αφράτη γιαουρτόπιτα !
photos
1 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο
1,5 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
1 γιαούρτι κανονικό μέγεθος
μιά πρέζα αλάτι
μιά πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
1 κ.γλ.σόδα
1 βανίλια
ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι
3 κ.γλ. μπέικιν
3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι
προαιρετικά, μερικά ολόκληρα, ασπρισμένα αμύγδαλα .
προαιρετικά, μερικά ολόκληρα, ασπρισμένα αμύγδαλα .
γιά το σιρόπι
2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
τη φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
η γιαουρτόπιτα, γίνεται με δυό τρόπους.
αλλού την φτιάχνουν ως γλύκισμα στεγνό - όπως τα κέϊκ
κι αλλού ως γλύκισμα σιροπιαστό.
και στις δύο περιπτώσεις όμως, η γιαουρτόπιτα πρέπει να είναι φουσκωτή και αφράτη.
φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, γιά να κρυώνει, μέχρι να ψηθεί το γλυκό.
βράζουμε την ζάχαρη με το νερό και την φλούδα του λεμονιού, μόλις γιά τρία - τέσσερα λεπτά (να μην πήξει),
κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά
και το αφίνουμε έξω να κρυώσει.
στον κάδο του μίξερ (αν δεν έχουμε μίξερ, γίνεται και με το χέρι) χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη.
ρίχνουμε 1 - 1 τα αυγά,
το ξύσμα από τα λεμονοπορτόκαλα,
την βανίλια, το αλάτι, την κανέλα, την σόδα,
ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι
και το αλεύρι με το μπέϊκιν.
όταν ανακατευθούν καλά τα υλικά βουτυρώνουμε ένα pyrex, ρίχνουμε μέσα τον χυλό (που είναι κάπως πηχτός), αν θέλουμε μπήγουμε στην επιφάνεια ολόκληρα αμύγδαλα
και ψήνουμε το γλυκό στους 180' ή 200', τουλάχιστον γιά 40'.
στα 40' βυθίζουμε μέσα ένα μαχαίρι. όταν το γλυκό είναι ψημένο, το μαχαίρι βγαίνει καθαρό.
μόλις το κατεβάσουμε το χωρίζουμε σε κομμάτια.
με την κουτάλα της σούπας παίρνουμε σιρόπι και το ρίχνουμε μαλακά πάνω στην επιφάνεια της γιαουρτόπιτας (το σιρόπι έχει αρκετά κρυώσει, ενώ το γλυκό καίει).
αφού ρίξουμε πάνω όλο το σιρόπι , σκεπάζουμε με ελαφριά βαμβακερή πετσέτα και το αφίνουμε λίγες ώρες να τραβήξει και να κρυώσει.
ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι
και το αλεύρι με το μπέϊκιν.
όταν ανακατευθούν καλά τα υλικά βουτυρώνουμε ένα pyrex, ρίχνουμε μέσα τον χυλό (που είναι κάπως πηχτός), αν θέλουμε μπήγουμε στην επιφάνεια ολόκληρα αμύγδαλα
και ψήνουμε το γλυκό στους 180' ή 200', τουλάχιστον γιά 40'.
στα 40' βυθίζουμε μέσα ένα μαχαίρι. όταν το γλυκό είναι ψημένο, το μαχαίρι βγαίνει καθαρό.
μόλις το κατεβάσουμε το χωρίζουμε σε κομμάτια.
με την κουτάλα της σούπας παίρνουμε σιρόπι και το ρίχνουμε μαλακά πάνω στην επιφάνεια της γιαουρτόπιτας (το σιρόπι έχει αρκετά κρυώσει, ενώ το γλυκό καίει).
αφού ρίξουμε πάνω όλο το σιρόπι , σκεπάζουμε με ελαφριά βαμβακερή πετσέτα και το αφίνουμε λίγες ώρες να τραβήξει και να κρυώσει.
εύχομαι καλό
σε ό, τι κάνετε !
Καλησπέρα, χαθήκαμε ελπίζω να είστε όλοι καλά για΄τι εμείς περάσαμε μεγάλη λαχτάρα τρεις μήνες τώρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ
@
ΑπάντησηΔιαγραφή!
σε είχα χάσει και δεν ήξερα γιατί...
θα μιλήσουμε το πρωί.
φιλιά πολλά.