Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

κλασσικό, Γαλλικό soufflé

.
Σουφλέ
.
φωτογραφίες
ερασι τέχνης
.
.

..
.
ένα ελαφρύ, ντελικάτο φαγητό, που στέκει μιά χαρά σαν πρώτο πιάτο, μα αν είστε του απλού φαγητού, αν σας αρέσουν οι κλασσικές ιδέες της Γαλλικής κουζίνας και τα soufflés, μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι σας γιά κύριο μεσημεριανό, γιά βραδυνό ή φυσικά γιά όποια ώρα θέλετε...
.
εκείνο που πρέπει να ξέρουμε γιά το soufflé, είναι ότι αυτό είναι ένα πιάτο, που ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ! πάει να πει, κάθονται πρώτα όλοι στο τραπέζι και μετά κλείνουμε το φούρνο και το κατεβάζουμε.
το παρουσιάζουμε αμέσως - πριν "πέσει", φουσκωτό και ροδοψημένo.
.

.
τα soufflés, μας λύνουν ένα πρόβλημα. διαχειριζόμαστε ωφέλιμα τα υλικά που έχουν ξεμείνει στην κουζίνα και στο ψυγείο μας. είπαμε, τίποτα δεν πετάμε, μα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε χρήσιμα το κάθε υλικό, που περισσεύει στο σπίτι.
.
.

είχα στο ψυγείο ένα περίπου κιλό κολοκυθάκια που στέκονταν...
έβαλα λοιπόν να φτιάξω στα γρήγορα ένα soufflé.
.
.
.
χρειάστηκα :
1 περίπου κιλό κολοκυθάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγον άνιθο
λιγάκι λάδι γιά το σωτάρισμα
4 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
γάλα γιά την μπεσαμέλ
4 αυγά (χώρια οι κρόκοι από το ασπράδι)
τυρί φέτα
μιά στάλα τριμμένο τυρί
.
.
.
πρώτα τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα αφίνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν τα υγρά τους.
.
ρίχνω το λάδι σε κατσαρολάκι, ψιλοκόβω μέσα τα φρέσκα κρεμμύδια και τα γυρίζω λίγο να σωταριστούν. προσθέτω τα τριμμένα κολοκύθια και τον άνιθο.
τα αφίνω να πιούν τα υγρά τους.

.

.
σε άλλο κατσαρολάκι βάζω τις 4 κουταλιές βούτυρο να κάψει, προσθέτω το αλεύρι και γυρίζω να ενωθούν.
ρίχνω λίγο - λίγο και το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια σε σιγανή φωτιά, ως να γίνει η μπεσαμέλ μιά ομοιογενής κρέμα.
.
την αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω μέσα έναν - έναν τους κρόκους των αυγών, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα.
.
αλατοπιπερώνω.
.

.
ανακατεύω το μίγμα του κολοκυθιού με την μπεσαμέλ.
.
τρίβω μέσα φέτα. αναμιγνύω καλά.
.
χτυπάω τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγγα. με ξύλινη κουτάλα μεταφέρω την μαρέγγα μέσα στο υπόλοιπο μίγμα και ανακατεύω με πολύ απαλές κινήσεις, η κουτάλα από κάτω προς τα πάνω.
.

.
βουτυρώνω ένα σκεύος βαθουλό γιά σουφλέ και ραντίζω τον πάτο του με λίγο τριμμένο τυράκι.
.

.
ρίχνω το μίγμα στο σκεύος, ραντίζω κι από πάνω, αν θέλω, με τριμμένο τυράκι.
φουρνίζω στους 200' , σε ζεσταμένο φούρνο, τουλάχιστον γιά 1/2 ώρα.
.

.
στη 1/2 ώρα (όχι νωρίτερα !) ανοίγω τον φούρνο. το σουφλέ πρέπει νάχει φουσκώσει. αν είναι ροδοκόκκινο το κατεβάζω, αν όχι το αφίνω λίγα λεπτά ακόμα.
σερβίρω αμέσως.
.
.
.
* αν η διαδικασία με τη μαρέγγα σας δυσκολεύει, μην την κάνετε έτσι.
μπορείτε να ανακατέψετε στη μπεσαμέλ ολόκληρα τα αυγά, κρόκο και ασπράδι μαζί.
το τελικό αποτέλεσμα θα είναι περίπου το ίδιο...
.
.
.
.
εύχομαι
ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
στο σουφλέ σας !
.
.
.
.
.
.





4 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραίο και τέλεια φωτογραφία! Εγώ ξέρω ότι αν πασπαλίσεις και το σκέυος με τριμμένο τυρί, παρμεζάνα πχ τότε φουσκώνει πιο δυναμικά και στέκεται καλύτερα.. δεν πέφτει λέει.. δεν το έχω δοκιμάσει όμως...
    Ευκαιρία!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, η φωτογράφιση του σουφλέ παραμένει δύσκολη για τους επαγγελματίες φωτογράφους φαγητών.Αλλά τι σημασία έχει η φωτογράφιση;;η νοστιμιά μετράει.
    Καλημέρα θα τα πούμε από Δευτέρα φεύγω αύριο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    Oct 24, 2011 03:47 PM


    καλώς την !

    έχεις δίκιο, Eri,
    πρέπει να ρίχνουμε και στη βάση τριμμένο τυράκι,
    όχι ότι δεν "πέφτει", αλλά γίνεται καλύτερο... απλά, ξέχασα να το κάνω
    καθώς και να το γράψω...

    σε καληνυχτίζω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    Oct 25, 2011 02:34 AM

    Ξανθούλα,
    καλά να περάσεις, όπου κι αν πας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή