Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

μουστοκούλουρα τραγανά

.
Μουστοκούλουρα
υπάρχουν δυό λογιώ. Τα μαλακά - αφράτα και τα τραγανά.
αυτή εδώ η συνταγή είναι γιά τραγανά κουλουράκια, που τα πλάθουμε βέβαια με τα δυό χεράκια, και που ο φούρνος θα τα ψήσει, και το σπίτι θα μυρίσει κ.τ.λ, κ.τ.λ ...
.
.
φωτογραφίες
ερασι τέχνης
.


τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :
.
1 φλυτζάνι μούστο (εγώ έβαλα ενάμιση)
1 φλυτζάνι καλό ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι κονιάκ (προαιρετικά)
μαύρη σταφίδα ( προαιρετικά)
μιά πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
1 περίπου κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως πάρει παραπάνω)
.

.
σε λεκάνη βάζουμε τον μούστο, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το αλατάκι, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
ανακατεύουμε, να ενωθούν καλά τα υλικά.
κρατάμε το φλυτζάνι με τον χυμό πορτοκάλι πάνω απ' αυτό το μείγμα, ρίχνουμε μέσα στο πορτοκάλι τη σόδα κι ανακατεύουμε γερά. η σόδα αφρίζει με τον χυμό πορτοκαλιού και χύνονται και τα δυό στη λεκανίτσα με το μούστο.
κατόπιν προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε, ως να γίνει μιά λεία, ομοιόμορφη ζύμη.
αν θέλουμε, προσθέτουμε στη ζύμη και σταφίδες.
.

.
παίρνουμε μικρά κομματάκια από τη ζύμη και με τα χέρια μας πλάθουμε κουλούρια στο σχήμα που θέλουμε.
.

.

.

.
στρώνουμε στη λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε πάνω τα κουλουράκια και τα ψήνουμε σε θερμασμένο φούρνο, στους 200' γιά 25' περίπου λεπτά.
.

.

.
.
.
μοσχοβόλησε το σπίτι κανελλογαρύφαλλο !
.
.
και του χρόνου
με υγεία
σας εύχομαι !
.
.
.
.

.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα καλημέρα!!!εγώ θέλω από εκείνα στο δεύτερο ταψί, έχουν κάτι τις καλλιτεχνικό.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    κι εμένα εκείνο το σχέδιο μ' αρέσει :)

    να την χαίρεσαι !
    να έχει καλή ζωή, με υγεία και αγάπη !

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή