Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

au gratin !

.
κουνουπίδι ω γκρατέν !
.
.
photos ερασι τέχνης
.
.
αν σας αρέσουν τα λαχανικά
όχι μονάχα σε βραστή σαλάτα με λαδάκι και μπόλικο λεμόνι,
αλλά
αλλιώς μαγειρεμένα,
λαχανικά τρελούτσικα ,
gustόζικα,
άλλες γεύσεις
και γιά άλλους λαούς
κλασσικές λιχουδιές ...
.
ήδη, τα γκρατέν
φτιάχνονται στη Γαλλία από τον Μεσαίωνα.
.
υπάρχουν διάφορα γκρατέν - εξαρτάται απ' την περιοχή αλλά και από τα προϊόντα (γιά παράδειγμα "au gratin" γίνονται διάφορα λαχανικά, ζυμαρικά, αλλά κατ' εξοχήν οι πατάτες!)
το γκρατέν πατάτας δε, υπάρχει πεισματικά κι εθνικοτοπικά, τουλάχιστον σε δύο κλασσικές εκδοχές : * Dauphinois και ** Savoyard.
η κύρια διαφορά τους, όπου οι κάτοικοι την υπερασπίζονται με απόλυτο γαστρονομικό πάθος, είναι ότι στο gratin dauphinois απαγορεύεται διά ροπάλου το τυρί, πράγμα που στο gratin savoyard φυσικά επιβάλλεται !
.
.
αυτά τα ολίγα περί γκρατιναρισμένων φαγητών, φαγητών δηλαδή
με ξεροψημένη πετσούλα κρέμας πάνω - πάνω.
.
.
.
εμείς θα δούμε σήμερα ένα ω γκρατέν κουνουπίδι.
ένα όμορφο, τρυφερό, κάτασπρο κουνουπίδι, που τόβρασα σε μπόλικο νερό με αλατάκι, μόνο γιά 5 λεπτά (να μη μαλακώσει), έπειτα το σούρωσα κι ύστερα με το χέρι το χώρισα σε μικρά μικρά κομματάκια (μπουκετάκια)

μέσα στην άδεια κατσαρόλα, όπου είχα βράσει το κουνουπίδι,
ψιλοκόβω ένα ξερό κρεμμύδι
και ρίχνω 4 κουταλιές βούτυρο (μαργαρίνη),
γυρίζω λίγο,
προσθέτω 4 κουταλιές αλεύρι,
γυρίζω λίγο
και ρίχνω σιγά - σιγά γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, να μην "πιάσει".
γίνεται έτσι μιά ωραία κρέμα μπεσαμέλ, με κρεμμύδι μέσα.
προσθέτω αλατοπίπερο και ξύνω αρκετό μοσχοκάρυδο.

χτυπάω δυό αυγά, τα ρίχνω μέσα κι ανακατεύω,
προσθέτω και μιά δυό χούφτες κίτρινο μαλακό τυρί - εγώ έριξα κασέρι, μα μπορείτε να βάλετε μαλακή γραβιέρα ή ό, τι...
.

προσθέτω στη μπεσαμέλ το κουνουπίδι
κι ανακατεύω καλά.
με το χέρι μου βουτυρώνω καλά ένα ταψάκι,
ρίχνω μέσα λίγο τυρί τριμμένο,

το κουνουπίδι με τη μπεσαμέλ
κι από πάνω πάλι λίγο τριμμένο τυράκι.
.
φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο,
στους 200 βαθμούς,
περίπου γιά 45',
ως να ροδοψηθεί από πάνω
.
σας εύχομαι
καλήν απόλαυση !
.
.
.
* στην νοτιοανατολική Γαλλία, με πρωτεύουσα τη Γκρενόμπλ
** στην ανατολική Γαλλία - είναι το βασίλειο των Άλπεων !
.
.
.
.


.
.

6 σχόλια:

  1. έτσι, θέλει τρυφερότητα η μαγειρική και όχι μόνο...

    μου άνοιξες την ήδη ανοιγμένη όρεξη, έχω πάρει την ανιούσα και που να κρατηθώ...

    φιλιά γλυκά!

    *συγκρατημένα τα υπόλοιπα... καλημερούλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    όλα στοργή και τρυφεράδα χρειάζονται...
    μα, πού να την βρουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με πολύ ενημέρωση!!!
    Μ΄αρέσει η συνταγή σου πολύ!!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    δεν θέλω το κρέας, αυτήν την εποχή, Ξανθούλα...
    νόστιμο είναι και το ταπεινό κουνουπίδι !

    έχω μάθημα σήμερα...

    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α ήμουν χτες εγώ εκεί.
    Κι εγώ δεν θέλω αλλά μου είπαν να αποφύγω για λίγο τα λαχανικά και τα όσπρια αλλά εγώ δεν ακούω.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή