Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

ελιές σπιτικές

.
I.

.
η πρώτη ελιά
φυτεύτηκε από την Αθηνά
στην Ακρόπολη









.
μπροστά στο Ερεχθείο
η ιερά ελαία της Αθηνάς
.

.
φωτό

ερασι τέχνης
.
.
ευλογημένος ο καρπός,
παντού στην Ελλάδα
.
.
.

από μήνα Οκτώβρη αρχίζει σιγά - σιγά η συγκομιδή της ελιάς, που συνεχίζεται γιά όλο το φθινόπωρο.
.
χτες μάζεψα τις πρώτες φετινές ελιές, στα Μεσόγεια.
τις έκοψα μιά - μιά με το χέρι, μόλις δύο κιλά, πράσινες, αγουρωπές.
αργότερα, θα μαζέψω κι άλλες, μα θα περιμένω να μαυρίσουν πρώτα , ίσως γύρω στο τέλος Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη.
.
κανονικά οι πράσινες ελιές γίνονται τσακιστές, μα έχω κάνει τσακιστές παλιότερα και είδα ότι συντηρούνται μονάχα γιά λίγες μέρες. σαπίζουν πολύ γρήγορα.
από πέρυσι λοιπόν ( φτιάχνω ελιές ) δεν τις τσακίζω, γίνονται έτσι μιά χαρά και διατηρούνται περισσότερο.
απλά, οι ατσάκιστες θέλουν περισσότερο χρόνο γιά ξεπίκρισμα.
.
.
έτσι, αυτά τα δυό κιλά πράσινες ελιές, τις ξέπλυνα κάτω απ' τη βρύση και τις έβαλα σε λεκάνη με μπόλικο νερό να ξεπικρίσουν.

φωτό

ερασι τέχνης

.
νερό θα τις αλλάζω δυό φορές την ημέρα, γιά δέκα περίπου μέρες.
στις δέκα μέρες δοκιμάζω μία, να δω αν έφυγε η πικρίλα.
αν χρειαστεί, τους αλλάζω νερά γιά δυό - τρείς μέρες ακόμα.
.
μετά, φτιάχνω άρμη.
η άρμη γίνεται με χοντρό αλάτι. γιά κάθε 1 κιλό ελιές χρειάζεται 100 γραμ. αλάτι και νερό όσο να τις σκεπάζει.
ξέρουμε ότι η άρμη είναι σωστή, αν βάλουμε μέσα ένα αυγό (ολόκληρο με το τσόφλι) κι αυτό αφίνει έξω απ' το νερό επιφάνεια σαν ένα δίφραγκο περίπου.
.
θα αφίσω τις ελιές δυό μέρες στην άρμη.
μετά
θα τις ξεπλύνω καλά απ' το αλάτι, θα τις αλείψω για 2-3 ώρες με ξύδι, μετά θα τις αλείψω με λάδι μέσα στη λεκανίτσα και μετά θα τις βάλω σε γυάλα με λαδόξυδο.
.
τις ελιές τις έκανα ακριβώς έτσι πέρυσι και βγήκαν πολύ καλές.

.

φωτό

ερασι τέχνης

.
αν τις φτιάξετε,
σας εύχομαι
καλήν επιτυχία !







6 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!
    Εγώ τις περιμένω να μαυρίσουν και με τον ίδιο περίπου τρόπο φτιάχνω πολλές για όλο το χρόνο. Ακόμα έχω περσινές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    γράψε μου Ξανθούλα,
    αν υπάρχει καλύτερος τρόπος...

    μερικά χρόνια πριν, τις τσάκιζα, αλλά μαλακώνανε πολύ και γρήγορα σαπίζανε...

    μου αρέσουν και οι πράσινες γιατί έχουν μιάν αψάδα
    την ελαφριά πικρίλα του "φρέσκου"

    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου έστειλα mail μόλις βρω και μια άλλη εκδοχή θα σου γράψω
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω τις τσακιστες τις διατηρω σε ηλιελαιο και στο ψυγειο.ειναι πιο νοστιμες.αφου τισ ξεπικριζω αχαραχτες τις βαζω σε αλμη σε κιουπι.οταν θελω παιρνω καθε φορα περιπου 1 κιλο τισ τσακιζω με μια πετρα και τις βαζω σε λαδι με ριγανη και δαφνη στο ψυγειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή