Ελληνικό και Μεσογειακό ντοματόρυζο !
photos
ερασι τέχνης
σπουδαίο φαγάκι !
με αυθεντικές πρώτες ύλες,
ρύζι
κρεμμύδι
σκόρδο
ελαιόλαδο
ντομάτα
νερό
αλατοπίπερο
τριμμένο τυρί
και το μυρωδικό που θέλουμε, ένα φύλλο δάφνης ή θυμάρι ή αν έχουμε στη γλάστρα μας φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο.
αυτά και τίποτε άλλο, όπως γιά παράδειγμα λαρδί ή λουκάνικο ή πιπεριές κ.τ.λ.
μόνο, σκέτο ρύζι με ντομάτα.
φτωχικό, παραδοσιακό, νόστιμο Ελληνικό ντοματόρυζο και απανταχού της Μεσογείου.
στην κατσαρόλα ψιλοκόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και το γυρίζουμε.
όταν γυαλίσει το κρεμμύδι ρίχνουμε την ποσότητα ρυζιού που θέλουμε και το τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας μαζί με το κρεμμύδι. - επειδή το τελικό πιάτο δεν πρέπει να είναι σπυρωτό, αλλά το ρύζι να είναι μαλακό και ντωτό (χυλωμένο) μέσα στο πιάτο, χρησιμοποιούμε καλύτερα ρύζι όχι σπυρωτό -.
όταν γυαλίσει και το ρύζι, ανακατεύοντας συνέχεια ψιλοκόβουμε μέσα μιά - δυό σκελίδες σκόρδο.
ρίχνουμε τριμμένη ντομάτα - η ποσότητα της ντομάτας εξαρτάται από το πόσο κόκκινο θέλουμε το ντοματόρυζο, αν μας αρέσει πολύ κόκκινο, χρειάζεται να βάλουμε και ντομάτα κουτάκι ή πελτέ -, ρίχνουμε και μιά πρέζα ζάχαρη κι αλατοπιπερώνουμε.
ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα (όπως στο ρυζότο),
ρίχνουμε μέσα το μυρωδικό που θέλουμε - αν βάλουμε φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο, τα ψιλοκόβουμε με το χέρι -
προσθέτουμε νεράκι
ως να βράσει και να χυλώσει το ρύζι.
σερβίρουμε αμέσως, ρίχνοντας από πάνω τριμμένη γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
καλήν απόλαυση
αν το φτιάξετε !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου