Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

μαρμελάδα νεράντζι

η ωραία μαρμελάδα νεράντζι !
photos ερασι τέχνης




Στον κήπο μας, έκανε φέτος καρπό μιά μικρή νεραντζούλα.
Νιούτσικο δέντρο, χαμηλό ακόμα, ίσα που άπλωσα το απόγευμα το χέρι μου, γιά να μαζέψω όλον της τον καρπό.
9 νεράντζια όλα κι όλα.

Είπα λοιπόν, να τα κάνω μαρμελάδα.
Εύκολο ήταν, και το αποτέλεσμα προέκυψε εξαιρετικά καλό, πέραν πάσης προσδοκίας (είχα πάντα έναν φόβο γιά την μαρμελάδα νεράντζι...)


Θα περιγράψω εδώ πώς την έφτιαξα :

- Ξέπλυνα καλά τους καρπούς κάτω από την βρύση.

- Γιά να ξεπικρίσουν έβρασα μπόλικο καθαρό νερό σε 3 κατσαρόλες κι έβρασα μέσα τα νεράντζια, 10' σε κάθε κατσαρόλα. Έβγαλαν έτσι την περισσότερη πικρίλα τους.



- Τα άφισα σε σουρωτήρι να κρυώσουν. Κατόπιν τα έβαλα πάνω στο ξύλο και τα ψιλοέκοψα, καθαρίζοντας προσεκτικά τα κουκούτσια τους και κρατώντας τους χυμούς που έβγαζαν.




- Έβαλα σε μεγάλη κατσαρόλα  όλον τον ψιλοκομμένο καρπό, που ήταν ίσα - ίσα 600 γραμμάρια.
Προσέθεσα 800 γραμμάρια ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλλας και 2 νεροπότηρα νερό, γιατί το φρούτο ήταν στεγνό.
Έφερα σε βρασμό, χρειάστηκε λίγο ξάφρισμα, χαμήλωσα σε μεσαία τη φωτιά  κι ανακάτευα συχνά, προσέχοντας μη μου κολλήσει η μαρμελάδα.

- Ταυτόχρονα, είχα βάλει στον φούρνο τα βαζάκια, γιά να τα αποστειρώσω.

- Στο τέλος, έστιψα μέσα 1 ζουμερό λεμόνι, ανακάτεψα, πέταξα το ξύλο κανέλας κι έκλεισα τη φωτιά.




- Έβαλα την μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βαζάκια.
Θεϊκή έγινε !
Ένα διάφανο χαρούμενο ζελέ, με ψιλά κομματάκια  φλούδας μέσα, μυρωδάτο, μυρίζει άνοιξη, δεν είναι πικρό, μα είναι ένα ραφινάτο εσπεριδοειδές.





καλό
σε ό, τι κάνετε !






Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Φιλετάκια κοτόπουλου με ταλιατέλες


Φιλετάκια κοτόπουλου με ταλιατέλες
photos ερασι τέχνης




Θα χρειαστούμε :

φιλετάκια κοτόπουλου κομμένα σε τετράγωνα κομμάτια, σαν κεμπαπ
φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, με τα πράσινά τους φύλλα
1 φρέσκο πράσινο σκορδάκι ή μιά σκελίδα σκόρδο
λίγο ελαιόλαδο και μιά κουταλιά κλασική φυτίνη
1 κρασοπότηρο κρασί
μανιτάρια
ψιλοκομμένο άνιθο και μαϊντανό
προαιρετικά κάστανα βραστά ή ψητά ή έτοιμα από το σούπερ μάρκετ
προαιρετικά μία κρέμα γάλακτος

ταλιατέλες
τριμμένο τυρί



Πρώτα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι λίγο λάδι και τη φυτίνη.
Μόλις κάψουν ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια κοτόπουλου, τα κρεμμυδάκια κομμένα και το φρέσκο (πράσινο) σκόρδο . Με ξύλινη κουτάλα τα γυρίζουμε γιά 5 λεπτά, ως να τσιγαριστούν λίγο και ν' αλλάξει χρώμα το κοτόπουλο.

.


Όταν γίνουν λίγο, τα σβήνουμε με το κρασάκι.
Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια , τον άνιθο και τον μαϊντανό , χαμηλώνουμε τη φωτιά και τ' αφίνουμε να βράζουν 4-5 λεπτά.




Προσθέτουμε τα κάστανα (αν θέλουμε)
Αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε κι αφίνουμε το φαγητό να γίνει σε μεσαία φωτιά.
Δεν χρειάζεται πολλήν ώρα.
Αν θέλουμε , στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος.
Σβήνουμε τη φωτιά κι αφίνουμε πάνω το φαγητό σκεπασμένο.





Γεμίζω κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και μόλις το νερό βράσει ρίχνω μέσα τις ταλιατέλες.
Τις βράζω , να βγουν "al dente", μην παραβράσουν.
Τις σερβίρω με τριμμένο τυρί κι απάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.



Γίνεται πολύ νόστιμο.
Φυσικά μπορούμε μιά χαρά να παραλείψουμε τα κάστανα και την κρέμα γάλακτος.



εύχομαι καλό
σε ό, τι κάνετε !






Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Ριζότο ανοιξιάτικο

Ανοιξιάτικο ριζότο 
με φρέσκα κρεμμυδάκια, άνιθο, αγκινάρες και αρακά
photos
ερασι τέχνης


Θα χρειαστούμε :

αγγινάρες φρέσκες (ή κατεψυγμένες), καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτά φετάκια
φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το πράσινό τους)
αρακά
άνιθο
ρύζι - αν γιά το ριζότο χρησιμοποιήσετε Ελληνικό και όχι Ιταλικό ρύζι, προτείνω "Καρολίνα"-
τριμμένο κεφαλοτύρι ή τριμμένη παρμεζάνα (καλύτερα όχι μαλακό τυρί, που λιώνει...)
ελαιόλαδο
προαιρετικά λίγο βούτυρο αγελαδινό
αλατοπίπερο
χυμό λεμονιού.


- αν έχουμε φρέσκον αρακά, τον καθαρίζουμε

- κόβουμε τις αγκινάρες σε λεπτά φετάκια και τις βουτάμε γιά λίγο σε ένα μπωλ με νερό και χυμό λεμονιού.

 
- σε κατσαρόλα ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και τα πράσινα φύλλα τους), ρίχνουμε ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε πολύ ελαφρά.

- προσθέτουμε το ρύζι και το γυρίζουμε 2-3 λεπτά με ξύλινη κουτάλα, ως να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του.

- ρίχνουμε μέσα 1 ποτήρι νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά μας.

- στεκόμαστε πάνω απ' την κατσαρόλα κι ανακατεύουμε. 
όταν κοντεύει να τελειώσει το πρώτο υγρό, ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες και τον αρακά, αλατίζουμε και προσθέτουμε πάλι 1 ποτήρι νερό.

- ανακατεύοντας διαρκώς, προσέχουμε μόλις τελειώνει το νερό να προσθέτουμε πάλι λίγο, σε φωτιά μέτρια.





- συνεχίζουμε να ανακατεύουμε αργά, με υπομονή . 
μόλις το ρύζι μαλακώσει, χωρίς όμως να γίνει λαπάς, κλείνουμε τη φωτιά, το κατεβάζουμε και προσθέτουμε προαιρετικά ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο . σκεπάζουμε γιά 3-4 λεπτά την κατσαρόλα, να πιεί το φαγητό όλο το υγρό του.

- ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ψιλοκομμένον άνιθο

 

- ραντίζουμε πάνω το τριμμένο τυρί





- και σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα, τρίβοντας πάνω φρέσκο πιπέρι.



πρόκειται γιά ένα πιάτο αληθινά ανοιξιάτικο, ιδέα δροσερή αν σας αρέσει το ρύζι με τα λαχανικά της εποχής μέσα, αγκινάρες και αρακά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μυρωδάτο άνιθο, το λεμόνι που ταιριάζει με όλ' αυτά τα υλικά και φυσικά το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, που τονώνει το πιάτο !



καλό
σε ό, τι κάνετε !






Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Κρέμα Καραμελέ σπιτική !

Κρέμα Καραμελέ σπιτική,
ψημένη στο φούρνο !

η συνταγή της θείας Δέσποινας

photos ερασι τέχνης


Αν σας αρέσει η κρέμα καραμελέ, να δοκιμάσετε να την φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, στον φούρνο.
Φυσικά υπάρχουν κρέμες "στιγμής" στο εμπόριο, ευκολία γιά τους εργαζόμενους, εταιρείες που χρησιμοποιούν καλά υλικά, ανακατέψτε και βάλετε στο ψυγείο να παγώσει... Όλοι το έχουμε κάνει κάποια στιγμή ! 
Γνώμη μου είναι, πως δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στη γεύση της "στιγμιαίας" κρέμ καραμελέ, με αυτήν που φτιάχνουμε μόνοι μας και την ψήνουμε στον φούρνο του σπιτιού μας !


Θα χρειαστούμε :

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ :
1 φλυτζάνι ζάχαρη
5 φλυτζάνια γάλα
6 ολόκληρα αυγά
βανίλια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ :

1,5 φλυτζάνι ζάχαρη

Σιδερένια κουπάκια, όπου ψήνουμε μέσα την καραμελέ.
Αν δεν έχουμε, μπορούμε να την βάλουμε στην αντικολλητική φόρμα του κέϊκ ή ακόμα και σε στρογγυλό αντικολλητικό ταψάκι.




- Σε τηγανάκι βάζω το 1,5 φλυτζάνι ζάχαρη με δυό κουταλιές νερό και 2-3 σταγόνες λεμόνι.
Ανακατεύω ως να γίνει καραμέλα (μην την αφίσετε να γίνει πολύ μαύρη...).

Προσεκτικά γιατί καίει, ρίχνω την καραμέλα στα σιδερένια φορμάκια ή στον πάτο και στα πλάγια της φόρμας μου.


- Βράζω το γάλα και ρίχνω μέσα τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Χτυπάω τα αυγά , τα ρίχνω λίγο- λίγο μέσα στο βραστό γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια, γιά να μην κόψουν. Χτυπάω λίγο ακόμα.

- Ρίχνω την κρέμα μέσα στις φόρμες με την καραμέλα.


- Στο ταψί του φούρνου μου βάζω 2-3 δάχτυλα νερό. Το βάζω στον φούρνο κι ακουμπάω προσεκτικά μέσα τα φορμάκια μου. Ψήνω έτσι, σε μπαιν μαρί, γιά 1 ώρα, στους 180'.


- Βγάζω τα φορμάκια απ' τον φούρνο και τ' αφίνω να κρυώσουν.

Το γλυκό τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο, απ' το ψυγείο.

Όταν θέλω να σερβίρω, βοηθάω λίγο γύρω γύρω με ένα μαχαίρι και τουμπάρω την κρέμα μέσα σε πιάτο.

Γίνεται ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ !


-

Καλήν επιτυχία, σε ό, τι κάνετε !
 




Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Ζελέ χαμομηλάκι με άγριο τριαντάφυλλο

Χαμομηλάκι με Άγριο Τριαντάφυλλο !

 Πανάλαφρο, δροσιστικό Ζελέ



η βασική συνταγή είναι της κυρίας Εύης Βουτσινά
την βρήκα στο Αθηνόραμα 

photos ερασι τέχνης
Θα χρειαστούμε :
 
2 φλιτζ. αφέψημα χαμομηλιού *
2 κ. σ. ζάχαρη
3 κ. γ. ζελατίνη σκόνη
1 κ. σ. πέταλα αγριοτριαντάφυλλου *

*σημειώνω :
- βγήτε σε έναν κήπο να κόψετε 1-2 τριαντάφυλλα
- μεγάλες φλυτζάνες με αφέψημα χαμομήλι


Πρώτα χώρισα τα πέταλα κι έκοψα το κάτω-κάτω λευκό μέρος τους, που είναι λίγο σκληρό.
 


Χαμομήλι υπάρχει σε φακελλάκια, μα νομίζω είναι καλύτερα να βράσουμε φρέσκο. Το φρέσκο έχει την αυθεντική μυρωδιά.




Ενώ το αφέψημα είναι ακόμα καυτό, διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη και τη ζελατίνη. 
Το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και μετά το ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα πέταλα. 






Βάζουμε το ζελέ στο ψυγείο και το αφήνουμε λίγες ώρες, μέχρι να στερεοποιηθεί.




Μετά το βγάζουμε και το χτυπάμε με το σύρμα, έτσι που να γίνει μικρά μικρά ψίχουλα. 
Το βάζουμε σε ποτήρι με ψηλό πόδι και το γαρνίρουμε με τα φυλλαράκια του δυόσμου.
 


Πρόκειται γιά μιά πρωτότυπη, πολύ δροσερή συνταγή.
Αν σας "ιντριγκάρουν" αυτές οι πρώτες ύλες, να την δοκιμάσετε !



Καλή Πασχαλιά εύχομαι, σε όλους !