, διάλεγαν το γαλόπουλο που τους άρεσε, το παζάρευαν  και το έπαιρναν στο σπίτι τους να το μεγαλώσουν ως τα Χριστούγεννα ή ως την Πρωτοχρονιά.
εμείς τα παιδιά, παρακολουθούσαμε αυτές τις ιστορίες, σκαρφαλωμένα πάνω στους κορμούς απ' τις φιστικές, αθέατα μέσα απ' τα κλαριά.
έχω ακόμα στα αυτιά μου τα ατέλειωτα γλου, γλου, γλου και στα μάτια μου την τρεχάλα των κοπαδιών.

οι γαλοπούλες, ως τροφή, δεν είναι το αγαπημένο μου, γιά να πω την αλήθεια..
μήτε τα κοτόπουλα, μήτε τα πτηνά, γενικότερα.
είναι όμως υγιεινά, έχουν χαμηλά λιπαρά και αν μαγειρευτούν καλά, φαίνεται πως είναι καλή τροφή.

έχω από παλιά, μιά συνταγή του φίλου μου του Λεωνίδα, γιά φιλέτο γαλοπούλας ψημένο με δεντρολίβανο και σερβιρισμένο με μαρμελάδα μήλου - δεντρολίβανου, που πρέπει κι αυτήν να την φτιάξουμε...
είναι μιά καλή συνταγή, αν αποφασίσει κανείς, ότι παράλληλα με την γαλοπούλα θα φτιάξει και την μαρμελάδα - ζελέ του μήλου (η παρασκευή αυτής της μαρμελάδας παίρνει περίπου 2 μέρες).

τις προάλλες, δοκίμασα κι έφτιαξα ένα γεμιστό φιλέτο γαλοπούλας - από το στήθος θα ήταν, γιατί  ζύγιζε περίπου 1 κιλό -
έγινε καλό, γι αυτό έχω στον νου μου να πειραματιστώ και με άλλους τρόπους.

σας περιγράφω πώς έφτιαξα το γεμιστό φιλέτο γαλοπούλας :

έβαλα πάνω στον πάγκο το φιλέτο (που ήταν μεγαλούτσικο) και με ένα κοφτερό μαχαίρι το άνοιξα στα πλάγια, από την αριστερή και την δεξιά μεριά, όχι μέχρι κάτω το μαχαίρι, γιά να μείνει το φιλέτο  μονοκόμματο και γιά να μην ξεχωρίσουν τα κομμάτια.
έγινε έτσι ένα σχεδόν επίπεδο, κομμάτι κρέας , πλατύ περίπου σαν σνίτσελ.
φυσικά, αν δεν μπορούμε να το κόψουμε εμείς, το δίνουμε να μας το ανοίξει ο χασάπης.



το αλατοπιπερώνουμε, μπρος - πίσω. 
την πλευρά που έχουμε μπροστά μας, την αλείφουμε με μιά καλή στρώση δυνατή μουστάρδα.
πάνω από την μουστάρδα αλείφουμε μιά παχειά στρώση μαρμελάδα. εγώ έβαλα σπιτική μαρμελάδα λεμόνι, γιά να πάρει η γαλοπούλα λίγο το γλυκόξινο, όμως νομίζω, μπορούμε να βάλουμε εκτός από εσπεριδοειδή και όποιαν άλλη μαρμελάδα μας αρέσει.



στο μήκος του φιλέτου ξάπλωσα δυό καθαρισμένα καρότα, δυό ολόκληρα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοέκοψα πάνω δυό σκελίδες σκόρδο, μαϊντανό, και άρχισα να τυλίγω σφιχτά τη γαλοπούλα στο μήκος, όπως ένα ρολό.


την ράντισα με ελαιόλαδο και την τύλιξα σφιχτά μέσα σε λαδόκολλα.


κατόπιν, την ξανατύλιξα σφιχτά σε αλουμινόχαρτο,


έβαλα σε ένα ταψί μερικά ποτήρια νερό,
τοποθέτησα μέσα καλά τυλιγμένη την γαλοπούλα και
έψησα στον φούρνο, στους 200', τουλάχιστον γιά μιάν ώρα.

όταν έγινε, άνοιξα με προσοχή το πακέτο και κράτησα σε ένα πιάτο το ζουμάκι που είχε μέσα η λαδόκολλα.



τοποθέτησα το ρολό πάνω σε ξύλο , έκοψα σε φέτες με το ηλεκτρικό μαχαίρι (ή με ένα κοφτερό μαχαίρι) και σέρβιρα , ρίχνοντας από πάνω λίγο απ' το ζουμάκι του.







εύχομαι να είναι καλό
ό, τι φτιάχνετε !




 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου