Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

chatney δαμάσκηνο

chatney

- σαν το καλό κρασί, το chatney θέλει κι αυτό τον χρόνο του...-
photos
ερασι τέχνης




Η βασική ιδέα chatney, 
είναι ένα ανακάτεμα από φρούτα ή λαχανικά -ή και τα δύο μαζί-, στα οποία προσθέτουμε μπαχαρικά και ζάχαρη, τα βράζουμε μέσα σε ξύδι, ως να πάρουμε τελικά σε υφή μιά μαρμελάδα.

Η μαρμελάδα αυτή, μάλλον γλυκόξινη, ταιριάζει πολύ καλά με τα λευκά κρέατα και τα πουλερικά,
γιά παράδειγμα μπορούμε να την σερβίρουμε δίπλα σε φέτες από ψητό χοιρινό, 
σε φέτες από ψητή γαλοπούλα, κοτόπουλο ή κυνήγι,
με καπνιστά αλλαντικά και λουκάνικα,
κάποιοι συνοδεύουν με αυτήν και ψάρια
κάποιοι και συκώτι.

Πρόκειται γιά Βρετανική σπεσιαλιτέ, φερμένη φυσικά από τα χρόνια της αποικιοκρατίας στις Ινδίες.


Οι γνώστες λένε
ότι γιά να πετύχει σωστά ένα chatney υπάρχει κανόνας :

γιά κάθε 1 κιλό φρούτα ή λαχανικά -ή και τα δυό μαζί-, 

- καλό είναι (όχι υποχρεωτικό!) τα 250 έως 350 γραμμάρια να είναι αποξηραμένος καρπός 
(γιά παράδειγμα, όταν φτιάχνουμε chatney με φρέσκα σύκα, στο κιλό, τα 250 - 350 γραμ να είναι ξηρά σύκα) 

- περίπου 20 ml ξύδι (πολλοί χρησιμοποιούν ξύδι από μήλο)

- περίπου 200 γραμ ζάχαρη (πολλοί χρησιμοποιούν καστανή ζάχαρη ή και πετιμέζι)   

- 1 κουταλάκι του καφέ αλάτι

- τουλάχιστον 1 κουταλάκι του καφέ μπαχαρικά 


Υπάρχει και άποψη που λέει, 
ότι τα αυθεντικά chatneys περιέχουν όπωσδήποτε μιά καλή ποσότητα από φρέσκια πράσινη, καυτερή πιπερίτσα.


Η εμπειρία λέει, 
ότι στα περισσότερα chutneys φρούτων ταιριάζει πολύ καλά το κρεμμύδι.


Οι Βρετανοί θέλουν το chutney να ωριμάζει τουλάχιστον γιά δυό μήνες, πριν ανοίξουμε το βάζο γιά κατανάλωση. Η γεύση από το ξύδι με τον καιρό απαλύνεται, τα αρώματα γίνονται πιό λεπτά...
Σαν το καλό κρασί, λένε, το chatney θέλει κι αυτό τον χρόνο του...




Όλα τα παραπάνω, 
διότι τις προάλλες βρέθηκα σε περβόλι, απ' όπου μάζεψα 





Βρήκα πρώτα κάτι μικρά, άγρια, στρογγυλά δαμασκηνάκια, σαν κεράσια είναι,
γι αυτό τα μεταχειρίστηκα καθώς ακριβώς τα   








κι έπειτα βρήκα κι έκοψα δαμάσκηνα κανονικά (μαζί κι ένα αχλάδι), ώριμα φρούτα, με τα οποία έφτιαξα το chatney δαμάσκηνο :



- πρώτα έβαλa στο multi κι έκανα σκόνη :
έναν αστεροειδή γλυκάνισο
ελάχιστους σπόρους κάρδαμο
ελάχιστους σπόρους γλυκάνισο

όταν αυτό έγινε σκόνη, πρόσθεσα μέσα φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 

λίγη σκόνη γαρύφαλλο,
λίγη σκόνη κανέλα,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά (μπούκοβο)

κι άφισα γιά λίγο τα μπαχαρικά στην άκρη.



- έπλυνα τα δαμάσκηνα και τα έκοψα κομματάκια μέσα σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι


- μέσα στο ίδιο τηγάνι έκοψα σε φετάκια ένα μεγάλο, ξηρό κρεμμύδι


- ψιλοέκοψα από πάνω δυό σκελίδες σκόρδο


- έριξα πάνω περίπου 200 γραμ καστανή ζάχαρη 


- μισό κρασοπότηρο πετιμέζι


- αρκετό ξύδι από μήλο


- και τα μπαχαρικά.




Έφερα σε βρασμό, κατόπιν χαμήλωσα τη φωτιά ίσα να βράζει, ανακάτευα συχνά με ξύλινη κουτάλα



πήρε γύρω στην μισή ώρα, σιγοβράζοντας να γίνει μιά ωραία μαρμελάδα.

στο μεταξύ είχα αποστειρώσει στον φούρνο βαζάκια, 
έβαλα την καυτή μαρμελάδα στα καυτά βάζα (αυτή είναι δουλειά που χρειάζεται ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ !)
έκλεισα σφιχτά, τα γύρισα ανάποδα και τα άφισα έτσι να κρυώσουν ως την επόμενη μέρα.

η γεύση του είναι πολύ καλή




θα ακολουθήσω τη συμβουλή και θα αφίσω το chutney να ωριμάσει στο ψυγείο τουλάχιστον γιά δυό μήνες, πριν το ανοίξω.




καλό σε ό, τι κάνετε !







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου