Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Χορτόσουπα

.
Χορτόσουπα
ή
Λαχανόσουπα
.
photo
ερασι τέχνης
.

.
πολύ καλές είναι όλες οι σούπες στο χειμωνιάτικο κρύο !
.
σούπα βραστό (μοσχάρι)
κοτόσουπα
σούπα γιουβαρλάκια
σούπα ποδαράκια ή πατσάς
ψαρόσουπα και φυσικά
χορτόσουπα ή λαχανόσουπα !
.
.
σας μεταφέρω εδώ ένα μικρό, σχετικό απόσπασμα από το έργο
του Λόπε ντε Βέγκα : Φουέντε Οβεχούνα,
σε μετάφραση και διασκευή του Ν. Γκάτσου, εκδ. ΠΑΤΑΚΗ
σελ. 15
.
.
ΛΑΟΥΡΕΝΘΙΑ
.
"Άκου να σου πω, Πασκουάλα ! Μπορεί να είμαι χαζή σαν κοτόπουλο, μα δεν κάνω γιά τα δόντια της αφεντιάς του. Είναι πολύ γελασμένος αν νομίζει ότι θα με θαμπώσει με κάτι τέτοια.
Καλύτερα να βάνω το πρωί στη φωτιά ένα κομμάτι λαρδί και να κάθομαι να το τρώω μ' ένα ξεροκόμματο, ή το μεσημεράκι να ρουφάω ένα πιάτο λαχανόσουπα με μπόλικο λάδι και πιπέρι, και να κοπανάω από πάνω και μιά κούπα κρασί από τ΄αμπέλια της μάνας μου, κι ύστερα, το βραδάκι, πριν κοιμηθώ, να μασουλάω ένα τσαμπί σταφύλι με λίγο γιδίσιο τυρί, και να πηγαίνω στο κρεβάτι μου μουρμουρίζοντας "μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν" - παρά να κάθομαι να πιστεύω τον κάθε κατεργάρη με τις ψευτιές και τις κοροϊδίες του ! Ή δεν τους ξέρω, θαρρείς, τους άντρες ; Όλοι τα ίδια κάνουν ! Μας παίρνουν από πίσω, μας αραδιάζουν γλυκόλογα, μας φορτώνουν του κόσμου τους μπελάδες - κι άμα περάσουνε μιά νύχτα μαζί μας, το πρωί μας βαριούνται κι ούτε γυρίζουν πιά να μας δούν !"
.
.
.
αυτά, περί την λαχανόσουπα,
που μπορούμε φυσικά να την φτιάξουμε σχεδόν με ό, τι λαχανικό έχουμε στο σπίτι...
.
εγώ έβαλα αρκετό νερό στην κατσαρόλα, κι έριξα μέσα καθαρισμένα καρότα, πατάτες, δυό ξερά κρεμμύδια, ένα πράσο, μιά ολόκληρη φρέσκια ντομάτα, σέλινο, λαδάκι κι αλατοπίπερο.
αν έχετε και λάχανο και κολοκύθι ταιριάζουν πολύ καλά.
.
όταν τα λαχανικά βράσουν και μαλακώσουν τα βγάζω απ' την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνω στο μπλέντερ με ελάχιστο ζουμάκι.
τα αλέθω να γίνουν χυλός (χωρίς κομμάτια μέσα) τα ξαναρίχνω στο ζωμό της κατσαρόλας, ρίχνω και λίγη σπιτική μανέστρα και τα βράζω μαζί.
όταν η σούπα χυλώσει και κλείσω τη φωτιά, προσθέτω μέσα ένα κομμάτι φρέσκο (ζωϊκό) βούτυρο και λεμόνι.
.
.
.
η χορτόσουπα έχει βέβαια παραλλαγές...
.
* αν θέλουμε να φαίνονται τα λαχανικά, τα ψιλοκόβουμε απ' την αρχή και τα βράζουμε κομμένα. σ' αυτήν την περίπτωση δεν τα αλέθουμε.
* αν αλέσουμε τα λαχανικά, μπορούμε ν' αφίσουμε πυκνή - βελουτέ τη σούπα, χωρίς να ρίξουμε μέσα μανέστρα, ζυμαρικό, τραχανά ή ρύζι.
* όταν σερβίρουμε, μπορούμε μέσα στο πιάτο να έχουμε ήδη βάλει μιά φέτα φρυγανισμένο ψωμί κι απάνω του τυρί που λιώνει. έτσι, ρίχνουμε τη σούπα πάνω απ' το ψωμοτύρι.
* αν σερβίρουμε σούπα βελουτέ, μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε μέσα σε κάθε πιάτο και μιά κουταλιά στραγγισμένο γιαούρτι.
*πάντα έχουμε δίπλα ένα μύλο γιά να αλέθουμε φρέσκο πιπέρι.
.
κρασάκι πάντα !
.
.
.
να είστε όλοι καλά !
.
.
.
.
.
.
.

2 σχόλια:

  1. Έχω φάει όλες τις σούπες αυτή την εβδομάδα μιας και οι ιώσεις στο σπίτι καλά κρατούν!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    καλή μου Ξανθούλα, να περάσουν όλα γρήγορα !
    φυλάξου εσύ απ' το κρύωμα, γιατί έχεις δουλειές με φούντες... :)
    γιά το κρύο, οι χειμωνιάτικες σούπες...

    σε φιλώ.
    θα μιλήσουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή