Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

μουσακάς

ο καλοκαιρινός, εθνικός μας μουσακάς !

photos
ερασι τέχνης



Γιά ένα μεγάλο ταψί φούρνου θα χρειαστούμε :

8 έως 10 μελιτζάνες φλάσκες
ελαφρύ ηλιέλαιο γιά το τηγάνισμα της μελιτζάνας

3/4 μοσχαρίσιο κιμά
λίγο ελαιόλαδο γιά τον κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ή 2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί ντοματάκια
αλάτι, πιπέρι, μιά πρέζα ζάχαρη

και γιά την μπεσαμέλ

10 κ.σ. φυτικό βούτυρο 
10 κ.σ. αλεύρι
γάλα όσο πάρει (πάνω από 1 λίτρο)
2 αυγά
προαιρετικά μοσχοκάρυδο και τριμμένο τυρί



Παίρνουμε μία μία τις μελιτζάνες και με ένα κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε αρκετή από την εξωτερική μαύρη φλοίδα τους.

Κατόπιν τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες (όχι πολύ λεπτές).

Έχουμε κοντά μας μιά λεκανίτσα, την γεμίζουμε με νερό, ρίχνουμε μέσα αλάτι και τις κομμένες φέτες μελιτζάνες. Τις αφίνουμε λίγη ώρα βουτηγμένες στο αλατόνερο.
Αυτό το κάνουμε, γιατί συχνά οι μελιτζάνες είναι πικρές. Έτσι, με το νερό και το αλάτι τις ξεπικρίζουμε.

Στη συνέχεια, τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι να στραγγίξουν απ' τα νερά.


Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε ηλιέλαιο , στρώνουμε μέσα μιά στρώση μελιτζάνες κι αρχίζουμε να τηγανίζουμε.

Εδώ ανοίγω παρένθεση, γιά να σημειώσω :

- Πολλές νεώτερες συνταγές, στοχεύοντας σε πιό υγιεινή διατροφή, προτείνουν να ψήσουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο, αντί να τις τηγανίσουμε.
Το ακούω με προσοχή, φυσικά όποιος θέλει θα το κάνει, αλλά εγώ προτείνω τηγάνισμα.
Θαρρώ, ότι η μελιτζάνα γιά να νοστημίσει χρειάζεται τηγάνι.
Εξάλλου, πόσες φορές μέσα στο καλοκαίρι θα φτιάξουμε σπιτικό μουσακά και θα περιπέσουμε στο ... ανθυγιεινό αμάρτημα της τηγανητής μελιτζάνας; Πάνω από ΜΙΑ φορά ; ! 




Τηγανίζοντας ελαφρά τις μελιτζάνες (αυτή είναι και η πιό κοπιαστική φάση του μουσακά), έχουμε δίπλα μας ένα ταψάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας, όπου τοποθετούμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες γιά να στραγγίζουν το λάδι τους.

Όταν το τηγάνισμα της μελιτζάνας τελειώσει, παίρνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε μιά στρώση σε όλον τον πάτο του.



Το αφίνουμε λίγο στην άκρη και ετοιμάζουμε τον κιμά.

Σε βαθύ τηγάνι κόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι, το γυρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε εκεί μέσα και τον κιμά, ψιλοκόβουμε το σκόρδο, γυρίζουμε λίγο, ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μιά στάλα ζαχαρίτσα κι αφίνουμε λίγο, να ψηθεί ο κιμάς.

Όταν τελειώσει κι αυτό, στρώνουμε τον κιμά στο ταψί, πάνω απ' τις μελιτζάνες.



Συνεχίζουμε στρώνοντας τις υπόλοιπες μελιτζάνες πάνω από τον κιμά.

* Αν μας αρέσει - ή αν μας λείψουν λίγες μελιτζάνες -, μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με τηγανητές πατάτες, κομμένες σε φέτες.



Αφίνουμε το ταψί γιά λίγο στην άκρη και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.


Σε κατσαρόλι βάζουμε να λυώσει το βούτυρο, 
ρίχνουμε κατόπιν το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα διαρκώς, ως να ενωθούν τα δυό υλικά,
κι ύστερα αρχίζουμε λίγο λίγο να προσθέτουμε όσο γάλα χρειαστεί,
ανακατεύοντας με το σύρμα ασταμάτητα και βαθειά,
ως να γίνει μιά ωραία κρέμα, καθόλου σφιχτή. Αυτό θα πάρει λίγα λεπτά.

Τραβάμε την κρέμα απ' τη φωτιά, την αλατοπιπερώνουμε, αν θέλουμε τρίβουμε μέσα και λίγο μοσχοκάρυδο,
χτυπάμε σε πιάτο 2 αυγά και τα ρίχνουμε στην μπεσαμέλ ανακατεύοντας συνέχεια,
αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα και λίγο τριμμένο τυρί.

Τέλος, ρίχνουμε την μπεσαμέλ στο ταψί μας -να πάει παντού-
και φουρνίζουμε (επιτέλους!) τον μουσακά, στους 200', γιά μιά ώρα, ως να ψηθεί καλά από πάνω η κρέμα.

Κλασικό, παραδοσιακό και πεντανόστιμο φαγάκι είναι, μα μπελαλίδικο.
Γι αυτό στα σπίτια σήμερα δεν είναι συχνό. 
Μπορούμε να το φτιάξουμε σε ένα γιορτινό τραπέζι ή κάποια φορά σαν ωραίο φαγητό της Κυριακής !





να είναι καλό
ό, τι φτιάχνετε !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου