Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

chutney φρέσκο σταφύλι, σταφίδα

chutney σταφυλιού, φρέσκια σταφίδα μαύρη

photos
ερασι τέχνης

με φίλεψαν φρέσκια σταφίδα μαύρη, μόλις κομμένη από αμπελάκι.
την δοκίμασα, την καμάρωσα μιά ολόκληρη μέρα, σγουρή, γλυκειά και τσουπωτή 
κι ύστερα είπα να φτιάξω μ' αυτήν μιά μαρμελάδα, που θα συνοδεύει τον χειμώνα ψητά τυράκια

μαρμελάδα σταφύλι  έχουμε ξαναφτιάξει. την κλασική μαρμελάδα, σταφύλι και ζάχαρη.
αυτήν εδώ την σταφιδούλα, θα την φτιάξουμε αλλιώς, κατά τον τρόπο του εγγλέζικου chutney .


πρώτα της έβγαλα τα κοτσανάκια, χώρισα ρώγα ρώγα, την έβαλα σε ένα μπωλ και την έπλυνα.






κατόπιν την έβαλα μέσα σ΄ένα σε βαθύ τηγάνι.

πρόσθεσα μέσα μιά χούφτα φρέσκο σταφύλι ξανθή σταφίδα χοντροκομμένη,
έκοψα σε φετούλες δυό ξερά κρεμμύδια,
έτριψα φρέσκο πιπέρι,
έριξα μιά πρέζα αλάτι,
ελάχιστη ζάχαρη (δεν είχα καστανή, έτσι έβαλα λευκή),
μιά πρέζα κανελογαρύφαλλα,
μισό κρασοπότηρο πετιμέζι,
αρκετό ξύδι
και μία σκόνη που έφτιαξα, τρίβοντας στο multi ελάχιστους σπόρους γλυκάνισο, έναν αστεροειδή γλυκάνισο και ελάχιστους σπόρους κάρδαμο.

σκέφτηκα ότι δεν θα μου ταίριαζε με το σταφύλι η γεύση του σκόρδου, μήτε η καυτερή πιπεριά, έτσι, σκόρδο και μπούκοβο δεν έβαλα.




το έφερα σε βρασμό και χαμήλωσα αρκετά τη φωτιά.
πήρε περίπου 40', ως να πάρει τη μορφή της μαρμελάδας.

τελειώνοντας, δεν άντεξα στον πειρασμό, κι έστιψα μέσα ένα ολόκληρο λεμόνι.

στο μεταξύ αποστείρωσα βαζάκια, έβαλα μέσα το καυτό chutney και τ' άφισα γυρισμένα ανάποδα ώσπου να κρυώσουν.

θα ακολουθήσω τη συμβουλή που λέει "άστο στο ψυγείο να ωριμάσει τουλάχιστον γιά δυό μήνες"

και σκέφτομαι ότι θα μας συντροφέψει κοντά στα Χριστούγεννα...



καλό σε ό, τι κάνετε !



Υ. Γ.

μας ήρθε η παρακάτω χρήσιμη ενημέρωση
γιά το ΕΘΝΙΚΟ μας προϊόν, 
την Κορινθιακή σταφίδα :



Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
Από κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά,αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη, παρατηρείται θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών και στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
Μάθετε περισσότερα εδώ:
https://greekraisins.wordpress.com/
https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
http://goo.gl/GdRG1R










2 σχόλια:

  1. Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
    Από κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά,αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη, παρατηρείται θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών και στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
    Μάθετε περισσότερα εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ γιά την επικοινωνία και γιά τις καλές πληροφορίες που μας δίνετε.

    Επιτρέψτε να αναρτήσω την παράγραφο γιά το εθνικό μας προϊόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή