Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

black forest - αυθεντική συνταγή

τούρτα black forest
photos
ερασι τέχνης

Θα χρειαστούμε :

- 30 γραμμάρια μαλακό, καλό βούτυρο
- 150 γραμ. ζάχαρη
- από 4 έως 6 αυγά (εγώ έβαλα 4)
- 30 γραμ. κακάο
- 150 γραμ. αλεύρι (έβαλα φαρινάπ)

- γλυκό του κουταλιού κεράσι ή βύσσινο με το σιρόπι του
(αν δεν έχετε σπιτικό, θα αγοράσετε ένα βαζάκι)
- ποτό kirsh αν έχετε, αλλιώς λικέρ βύσσινο (αυτό που φτιάχνουμε στον ήλιο, το καλοκαίρι) ή κονιάκ
- λίγη σπιτική μαρμελάδα, κατά προτίμηση κεράσι ή φράουλα (προαιρετική, αλλά καλό είναι να τη βάλουμε)˙η τρίτη μας προτίμηση θα είναι η μαρμελάδα βερίκοκο˙ αν δεν έχουμε ούτε αυτό, δεν πειράζει, ας μη βάλουμε.  

- 2 κουτάκια κρέμα morfat 
- μισή κούπα (τουλάχιστον) ζάχαρη άχνη
- ελάχιστο φρέσκο γάλα

- μιάμιση μεγάλη μαύρη κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη σε χοντρές φλοίδες.



Δεν είναι γλυκό δύσκολο στην εκτέλεση !

Θα γράψω πώς το έκανα, χωρίς να ξεφύγω από την πραγματική συνταγή.
Κάποια δευτερεύοντα πράγματα μπορείτε να τα προσαρμόσετε αν θέλετε, αρκεί να μην επηρεαστεί το τελικό καλό αποτέλεσμα. 


Προετοιμασία


Ξεκινάμε απ' τα κεράσια και τα βύσσινα.

Είχα από πέρυσι ελάχιστο βύσσινο και 1 βαζάκι φετινό γλυκό κεράσι˙τα έριξα και τα δυό μαζί μέσα σε ένα κατσαρόλι, να πάρουν μόνο μία βράση. προσέθεσα λίγο λικέρ (δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε σε ποτό...).
κατέβασα απ' τη φωτιά και το άφισα στην άκρη.

*μπορείτε να βάλετε μόνο κεράσι ή μόνο βύσσινο˙ το κεράσι είναι πιό γλυκό... το βύσσινο προσθέτει μιά παραπάνω οξύτητα, αλλά αν δεν το έχουμε, δεν πειράζει, η τούρτα θα γίνει το ίδιο ωραία ! 



πήρα μιά πιατέλα , την ράντισα καλά με ζάχαρη άχνη και την έβαλα να περιμένει στην άκρη.




στον τρίφτη έτριψα την κουβερτούρα και την έβαλα στο ψυγείο.


η σαντιγύ

στον κάδο του μίξερ έβαλα τις 2 morfat, 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη και λίγο φρέσκο γάλα. χτύπησα καλά κι έγινε μιά σαντιγύ αφράτη, όχι σφιχτή, χωρίς κόμπους μέσα. την έβαλα να περιμένει στο ψυγείο. 


το παντεσπάνι

έβαλα μέσα στον κάδο του μίξερ το βούτυρο να χτυπηθεί με τα 150 γραμ. ζάχαρη.
1 - 1 προσέθετα τα 4 αυγά, χτυπώντας διαρκώς,
κατόπιν το κακάο,
τέλος το αλεύρι.

έντυσα ένα μέτριο στρογγυλό ταψάκι με αντικολλητική λαδόκολα,
έριξα μέσα τον χυλό
και το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο, να ψηθεί στους 200', γιά 40 περίπου λεπτά (θα βυθίσετε μέσα ένα μαχαίρι, που πρέπει να βγεί στεγνό).

το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφίνουμε λίγο να κρυώσει και να "σταθεί"






κατόπιν, με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, ή καλύτερα με σπάγγο το κόβουμε προσεκτικά, οριζόντια στη μέση. τώρα έχουμε 2 κομμάτια.







η συναρμολόγηση του γλυκού

τοποθετούμε την βάση της τούρτας (τον πάτο) μέσα στην πιατέλα με την άχνη, που είχαμε ετοιμάσει.
με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε σιρόπι από την κατσαρόλα με τα κεράσια και βρέχουμε αρκετά το παντεσπάνι.






από πάνω, με μιά σπάτουλα στρώνουμε μιά στρώση μαρμελάδα.
(έστρωσα την  μαρμελάδα άγριας φράουλας) .





βγάζουμε την σαντιγύ απ' το ψυγείο και στρώνουμε μιά καλή στρώση πάνω στην μαρμελάδα.

παίρνουμε με το χέρι μας κεράσια και βύσσινα (χωρίς ζουμιά) και στρώνουμε αρκετά πάνω στη σαντιγύ.

με την χούφτα μας σκορπίζουμε από πάνω μιά στρώση τριμμένη κουβερτούρα.





με μεγάλο κουτάλι βρέχουμε καλά και το δεύτερο παντεσπάνι με το σιρόπι.

παίρνουμε προσεκτικά το δεύτερο παντεσπάνι και σκεπάζουμε την τούρτα.





ντύνουμε καλά απ' έξω όλην την τούρτα (και στα πλάγια) με την λευκή σαντιγύ.

με το χέρι μας παίρνουμε πάλι αρκετά κεράσια ή βύσσινα ή και τα δυό (χωρίς ζουμιά) και σκορπάμε επάνω στη σαντιγύ.

με τη χούφτα μας παίρνουμε την χοντροτριμμένη κουβερτούρα και την ρίχνουμε γύρω και από πάνω.

είναι έτοιμη η  black forest !





τα παντεσπάνια σοκολάτας είναι υγρούτσικα κι έχουν την μυρωδιά του ποτού, 
η βάση έχει πλούσια γεύση από την μαρμελάδα, 
τα βύσσινα και τα κεράσια έχουν την δική τους φρουτένια οξύτητα, 
η σαντιγύ είναι αφράτη κι ελαφριά, 
η σοκολάτα ... χαρίζει ! 

αν μπορείτε, φτιάξτε την μιά μέρα πριν, και βάλτε την στο ψυγείο να "τραβήξει"








να είναι καλό

ό, τι φτιάχνετε !





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου