Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

συκώτι alla veneziana

.
Μοσχαρίσιο συκώτι - Βενετσιάνικω τω τρόπω
.
.

Fegato alla veneziana


παραδοσιακή Ιταλική συνταγή
.
.
φωτογραφίες
ερασι τέχνης

.
.
υλικά που χρειαζόμαστε :
.
- μοσχαρίσιο συκώτι
- μερικά ξερά κρεμμύδια
- ελαιόλαδο
- μαϊδανό
- ξύδι απλό ή balsamico
- προαιρετικά 1 φύλλο δάφνης
και κατά παράβασιν της συνταγής (!) - ψιλοκομμένο σκόρδο
.
.

.
πρώτα καθαρίζω τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβω ροδέλλες, όχι χοντρές.
.

.
κόβω σε λεπτά μπαστουνάκια το συκώτι
.

.
σε τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο και τηγανίζω τα κρεμμύδια γυρίζοντας τα, ως να καραμελώσουν, χωρίς να μου καούν.
ρίχνω μέσα και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, χωρίς να καεί κι αυτό... (το σκόρδο δεν είναι στη βασική συνταγή, αλλά το βάζω γιατί θαρρώ ότι πηγαίνει...)
.

.
με τρυπητή κουτάλα αποσύρω τα κρεμμύδια όταν καραμελώσουν, τα βάζω σε ένα πιάτο και στο ίδιο λάδι ρίχνω το συκώτι, να ψηθεί
.

.
το σκεπάζω, το ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα, το γυρίζω αργά απ' όλες τις πλευρές γιά λίγη ώρα, ως να σιγοψηθεί.
αν θέλω, προσθέτω ένα φύλλο δάφνης.
όταν το συκώτι ψηθεί, το σβύνω με ξύδι (το ξύδι σπάει τη μυρωδιά και το γλυκαίνει), το αφίνω να πάρει 2-3 βράσεις με το ξύδι,
ρίχνω μέσα τα καραμελλωμένα κρεμμύδια και ανακατεύω απαλά.
το σκεπάζω κι αφίνω λίγο ακόμα σε χαμηλή φωτιά, ως να αναμιχθούν τα αρώματα.
.

.
όταν το φαγάκι δέσει και είναι έτοιμο
σβύνω τη φωτιά
το πασπαλίζω από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊδανό
το σκεπάζω γιά λίγο να αναμίξει τα αρώματά του
και το σερβίρω ζεστό με τηγανιτές πατάτες ή πουρέ ή με μιά δροσερή σαλάτα !
.


.
.
το φαγητό θέλει κοντά κι ένα κόκκινο ζεστό κρασάκι
.
.
.
.
σας εύχομαι
καλήν επιτυχία !
.
.
.
.
.
.

7 σχόλια:

  1. κλασσική τέλεια συνταγή, η γλύκα των κρεμμυδιών ταιριάζει τοσο πολύ με το συκώτι και το μπαλσάμικο έρχεται να με αποτελειώσει! Δυστηχώς δεν έχω βρει ακομη συκώτι εδώ.. Μολις βρώ όμως...
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως ήξερες ότι σήμερα θα φτιάξω συκώτι;;
    Πάω να μου βγάλουν πρώτα το δικό μου συκώτι στο λογιστή κι επιστρέφω για μελέτη και μαγείρεμα.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχεδόν κάθε Παρασκευή αγοράζω λίγο συκώτι από το χασάπη μου και το βάζω στο φούρνο με λίγο λάδι αλάτι πιπέρι και ρίγανη!!
    Αυτή την Παρασκευή θα "ταξιδέψω" στη Βενετία!!!!
    Με ξεσήκωσες :))
    Φιλιά
    Καλημέρα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το συκώτι μαγειρεύτηκε σήμερα, εμείς το συνοδεύσαμε με μια σαλάτα ταμπουλέ άρεσε πολύ σε όλους.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @
    Eri,
    εκείνο το
    Xanthi - Athens - Toronto σου,
    μπορεί να τσακίσει άνθρωπο...

    κάποτε επρόκειτο να φύγω γιά εγκατάσταση στο
    Saskatchewan !

    να είσαι πάντα καλά :)

    σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @
    Ξανθούλα,
    συναντώνται τα μεγάλα πνεύματα :)

    θα μπω τώρα να δω το ταμπουλέ.

    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @
    gvarvakis,

    χαίρομαι αλήθεια, αν κάτι σας άρεσε :)

    το επόμενο που θα φτιάξω
    θα είναι με λαδάκι, αλατοπίπερο και ρίγανη στο φούρνο !

    φιλιά
    καληνύχτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή